Vandaag in 1966: Trea Dobbs profiteert van Drafi Deutscher

- Nieuws

 Drafi Deutscher Trea Dobbs Conny Vandenbos Mr. Walkie Talkie Masquerade Mixed Emotions The Righteous Brothers

Als op 1 januari 1966 Marmor, Stein Und Eisen Bricht van Drafi Deutscher voor de vierde week in de Top 40 staat komt de Nederlandse uitvoering van Trea Dobbs binnen in de lijst.

De Nederlandse zangeres had begin 1965 al een handige cover gemaakt van You’ve Lost That Lovin’ Feeling van de Righteous Brothers. Met Marmer, Steen en Staal Vergaan profiteert ze van het succes van Drafi Deutscher en scoort ze haar grootste hit in de Top 40. 
 
Voor Deutscher was het zijn tweede notering in de lijst en het zou zijn grootste solo-succes zijn. De single bereikt, net als de versie van Dobbs (die nu bij zijn notering is gevoegd) de zevende plaats. Deutscher zou later met Mr. Walkie Talkie (in 1977 met één hit), Masquerade (in 1984 met één hit) en Mixed Emotions (in 1987 met twee hits) nog terugkeren in de lijst. 
 
Trea van der Schoot wordt in 1964 ontdekt door de Duitse Caterina Valente. Na een drietal geflopte Duitstalige singles verandert ze in 1965 haar artiestennaam in Trea Dobbs en neemt ze deel aan het Nationale Songfestival met Ploem Ploem Jenka. Uiteindelijk wordt ’T Is Genoeg van Conny Vandenbos gekozen als inzending voor het Eurovisie Songfestival. 
 
In de jaren na Marmer, Steen en Staal Vergaan verschijnen er nog een aantal singles van Dobbs, maar tot een hit komt het niet. Daarmee scoorde Trea een totaal van vier hits in de Top 40 binnen een tijdsbestek van net iets meer dan een jaar. In 1986, ruim twintig jaar na haar eerste hit, staat ze nog wel in de tipparade met ’N Kus Van U Meneer. 
 
Bekijk hier de Top 40 van 1 januari 1966.