Nieuws
Op deze dag in 2007

Vandaag: You Are Not Alone is plagiaat

Vandaag: You Are Not Alone is plagiaat
Michael Jackson  Mahna Mackay  The Righteous Brothers  The Muppets  Iron Maiden  Elton John 

De Top 40 is sinds 1965 de toonaangevende hitlijst. In de rubriek Vandaag blikken we terug op gebeurtenissen in de popmuziek die exact X jaar geleden plaatsvonden. In deze aflevering van Vandaag: Een Belgische rechtbank doet uitspraak over You Are Not Alone van Michael Jackson.

Op 4 september 2007 stelt een rechter in Brussel vast dat You Are Not Alone van Michael Jackson niet is geschreven door R. Kelly, maar door de Belgische tweelingbroers Eddy en Danny Van Passel. Daarmee komt er een einde aan een jarenlange juridische strijd. In 1993 schreven de broers het instrumentale nummer If We Can Start All Over, zonder het daarna uit te brengen. Toen ze twee jaar later You Are Not Alone hoorden, namen ze meteen contact op met de Belgische auteursrechtenorganisatie SABAM. Het duurt vervolgens 12 jaar voordat de rechtbank oordeelt dat R. Kelly plagiaat heeft gepleegd.

Hoewel de gelijkenis groot is, is het zeer onwaarschijnlijk dat R. Kelly de melodie van de gebroeders Van Passel ooit gehoord heeft. If We Can Start All Over was immers nooit uitgebracht en in 1993 was het slechts als bladmuziek ingediend bij SABAM. Voor de rechtszaak is dat echter niet van belang. In België geldt in dit soort zaken namelijk omgekeerde bewijslast. Dat wil zeggen dat R. Kelly had moeten aantonen dat hij de melodie van You Are Not Alone helemaal zelf had bedacht. En dat heeft hij volgens de rechtbank onvoldoende gedaan.

De uitspraak is alleen geldig in België. Ze heeft tot gevolg dat You Are Not Alone niet meer op de radio gedraaid mag worden en niet meer mag worden verkocht in winkels. Twee jaar eerder besliste een Belgische rechter ook al in het voordeel van Salvatore Acquaviva, die vond dat de eerste maten van Madonna’s Frozen waren gestolen uit diens nummer Ma Vie Fout L’ Camp. In 2014 werd echter alsnog geoordeeld dat Frozen geen plagiaat was. De uitspraak in de zaak-You Are Not Alone is nog steeds van kracht.

Dit gebeurde er ook op 4 september:
In Italië wordt op 4 september 1969 de film Svezia, Inferno E Paradiso uitgebracht. Deze film levert een hit op die veel mensen nu nog kennen.

De film is een documentaire over taboes in Zweden, maar vooral een gemakkelijke manier op de kijker te confronteren met sexy vrouwen, blote borsten en veel sensatie. Vanaf december 1968 is de film onder de titel Zweden, Hel Of Paradijs? ook in de Nederlandse zalen te zien. De documentaire is inmiddels allang vergeten, maar in een scène waarin een stel jonge vrouwen een sauna bezoekt, zit een liedje dat nu nog bijna iedereen kent: Mah Na Mah Na.

Dit grappige liedje is geschreven door Piero Umiliani en verscheen in 1969 in verschillende uitvoeringen op single. Terwijl Umiliani met zijn versie zelfs een hitje had in Amerika, haalde in Nederland de coveruitvoering van Mahna Mackay de 25e plaats in de Top 40.

Mah Na Mah Na wordt ook opgepikt door de Amerikaanse poppenspeler Jim Henson. Hij schreef voor Sesamstraat een sketch waarin drie poppen het liedje zingen. Rond dezelfde tijd trad Henson met zijn Muppets ook op in de populaire Ed Sullivan Show en speelde daarin een vergelijkbare sketch met andere poppen. Als The Muppets in 1976 met The Muppet Show hun eigen televisieprogramma krijgen, wordt de sketch uit de Ed Sullivan Show met dezelfde poppen opnieuw opgenomen, met deze keer een kleine rol voor Kermit. De Muppetversie wordt op single uitgebracht, maar haalt in Nederland niet het succes van Mahna Mackay. Nadat de aflevering met Mah Na mah Na eind 1977 op de Nederlandse televisie wordt vertoond, haalt de single de tipparade. Tegenwoordig associëren de meeste mensen het liedje vaker met de Muppets, dan met de onbekende Mahna Mackay of een Italiaanse sensatiedocumentaire over Zweden.

Verder op deze dag:
1965: The Righteous Brothers scoren een hit met Unchained Melody. Pas 25 jaar later bereikt het nummer de eerste plaats in de Top 40. In 1990 wordt het nummer opnieuw op single uitgebracht, dankzij de soundtrack van de film Ghost. Nooit heeft er een track sinds zijn Top 40-debuut langer moeten wachten om op nummer 1 te komen.
1988: In het Willem II-stadion in Tilburg vind het eerste Nederlandse Monsters Of Rock-festival plaats. Dit hardrock- en metalfestival wordt al sinds 1980 in Engeland en enkele andere landen georganiseerd. Iron Maiden treedt deze avond op als hoofdact. Ook in 1990 en 1991 wordt er een Monsters Of Rock-festival in Nederland georganiseerd.
2020: De 62-jarige Frank Affolter zingt Just The Way You Are van Billy Joel in The Voice Senior. Alle coaches draaien voor hem. De show wordt echter vooral gestolen door zijn zus Heddy Lester, bij wie het introductiefilmpje was opgenomen omdat het bij Frank 'zo'n puinhoop' was. Frank schopt het uiteindelijk tot de halve finale.
2021: Elton John scoort met Cold Heart, zijn 30e Top 40-hit. Daarmee is hij de eerste act in de Top 40-geschiedenis die meer dan 50 jaar na zijn hitparadedebuut nog een nieuwe hit scoort. Elton maakte in december 1970 zijn Top 40-debuut met Border Song.
2022: Kensington treedt op in de Ziggo Dome. Het is het laatste optreden met Eloi Youssef als zanger. Hij maakte in november 2021 bekend dat hij de groep na 15 jaar ging verlaten.

Vandaag geboren:
1944
- Eric Hine, Simon Dupree and The Big Sound
1944 - Gene Parsons, The Byrds
1946 - Ronald LaPread, Commodores
1947 - Peter Behrens, bij overlijden 68 jaar, Trio
1951 - Martin Chambers, The Pretenders
1960 - Kim Thayil, Soundgarden
1961 - Mark Schulman, Foreigner
1965 - Kurtis Mantronik, Chamonix | Mantronix
1970 - Deni Hines,
1970
- Daisy Dee,
1970
- Igor Cavalera, Sepultura
1974
- Christian Walz,
1974 - Carmit Bachar, Pussycat Dolls
1975 - Mark Ronson,
1980 - Lucie Silvas,
1980 - Dan Miller, O-Town
1981 - Beyoncé, Destiny's Child
1985 - Leonie Meijer,
1991 - James Bay,
2001 - Froukje

Vandaag op nummer 1:
1965 - 1 (1) Help!- The Beatles (Parlophone), 5 weken op nummer 1
1971 - 1 (1) Borriquito- Peret (Ariola), 4 weken op nummer 1
1976 - 1 (2) Dancing Queen- ABBA (Polydor), 1 week op nummer 1
1982 - 1 (1) Bim Bam / Als Je Huilt- André Van Duin (CNR), 3 weken op nummer 1
1993 - 1 (1) What's Up?- 4 Non Blondes (Interscope), 5 weken op nummer 1
1999 - 1 (1) Blue (Da Ba Dee)- Eiffel 65 (Logic), 3 weken op nummer 1
2004 - 1 (1) Dragostea Din Teï- O-Zone (BMG), 7 weken op nummer 1
2010 - 1 (4) One (Your Name)- Swedish House Mafia featuring Pharrell (Virgin), 1 week op nummer 1
2021 - 1 (1) Ik Ga Zwemmen- Mart Hoogkamer (NRGY Music), 2 weken op nummer 1

(04/09/2023)

Alle Top 40-hits

Details Cyril - Stumblin' In
Details Dasha - Austin
Details Mark Ambor - Belong Together
Details Sabrina Carpenter - Espresso
Details Alex Warren - Before You Leave Me
Details Roxy Dekker - Sugardaddy
Details Jaxomy, Agatino Romero & Raffaella Carrà - Pedro
Details Dua Lipa - Training Season
Details David Guetta & OneRepublic - I Don't Wanna Wait
Details Joost - Europapa
Details Post Malone feat. Morgan Wallen - I Had Some Help
Details Teddy Swims - The Door
Details Zerb, Sofiya Nzau / Zerb, Tiësto & Sofiya Nzau - Mwaki / Mwaki - Tiësto's VIP Mix
Details Beyoncé - Texas Hold 'em
Details Rondé - Undecided
Details Shaboozey - A Bar Song (Tipsy)
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Tino Martin & Anouk - Voor Je 't Weet
Details Mr. Belt & Wezol - It's Not Right But It's Okay
Details Kris Kross Amsterdam & Inna - Queen Of My Castle
Details Frenna / Frenna feat. Jonna Fraser & Emms - Pretty Girls / Pretty Girls (Remix)
Details Benson Boone - Slow It Down
Details La Fuente - Ratata
Details Myles Smith - Stargazing
Details Di-Rect - My Blood
Details Purple Disco Machine & Ásdís - Beat Of Your Heart
Details Yves Berendse - Terug In De Tijd
Details Billie Eilish - Lunch
Details Dua Lipa - Illusion
Details Kygo with Zak Abel & Nile Rodgers - For Life
Details Robert Van Hemert - Zoet Zout Zuur
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details Donnie & Snollebollekes - Engelengezang
Details Rolf Sanchez - Un Chance
Details Armin Van Buuren & Chef'Special - Larger Than Life
Details Suzan & Freek - Verleden Tijd
Details Eminem - Houdini
Details Flemming - Hoop Dat Jij Me Mist
Details Artemas - I Like The Way You Kiss Me
Details Chef'Special - Fly Like Me