Nieuws
Van Mr. Big tot Mr. Probz

'Misters' in de Top 40

'Misters' in de Top 40
Mr. Belt & Wezol  Mr. Probz  Mr. Big ((USA))  Mr. Polska  Mr. Mister  Mr. Walkie Talkie  Mr. Oizo  Mr. Bloe  Mr. Gee  Mr. Albert Show  Mr. Big ((GBR))  Mr Eazi 

Afgelopen weekend maakten Mr. Belt & Wezol hun Top 40-debuut met de Whitney Houston-cover It's Not Right But It's Okay. Het is voor de 14e keer dat er iemand in de lijst staat die zichzelf 'Mr.' noemt. We zetten hieronder alle 'misters' op een rij.

1. Mr. Probz
2341 punten met 6 hits

Veruit de succesvolste 'mister' in de Top 40-geschiedenis is Mr. Probz. De als Dennis Stehr geboren zanger en rapper was al jaren actief in de muziek, voordat hij in 2013 doorbrak met de hits Sukkel Voor De Liefde en Waves. Die laatste track werd dankzij een remix van Robin Schulz zelfs een wereldhit. Een jaar later scoorde hij een nummer 1-hit met Nothing Really Matters. Dennis begon zijn carrière als MC onder de naam Propaganda, maar voelde later dat die naam niet helemaal goed bij het paste. Hij kortte de naam toen in naar Mr. Probz. Dennis treedt inmiddels al meer dan 20 jaar op onder deze naam.

2. Mr. Big
759 punten met 3 hits

Mr. Probz was niet de eerste mister die een nummer 1-hit scoorde in de Top 40. Die eer is voor de Amerikaanse band Mr. Big. De groep werd in 1988 in Los Angeles opgericht door zanger Eric Martin, bassist Billy Sheehan, gitarist Paul Gilbert en drummer Pat Torpey. Eind 1991 brak de groep in eigen land door met de nummer 1-hit To Be With You en begin 1992 waaide het succes van deze hit ook over naar Europa. De bandnaam verwijst naar een onbekend nummer van de Britse band Free. Mr. Big is het eerste nummer op de B-kant van Fire And Water, het album waar ook hun enige hit All Right Now op staat.

3. Mr. Polska
729 punten met 4 hits

Mr. Polska is de artiestennaam van Dominik Włodzimierz Czajka. Zowel zijn geboortenaam als zijn artiestennaam verraden zijn herkomst. Dominik werd geboren in de Poolse stad Toruń, maar verhuisde op 3-jarige leeftijd met zijn moeder naar Nederland. Daar trouwde de moeder van Dominik met een Nederlandse man en nam hij de achternaam van zijn stiefvader aan: Groot. Mr. Polska maakte in 2012 zijn Top 40-debuut op de track Krokobil en een jaar later had hij met Vlammen zijn eerste solohit. Mr. Polska's grootste hit komt uit 2015. Toen haalde hij samen met Ronnie Flex de derde plaats met Niemand, de titelsong van de film Popoz.

4. Mr. Mister
535 punten met 2 hits

1986 was het jaar van Mr. Mister. In dat jaar scoorde de groep rond zanger en bassist Richard Page twee top 10-hits. Broken Wings bereikte de derde plaats en de opvolger Kyrié kwam tot nummer 6. Beide nummers hadden in Amerika, waar de groep vandaan kwam, kort achter elkaar de eerste plaats van Billboard Hot 100 bereikt. De leden van Mr. Mister waren fan van de Amerikaanse jazzfusionband Weather Report. De titel van hun achtste studioalbum Mr. Gone uit 1978 vormde de inspiratie voor hun bandnaam.

5. Mr. Lee
384 punten met 2 hits

Achter Mr. Lee gaat de in 1968 geboren rapper en dj Leroy Haggard Jr. schuil. Voor zijn artiestennaam gebruikte hij simpelweg een afkorting van zijn voornaam. Mr. Lee behoort tot de eerste generatie artiesten die rapmuziek combineerden met house en staat daarmee aan de voet de hiphouse. Mr. Lee scoorde in 1989 en 1990 twee top 10-hits met Get Busy en Pump That Body. In 1992 bracht Mr. Lee nog een tweede album uit, maar dat leverde geen hits op. Nadien raakte de rapper in de vergetelheid en werd de populariteit van hiphouse overtroffen door eurodance, dat eveneens hiphop en house combineerde.

6. Mr. President
345 punten met 1 hit

De succesvolste eendagsvlieg in dit overzicht is Mr. President. Deze eurodancegroep scoorde in 1996 een nummer 2-hit met Coco Jamboo. De geschiedenis van deze act begint in 1991 als de Duitse producers Jens Neumann en Kai Matthiesen de danceact Satellite 1 oprichten. In 1993 brachten zij de single MM uit. Die letters stonden voor Marilyn Monroe, wier stem op deze clubtrack gesampled is. Deze track begint met de stem van acteur Peter Lawford, zoals die op 19 mei 1962 het legendarische 'Happy Birthday'-optreden van Marilyn Monroe tijdens John F. Kennedy's verjaardagsgala aankondigde: "Mr. President ... Marilyn Monroe". Jens en Kai en Jens besloten deze track onder een nieuwe naam uit te brengen en waarschijnlijk bood Peter Lawfords introductie de inspiratie. Hoewel de podiumbezetting van Mr. President nadien nog vaak gewijzigd is, bleef de groepsnaam tot het einde in 2007 hetzelfde.

7. Mr. Walkie Talkie
322 punten met 1 hit

Net als Mr. President is Mr. Walkie Talkie afkomstig uit Duitsland en scoorde deze act slechts één hit in de Nederlandse Top 40 die de tweede plaats bereikte. Toch is er een verschil. Mr. President was in Nederland niet zo succesvol als in Duitsland, terwijl dat bij Mr. Walkie Talkie juist omgekeerd is. Zijn enige hit Be My Boogie Woogie Baby kwam in 1976 in eigen land niet verder dan de 36e plaats, maar bij ons werd dit repetitieve niemendalletje een jaar later een nummer 2-hit. Achter Mr. Walkie Talkie ging zanger en producer Drafi Deutscher schuil, maar in onderstaande Toppopvideo staan er andere mensen op het podium. Waar de naam Mr. Walkie Talkie vandaag komt, is niet duidelijk. Mogelijk is het na 'boogie woogie' de enige woordgroep die uit tweemaal zes letters bestaat waarbij van beide woorden enkel de eerste letter verschilt. In die zin passen 'boogie woogie' en 'walkie talkie' wel goed bij elkaar.

8. Mr. Oizo
267 punten met 1 hit

Quentin Dupieux is zowel regisseur als dj. Die twee hoedanigheden kwamen hem in 1999 goed van pas toen hij gevraagd werd om een reclamefilmpje te maken voor Levi's. Dat moest lijken op de videoclip van M-Seq die hij in 1998 had uitgebracht, waarin een gele handpop een grote rol speelde. Deze handpop werd Flat Eric en de reclame werd een groot succes. Quentin had de muziek bij deze reclame natuurlijk zelf gemaakt en bracht deze met de titel Flat Beat op single uit. In het voorjaar van 1999 bereikte dit instrumentale nummer de 4e plaats in de Top 40. Quentin bracht deze track uit onder zijn dj-naam Mr. Oizo, die hij sinds 1997 gebruikt. Het woord Oizo spreek je uit als het Franse woord voor vogel: 'oiseau'. Op het hoesje van M-Seq was onder meer een cartoon van een vogel achter een synthesizer te zien. In later artwork van Mr. Oizo keer deze getekende vogel echter niet meer terug.

9. Mr. Bloe
252 punten met 1 hit

Net als Mr. Oizo scoorde Mr. Bloe een top 10-hit met een instrumentaal nummer. De compositie Groovin' With Mr. Bloe bestond eerder dan de act Mr. Bloe. Het was namelijk een cover. De originele versie is van de Amerikaanse studiogroep Wind (niet te verwarren met de gelijknamige Duitse songfestivalgroep). Stephen James van het Britse label DJM vond dat het nummer ook in Europa uitgebracht moest worden en verzamelde een groep muzikanten om Groovin' With Mr. Bloe op te nemen. Schijnbaar heeft Elton John het nummer ook ingespeeld, maar zijn versie verscheen uiteindelijk niet op single. Als groepsnaam voor dit studiogezelschap werd simpelweg de naam Mr. Bloe gekozen. De groep bestond uit onder meer Harry Pitch op mondharmonica en Zack Laurence op piano. Die laatste is ook in onderstaande video te zien.

10. Mr. Gee
72 punten met 1 hit

De oudste mister in dit overzicht is Mr. Gee. Dat wil zeggen: op het moment dat hij in de Top 40 stond. Achter deze naam gaat namelijk zanger Glen White schuil, die in 1946 werd geboren op Saint Kitts en Nevis. Na als kind te zijn opgegroeid in Engeland vestigde hij zich midden jaren 60 in Italië. Daar werd hij eind jaren 70 de zanger van de groep Kano. Op latere leeftijd nam onder de naam Mr. Gee hij enkele singles op met de Italiaanse dj Pietro Bertini, beter bekend als Outwork. Hun eerste samenwerking was de track Elektro, die in 2006 26e plaats in de Top 40 bereikte. Terwijl dit nummer in de hitlijst stond, vierde Glen zijn 60e verjaardag. Inmiddels is hij 77 jaar.

11. Mr. Albert Show
66 punten met 1 hit

Op 13 juni 1970 stond er voor het eerst een mister in de Top 40. Deze eer gaat naar de Brabantse groep Mr. Albert Show. Op die kwam hun enige hit, het psychedelische Wild Sensation, de Top 40 binnen. De groep bestond uit onder meer Bertus Borgers, Bonkie Bogaerts, Eric Lintermans, Tomback Fautubun, Broer Bogaart en Floortje Klomp. Verschillende van hen scoorden later ook hits als lid van andere groepen. De groepsnaam verwijst naar een verlegen roadie met de naam Albert. Als grapje werd de band naar hem vernoemd. Deze naam beviel goed en is gebleven tot het einde van de groep in 1973. Leuk detail: in juli 1970 stonden Mr. Albert Show en Mr. Bloe tegelijk in de Top 40. Dit was de eerste keer dat er twee misters tegelijk in de lijst stonden.

12. Mr. Big
45 punten met 1 hit

Hè, Mr. Big hadden we toch al gehad? Zeker, maar in de bijna 60-jarige Top 40-geschiedenis hebben we twee acts gehad die allebei Mr. Big heten. In de jaren 70 was er namelijk ook al een Britse groep met die naam. Deze groep bestond uit Jeff Pain (ook bekend als Dicken), Edward Carter, Pete Crowther, Vince "Chaulkie" Chaulk, en John Burnip. In 1977 haalde deze groep de 4e plaats in de Engelse hitparade met Romeo. In Nederland werd het nummer ook een hit, al bleek hier de 27e plaats het hoogst haalbare. De groep heette aanvankelijk Burnt Oak, maar in 1972 besloot hun manager de groep als Mr. Big op een poster te laten zetten. Die naam is sindsdien behouden. De naam zou ontleend zijn aan een krantenkop over iemand uit de porno-industrie met de bijnaam Mr. Big.

13. Mr Eazi
42 punten met 1 hit

Op 7 juli 2018 stond Mr. Probz (voorlopig?) voor het laatst met een hit in de Top 40. Op diezelfde dag maakte een andere mister juist zijn Top 40-debuut. Dat is de Nigeriaanse zanger Mr Eazi, die in het echt Oluwatosin Ajibade heet en ook in Ghana erg populair is. Toen Oluwatosin op de universiteit zat, kreeg hij van zijn vrienden de bijnaam Mr Eazi. Die is hij vervolgens gaan gebruiken als zijn artiestennaam. Volgens de zanger zelf weerspiegelt de artiestennaam zijn rustige persoonlijkheid. Mr Eazi heeft zijn enige Top 40-hit te danken aan Rudimental en Major Lazer. Anne-Marie en hij zijn namelijk de vocalisten op de track Let Me Live, die in de zomer van 2018 de 28e plaats in de Top 40 bereikte. Met deze hit heeft Mr Eazi ook een bijzondere prestatie op zak. Hij is namelijk de eerste artiest uit Nigeria van wie een nummer tot Alarmschijf werd uitgeroepen.

14. Mr. Belt & Wezol
voorlopig 2 punten met 1 hit

We besluiten dit overzicht met Mr. Belt & Wezol die afgelopen weekend hun Top 40-debuut maakten met de Whitney Houston-remix It's Not Right But It's Okay. Het dj-duo bestaat bestaat uit Bart Riem (Mr. Belt) en Sam van Wees (Wezol) uit Delft, die sinds 2013 samen muziek maken. Hun artiestennamen zijn afgeleid van hun achternamen. 'Belt' is gewoon het Engelse woord voor 'riem' en de 'wees' uit de achternaam van Sam is via 'wezel' geëvolueerd tot Wezol. Die spelling doet dan weer een beetje denken aan de zangeres Merol, die eigenlijk Merel heet. Daar moet dan wel bij gezegd worden dat Wezol zijn naam al gebruikte vóór de doorbraak van Merol in 2018.

De komende weken moeten uitmaken hoe hoog Mr. Belt (en Wezol natuurlijk) kan komen in dit overzicht van succesvolste misters.

(26-03-2024)

Alle Top 40-hits

Details Mark Ambor - Belong Together
Details Yves Berendse - Terug In De Tijd
Details Sabrina Carpenter - Espresso
Details Roxy Dekker feat. Ronnie Flex - Gaan We Weg?
Details Shaboozey - A Bar Song (Tipsy)
Details Dasha - Austin
Details Myles Smith - Stargazing
Details Post Malone feat. Morgan Wallen - I Had Some Help
Details Cyril - Stumblin' In
Details David Guetta & OneRepublic - I Don't Wanna Wait
Details Kris Kross Amsterdam & Inna - Queen Of My Castle
Details Eminem - Houdini
Details Bankzitters feat. Roxy Dekker - Huisfeestje
Details Armin Van Buuren & Chef'Special - Larger Than Life
Details Robert Van Hemert - Zoet Zout Zuur
Details Zerb, Sofiya Nzau / Zerb, Tiësto & Sofiya Nzau - Mwaki / Mwaki - Tiësto's VIP Mix
Details Benson Boone - Slow It Down
Details Coldplay - Feelslikeimfallinginlove
Details Adam Port & Stryv - Move
Details Meduza, OneRepublic & Leony - Fire
Details Sabrina Carpenter - Please Please Please
Details Alex Warren - Carry You Home
Details Dua Lipa - Illusion
Details Alex Warren - Before You Leave Me
Details Hannah Mae & Maksim - Ik Wil Dat Je Liegt
Details Jaxomy, Agatino Romero & Raffaella Carrà - Pedro
Details Roxy Dekker - Sugardaddy
Details Billie Eilish - Birds Of A Feather
Details Emma Heesters & Rolf Sanchez - Contigo
Details Disturbed - The Sound Of Silence - Cyril Remix
Details Sam Feldt with Jvke & Anitta - Mi Amor
Details Di-Rect - My Blood
Details Donnie & Snollebollekes - Engelengezang
Details Dua Lipa - Training Season
Details Kleine John feat. DJ Dylvn - Samen (Niet Alleen)
Details Kygo with Zak Abel & Nile Rodgers - For Life
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Joost - Luchtballon
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details Marshmello & Kane Brown - Miles On It