Top 40 Classic - Zwitserland terug in de top

- Nieuws

 Mika Jeroen Van Der Boom Timbaland Keri Hilson Fergie Yves Larock Enrique Iglesias Guus Meeuwis AndrĂ© Hazes Gerard Joling Bob Sinclar Fireball Hello Goodbye

Wekelijks gaan we terug naar de top 10 van de Lijst der Lijsten in een bepaald jaar. Op 1 september 2007 was Yves Larock de eerste Zwitserse act sinds tijden die hitsucces boekte.

Yves Larock probeerde in 2005 al de hitlijsten te bestormen, maar tevergeefs. “Zookey (Lift Your Leg Up)” bleef toen jammerlijk steken in de Tipparade. In de periode daarna liet hij weinig meer horen, waardoor een Top 40-notering een illusie leek voor Larock.

In de nazomer van 2007 werd echter alles anders voor de DJ uit Zürich. Hij had toen zijn eerste single van zijn debuutalbum “Rise Up” uitgebracht. Die plaat, eveneens “Rise Up” genaamd, bezorgde Larock op 4 augustus van dat jaar zijn Top 40-debuut. Vier weken later, op 1 september 2007, steeg “Rise Up” naar nummer 5. Daarmee was hij de eerste Zwitserse act die na de jaren '90 de top 5 haalde!

Er waren maar twee andere Zwitsers die ooit een plek bij de bovenste vijf af wisten te dwingen. In beide gevallen betrof het dance-acts. De eerste was D.J. Bobo, die in het najaar van 1993 de vierde plaats bereikte met “Somebody Dance with Me”. In maart 1996 wist Robert Miles dat kunststukje te verbeteren door met “Children” een nummer 3-hit te scoren. Daarna bleef het dus lang stil rondom muziekland Zwitserland, maar daar bracht Yves Larock verandering in.

De top 10 van 1 september 2007

1. RELAX, TAKE IT EASY - Mika
De 650ste nummer 1-hit uit de geschiedenis. Stond toen voor de tweede week op #1 en er zouden nog vijf weken volgen. Mika vormde in 2007 derhalve een lichtpuntje in het zwakke jaar voor de Britse muziek. Hij was namelijk de enige Engelse act die dat jaar de Top 40 aan wist te voeren.2. JIJ BENT ZO - Jeroen van der Boom
Jij Bent Zo wist een recordaantal van negen weken de tweede plek bezet te houden in de Top 40. Dit was de tweede week.
 

3. THE WAY I ARE - Timbaland featuring Keri Hilson


4. BIG GIRLS DON'T CRY - Fergie


5. RISE UP - Yves Larock


6. DO YOU KNOW? (THE PING PONG SONG) - Enrique Iglesias


7. PROOSTEN - Guus Meeuwis
Eerder in 2007 stond Guus Meeuwis met “Tranen Gelachen” twee weken aan kop en met “Proosten” leek hij op weg naar nieuw succes. Het lied maakte een monstersprong van #27 naar #7, waarmee de achtste top 10-hit voor de Brabander een feit was. Ondanks de enorme stijging wist Guus Meeuwis niet zijn vijfde nummer 1-hit te scoren. “Proosten” piekte op plaats drie.


8. BLIJF BIJ MIJ - André Hazes & Gerard Joling
 

9. WHAT I WANT - Bob Sinclar presents Fireball
Nadat de Franse DJ Bob Sinclar met zijn eerste drie hits de top 10 wist te scoren, maakte “Sound of Freedom” (#11) een misstapje. Dat was op 1 september 2007 echter weer vergeten, want “What I Want” maakte zijn entree (!!) op nummer 9. Veel hoger wist de track echter niet te komen. Plek 7 bleek het hoogst haalbare.
 

10. HERE (IN YOUR ARMS) - Hello Goodbye
Waarschijnlijk denk je bij de naam "Hello Goodbye" in eerste instantie aan de klassieker van The Beatles, anders aan het televisieprogramma van Joris Linssen. Acht jaar geleden was er echter een Amerikaanse band die onder die naam een grote hit scoorde met "Here (In Your Arms)". Na die track hebben we weinig meer van Hello Goodbye vernomen en inmiddels is de band in de vergetelheid geraakt.