Nieuws
Wie vielen ons op?

Top 4: Opgevallen! week 2

Top 4: Opgevallen! week 2
Elvis Presley  Johan Cruyff  Toto  Tina Turner 

In deze rubriek blikken we terug op de afgelopen week. Welke artiesten vielen ons op en bepaalden de actualiteit?

1 (1) Elvis Presley

Vorige week maandag werd overal ter wereld stilgestaan bij de 89e geboortedag van Elvis Presley. Zo werd de verjaardag van de in 1977 overleden rock-'n-rolllegende op Graceland bijvoorbeeld gevierd met een speciale ceremonie, waarbij een grote verjaardagstaart werd aangesneden. Daarnaast was het vrijdag ook precies een jaar geleden dat zijn enige kind Lisa Marie Presley overleed. Haar memoires zullen dit jaar worden afgeschreven door haar dochter Riley Keough en eind dit jaar verschijnen. En dan was zaterdag natuurlijk ook nog de derde aflevering van My Tribute To Elvis te zien, waarin Rob Kemps en Elvisimitator Bouke Scholten bijzondere plekken uit het leven van Elvis in Memphis bezochten, zoals Elvis' favoriete kledingzaak en natuurlijk de Sun Studio waar hij in 1954 zijn eerste hit That's All Right Mama opnam. Volgende week zendt SBS6 de derde en laatste aflevering uit, waarin Bouke naar Nashville en Las Vegas gaan.

2 (--) Johan Cruijff

De bekendste persoon die ons deze maand is ontvallen, was geen muzikant maar een voetballer. Der Kaiser, Franz Beckenbauer, overleed op 78-jarige leeftijd. In de media werden maandag - toen het nieuws bekend werd - veel parallellen getrokken met Johan Cruijff. Zelfs zoveel dat Johan nu opduikt in onze populariteitsmeting. Eén vergelijking daarbij is nog door niemand gemaakt, maar hij is er echt: Johan en Franz hebben allebei een hit gescoord. Johans hit Oei Oei Oei (Dat Was Me Weer Een Loei) uit 1969 hebben we in deze rubriek al vaker behandeld, maar Franz ging hem voor. Rond de jaarwisseling van 1967 stond de 21-jarige verdediger van Bayern München vier weken in de Duitse hitparade met de schlager Gute Freunde Kann Niemand Trennen. Kort daarna bracht Franz nog een singletje uit, maar dat werd geen hit. Toch zou hij nog eens terugkeren in de Duitse hitlijst. Eind 1973 maakte hij deel uit van Die Deutsche Fußball-Nationalmannschaft für die Fußball-Weltmeisterschaft 1974 (kortweg: het Duits voetbalelftal). Dat haalde de 27e plaats met de hit Fußball Ist Unser Leben. In onderstaande video - die latere beelden van het WK van 1974 bevat - zie je onder meer hoe Johan Cruijff en Franz Beckenbauer voor aanvang van de WK-finale als aanvoerders elkaar de hand schudden. Daarnaast zien we ook een kopbal van Willem Van Hanegem, wiens zoon momenteel met stip op nummer 23 in de Top 40 staat als helft van het dj-duo W&W.

3 (--) Toto

Afgelopen november dook Toto voor het eerst in deze rubriek op. De Amerikaanse rockgroep speelde toen als headliner tijdens de 37e editie van Night Of The Proms in het Sportpaleis in Antwerpen. Wat we op dat moment nog niet wisten, is dat op dat moment een droom in vervulling ging voor een van de deelnemende bands aan de SBS6-talentenjacht The Tribute: Battle Of The Band. De leden van de Toto-coverband A Tribute To Toto hadden daar namelijk backstage een meet-and-greet met de twee frontmannen van Toto, Joseph Williams en Steve Lukather. In de uitzending van zaterdag speelde A Tribute To Toto het nummer Pamela. Daarmee wisten Jeroen, Twan, Ricardo, Hanna, Jeroen, Mees, Amy en Vera wel de jury, maar het zaalpubliek iets minder te bekoren. De jury gaf gemiddeld een 8,3 en de zaal een 7,3 voor hun optreden. In totaal eindigden ze met 32,3 punten op de vierde plaats. Na hun overwinning in de eerste week behoort de band daarmee nog steeds tot de favorieten voor de eindoverwinning, samen met The Fortunate Sons, Sinatra By Douglas & Bosco en Bee Gees Forever.

4 (--) Tina Turner

Het programma Het Beste Van... van AVROTROS heeft de afgelopen jaren al voor flink wat noteringen in deze rubriek gezorgd. Het format is simpel. BN'ers voor een greenscreen reageren op videoclips. Dat kunnen clips van één groep of artiest zijn of allemaal clips rond een thema, zoals kerst, carnaval, pride songs of zomerhits. Veel van deze afleveringen zijn door de jaren heel verschillende keren herhaald, maar afgelopen jaar heeft de omroep nieuwe afleveringen gemaakt, die in januari en februari op zondagavond te zien zijn. De aflevering van Whitney Houston haalde vorige week deze top 4 niet, maar de in 2023 overleden Tina Turner lukt dat nu wel. Onder andere Wolter Kroes, Mell en Top 40-presentator Jeroen Nieuwenhuize blikten terug op het leven en de carrière van de Queen Of Rock And Roll, waarbij vooral haar solocarrière in de jaren 80 en 90 werd belicht. Haar grootste hits, zoals Private Dancer, We Don't Need Another Hero (Thunderdome), Tonight, The Best en Cose Della Vita - Can't Stop Thinking Of You, kwamen allemaal voorbij. De komende weken staan nog drie nieuwe afleveringen van Het Beste Van... op de planning. We kijken uit naar de Bee Gees (21 januari), Gloria Estefan (11 februari) en Lionel Richie (25 februari).

(met dank aan Joep van Hugten)

(15/01/2024)

Alle Top 40-hits

Details Roxy Dekker - Sugardaddy
Details Cyril - Stumblin' In
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Joost - Europapa
Details Beyoncé - Texas Hold 'em
Details Noah Kahan - Stick Season
Details Dasha - Austin
Details Teddy Swims - The Door
Details Mark Ambor - Good To Be
Details Dua Lipa - Training Season
Details Meau - Stukje Van Mij
Details Frenna - Pretty Girls
Details Lost Frequencies & Bastille - Head Down
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details Rondé - Undecided
Details Mr. Belt & Wezol - It's Not Right But It's Okay
Details Ofenbach feat. Norma Jean Martine - Overdrive
Details Di-Rect - My Blood
Details Flemming, Zoë Tauran, Ronnie Flex - Alles Op Gevoel
Details Kygo with Ava Max - Whatever
Details Zerb, Sofiya Nzau / Zerb, Tiësto & Sofiya Nzau - Mwaki / Mwaki - Tiësto's VIP Mix
Details Artemas - I Like The Way You Kiss Me
Details Michael Marcagi - Scared To Start
Details David Guetta & OneRepublic - I Don't Wanna Wait
Details Hozier - Too Sweet
Details Alex Warren - Before You Leave Me
Details Oscar and The Wolf - Angel Face
Details Hannah Mae - Waterdicht
Details Dua Lipa - Illusion
Details Chef'Special - Fly Like Me
Details Ariana Grande - We Can't Be Friends (Wait For Your Love)
Details Becky Hill - Outside Of Love
Details Galantis, David Guetta & 5 Seconds Of Summer - Lighter
Details Dua Lipa - Houdini
Details Chef'Special - Speed Of Light
Details Claude - Écoutez-Moi
Details La Fuente - Ratata
Details Purple Disco Machine & Ásdís - Beat Of Your Heart
Details Davina Michelle - I Said No Sir
Details David Guetta & Kim Petras - When We Were Young (The Logical Song)