TikTok domineert

- Nieuws

 Regard Shaggy Conkarah Jason Derulo Jawsh 685
TikTok domineert

TikTok is ontwikkeld als applicatie waarin korte video’s kunnen worden gedeeld met volgers. Inmiddels zijn er miljoenen video’s te vinden, variërend van sportbeelden tot dierenfilmpjes en van ontbijtsessies tot nachtelijke escapades. Een interessante feature in TikTok is dat beelden kunnen worden voorzien van muziek die beschikbaar is in de bibliotheek van de app. En die zijn dan weer onderverdeeld in verschillende categorieën; van hiphop tot country en van rock tot EDM.


TikTok is ontwikkeld als applicatie waarin korte video’s kunnen worden gedeeld met volgers. Inmidddels zijn er miljoenen video’s te vinden, variërend van sportbeelden tot dierenfilmpjes en van ontbijtsessies tot nachtelijke escapades. Een interessante feature in TikTok is dat beelden kunnen worden voorzien van muziek die beschikbaar is in de bibliotheek van de app. En die zijn dan weer onderverdeeld in verschillende categorieën; van hiphop tot country en van rock tot EDM.

De app is inmiddels al een paar jaar op de markt en in China werd in 2016 al snel duidelijk hoe groot het met de dienst kon worden. Knettergekke dansjes, bottleflips of een stukje playbacken in een korte video van een seconde of vijftien en dan voorzien van een goede muzikale track.

TikTok is ondertussen de hele wereld overgegaan net 450 miljoen leden. Bijna de helft daarvan is tussen de 10 en 19 jaar waar vooral leden tussen de 8 en 12 jaar de meeste content bekijken. Daar ligt meteen ook een punt van kritiek want volgens de gebruiksvoorwaarde is de app juist bedoeld voor gebruikers van 13 jaar of ouder. TikTok voert steekproeven uit en verwijderd te jonge leden uit het systeem. Toch kreeg TikTok in 2019 ook nog een boete van 5 miljoen dollar van de Amerikaanse privacy-waakhond.

De allerjongste gebruikers geven aan dat ze de app vooral gebruiken vanwege de humor in de content. In Nederland en België zijn ondertussen al 4,5 miljoen actieve gebruikers. Een belangrijk verschil met andere sociale netwerken waar video’s kunnen worden gedeeld is de mogelijkheid om samen te werken. Zo kun je bijvoorbeeld reageren op een video en zo, met behulp van een splitscreen, elkaar aanvullen.


Legio fragmenten wisten het als hit al tot de Top 40 te schoppen en de app werd daarmee ook een springplank naar succes. De uit Kosovo afkomstige dj Regard maakte een nieuwe versie van Ride It, een track waarmee Jay Sean in 2008 een bescheiden succes wist te scoren. Hij herwerkte alle instrumenten in de achtergrond en wijzigde de toonhoogte van het nummer. Zijn nieuwe uitvoering plaatste hij vervolgens, in een 20 seconden durende uitvoering, op TikTok. Ride It is ondertussen al miljoenen keren gebruikt video’s waar het label Ministry Of Sound het aanstormende succes van de track ook in het vizier kreeg en besloot het nummer vast te leggen. Het succes kwam het bedrijf achter TikTok, Bytedance, ook wel lekker uit nu het in Engeland onder vuur ligt vanwege het gebruik van de muziek en de overeenkomstige afspraken over licenties. TikTok toont aan dat de app al in een vroegtijdig stadium kan helpen bij het succes van artiesten en daarbij ook nog eens een wereldwijd bereik heet. Ondertussen is duidelijk dat de TikTok-app al anderhalf miljard keer is gedownload. Dat maakt het in 2019, na Whatsapp en Messenger, de meest gedownloade app wereldwijd nog voor bijvoorbeeld Snapchat, Netflix of Instagram.

In de Top 40 van afgelopen weekeinde wisten de nummers 1 en 2 in de aanloop vooral te profiteren van TikTok die zowel Banana als ook Savage Love (Laxed – Siren Beat) al snel een enorme bekendheid gaven.