Nieuws
Op deze dag in 1992

Vandaag: O Fortuna uit de handel

Vandaag: O Fortuna uit de handel
Fortuna  Apotheosis  The Beach Boys  Shaggy  Rikrok  Theo Maassen  Sharon Kips  Johnny Cash  Satenig  Alanis Morissette  Chris Brown  Lady Gaga  Bradley Cooper 

De Top 40 is sinds 1965 de toonaangevende hitlijst van Nederland. In de rubriek Vandaag blikken we terug op gebeurtenissen in de popmuziek die exact X jaar geleden plaatsvonden. In deze aflevering van Vandaag: de stopzetting van de verkoop van O Fortuna.

Wekenlang weten ze allebei een plekje te vinden in de top 5, maar na 24 februari 1992 is alles anders. De Amsterdamse rechtbank bepaalt dat de houseversies van O Fortuna van de Belgische acts Fortuna featuring Satenig en Apotheosis niet meer verspreid mogen worden. De singles staan op dat moment op respectievelijk de tweede en vijfde plaats in de Top 40. O Fortuna is oorspronkelijk een gedicht uit de 13e-eeuwse liederencyclus Carmina Burana. 

In 1936 zette de Duitse componist Carl Orff (1895-1982) een aantal teksten uit de bundel op muziek, waarvan O Fortuna het bekendst werd. Hoewel voor de samples in beide houseversies de rechten betaald zijn, willen de nabestaanden van Orff de singles laten verbieden, omdat ze geen toestemming hadden verleend en ook niet verleend zouden hebben, wanneer hen dit gevraagd werd. Door het verbod verdwijnen de singles vrij snel weer uit de hitparade.

In de Top 40 vertoont het verloop van de twee single een sterk gelijkend patroon. Ze komen in dezelfde week binnen, stijgen daarna drie weken, blijven dan een week op hun hoogste positie staan en dalen dan drie weken tot ze allebei na acht weken uit de lijst vallen. Daarbij staat de versie van Fortuna telkens 2 tot 5 plaatsen hoger dan die van Apotheosis. 

Dit gebeurde er nog meer op 24 februari:
Bohemian Rhapsody valt op 24 februari 2019 in de prijzen bij de Oscaruitreikingen.

Bohemian Rhapsody voert de kijker mee terug naar 1970 waar Freddie Mercury met bagage aan de haal is op het vliegveld. Als hij Roger Taylor en Brian May leert kennen ontstaat een muzikale samenwerking en een innige vriendschap. De film eindigt met de legendarische terugkeer van Queen op het podium van Live Aid voordat te lezen is hoe Mercury op 45-jarige leeftijd overlijdt in 1991.

In de film weet Rami Malek de leadzanger op een fenomenale manier neer te zetten. Ook is er een opvallende gastrol voor Adam Lambert die tijdens concerten met Queen zingt om voor de nooit ingevulde plek van Freddie Mercury een waarnemer te zijn. Wereldwijd is de film, die ongeveer 50 miljoen dollar kostte, goed voor een omzet van ruim 900 miljoen dollar.

Bij de Oscars wordt Bohemian Rhapsody vier keer onderscheiden. Zo wint Rami Malek beste acteur en worden er ook beelden uitgereikt voor Beste Filmediting, Beste Soundediting en Beste Soundmixing. Met vier Oscars is Bohemian Rhapsody de best scorende film op de uitreiking van 2019. Wel grijpt Bohemian Rhapsody naast de Oscar voor Beste Film als die prijs naar Green Book gaat. Dat is overigens ook een biografische muziekfilm. Green Book gaat namelijk over de Afro-Amerikaanse pianist Don Shirley en zijn tournee die hij in 1962 door het zuiden van de VS maakte.

Omdat in Bohemian Rhapsody geen nieuwe nummers zitten, maakt de film uiteraard geen kans op de Oscar voor beste originele filmlied. Die gaat dan ook naar de hit Shallow van Lady Gaga en Bradley Cooper. De twee hoofdrolspelers uit de film brengen hun lied die avond ook live ten gehore. Dat doet het duo zo overtuigend dat het publiek zich afvraagt of Bradley Cooper en Lady Gaga niet daadwerkelijk een stelletje zijn. Een paar dagen later verklaren ze in de talkshow van Jimmy Kimmel dat dat niet het geval is. Lady Gaga en Bradley Cooper zijn gewoon twee goede acteurs die perfect in staat zijn om overtuigend liefde over te brengen op het podium. Lady Gaga weet haar nominatie voor beste actrice overigens niet te verzilveren. Die gaat naar Olivia Colman voor haar hoofdrol in The Favourite.

Verder op deze dag:
1969: Johnny Cash geeft een optreden in de San Quentin-gevangenis in Californië. Het is zijn beroemdste gevangenisoptreden en levert hem zijn eerste Top 40 op: A Boy Named Sue.
1972: The Beach Boys arriveren op Schiphol. Ze zijn in Nederland voor een opname voor TopPop en het Grand Gala du Disque, dat morgen plaatsvindt. De kalmte in Nederland spreekt The Beach Boys dermate aan, dat ze daar hun volgende album Holland opnemen.
2001: Shaggy stijgt naar de eerste plaats met It Wasn't Me, een duet met Rikrok. Het is een voorschot op een fenomenaal jaar voor de Jamaicaanse dancehallartiest. It Wasn't Me staat zeven weken bovenaan, evenals de opvolger Angel in de zomer van 2001.
2007: Theo Maassen bezet de koppositie met Lauwe Pis, een samenwerking met De Kapotte Kontes. De carnavalskraker heeft geen lang leven in de Top 40. De hitnoteringen van Lauwe Pis luiden: 27-13-1-1-15-39.
2007: RTL 4 zendt de finale uit van het eerste seizoen van X-Factor. Deze televisietalentenjacht komt net als Idols overgewaaid uit Engelend en lijkt behoorlijk op zijn voorganger. Het winnende lied is Heartbreak Away van Sharon Kips.
2010: De iTunes Store, een van de bekendste online muziekdiensten, verkoopt zijn tien miljardste download. Deze mijlpaal wordt neergezet door een 71-jarige Amerikaan die een nummer van Johnny Cash downloadt.
2015: Chris Brown moet zijn shows in Canada annuleren. De zanger mag het land niet in van de Canadese overheid.
2020: Alanis Morissette geeft een optreden in Carré in Amsterdam. Dat is bijzonder, omdat het optreden pas twee weken van tevoren is aangekondigd. Tijdens het concert brengt ze akoestische versies van alle tracks van haar succesalbum Jagged Little Pill, waaronder You Oughta Know, Ironic en Head Over Feet.

Vandaag geboren:
1935 - Peret, bij overlijden 79 jaar,
1937 - Shawn Elliott. bij overlijden 79 jaar,
1942
- Paul Jones, Manfred Mann
1944 - Nicky Hopkins, bij overlijden 50 jaar, The Jeff Beck Group | Night
1947- Rupert Holmes,
1948 - Oliver Cheatham, bij overlijden 65 jaar, Junior Jack
1950- Toni Baker, Shabby Tiger
1953- Caren Wood, Maywood
1958- Plastic Bertrand,
1959- Colin Farley, Cutting Crew
1961 - Persijn Joling, The Pilgrims
1970- Mieke De Jongh, Ebonique
1974- Chad Hugo, N*E*R*D
1982- Nathalie Makoma,
1986- James Murray, Blazin' Squad
1989 - Britt De Winter, M-Kids

Vandaag op nummer 1:
1968 - 1 (1) Mien Waar Is M'n Feestneus?- Toon (Relax), 4 weken op nummer 1
1973 - 1 (1) Block Buster!- The Sweet (RCA), 4 weken op nummer 1
1979 - 1 (1) (You Gotta Walk) Don't Look Back- Peter Tosh - Support Vocals: Mick Jagger (Rolling Stones), 3 weken op nummer 1
1990 - 1 (1) Nothing Compares 2 U- Sinéad O'Connor (Ensign), 2 weken op nummer 1
1996 - 1 (1) 15 Miljoen Mensen- Fluitsma & Van Tijn (Dino), 2 weken op nummer 1
2001 - 1 (4) It Wasn't Me- Shaggy featuring Rikrok (MCA), 1 week op nummer 1
2007 - 1 (13) Lauwe Pis- Theo Maassen & De Kapotte Kontjes ([PIAS]), 1 week op nummer 1
2018 - 1 (1) Zoutelande- Bløf feat. Geike Arnaert (Altijd Wakker), 4 weken op nummer 1

(24/02/2024)

Alle Top 40-hits

Details Roxy Dekker - Sugardaddy
Details Cyril - Stumblin' In
Details Joost - Europapa
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Beyoncé - Texas Hold 'em
Details Noah Kahan - Stick Season
Details Teddy Swims - The Door
Details Mark Ambor - Good To Be
Details Meau - Stukje Van Mij
Details Dua Lipa - Training Season
Details Dasha - Austin
Details Lost Frequencies & Bastille - Head Down
Details Frenna - Pretty Girls
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details Ofenbach feat. Norma Jean Martine - Overdrive
Details Rondé - Undecided
Details Flemming, Zoë Tauran, Ronnie Flex - Alles Op Gevoel
Details Kygo with Ava Max - Whatever
Details Di-Rect - My Blood
Details Mr. Belt & Wezol - It's Not Right But It's Okay
Details Zerb, Sofiya Nzau / Zerb, Tiësto & Sofiya Nzau - Mwaki / Mwaki - Tiësto's VIP Mix
Details Dua Lipa - Houdini
Details Chef'Special - Speed Of Light
Details Ariana Grande - We Can't Be Friends (Wait For Your Love)
Details Hannah Mae - Waterdicht
Details Michael Marcagi - Scared To Start
Details Alex Warren - Before You Leave Me
Details David Guetta & Kim Petras - When We Were Young (The Logical Song)
Details Artemas - I Like The Way You Kiss Me
Details Bankzitters - Entourage
Details Djo - End Of Beginning
Details Galantis, David Guetta & 5 Seconds Of Summer - Lighter
Details Hozier - Too Sweet
Details Becky Hill - Outside Of Love
Details Oscar and The Wolf - Angel Face
Details Davina Michelle - I Said No Sir
Details David Guetta & OneRepublic - I Don't Wanna Wait
Details Antoon - Blindelings
Details Purple Disco Machine & Ásdís - Beat Of Your Heart
Details Claude - Écoutez-Moi