Nieuws
Op deze dag in 2003

Vandaag: Ben Moody verlaat Evanescence

Vandaag: Ben Moody verlaat Evanescence
Evanescence  Ben Moody  Amy Lee  Kelly Clarkson  Anastacia  Willy Alberti  Ramses Shaffy  Liesbeth List  Culture Club  Womack & Womack  Robbie Williams  Robert Long  Shaggy  Helmut Lotti  The Chainsmokers  Halsey  Willy Alberti  Frank Sinatra  Marco Borsato 

De Top 40 is sinds 1965 de toonaangevende hitlijst van Nederland. In de rubriek Vandaag blikken we terug op gebeurtenissen in de popmuziek die exact X jaar geleden plaatsvonden. In deze aflevering van Vandaag: op het hoogtepunt van hun carrière stapt Ben Moody uit de groep Evanescence.

Tijdens een toernee van rockgroep Evanescense door Europa stapt gitarist en frontman Ben Moody op 22 oktober 2003 uit de band. Hij heeft grote creatieve meningsverschillen met zangeres Amy Lee, waardoor hij zich niet meer thuis voelt in de groep. Na mislukte pogingen haar over te halen om zelf uit de groep te stappen, stapt hij vandaag zelf op. Twee dagen later staat Evanescense in Berlijn voor het eerst zonder Moody op het podium.

Evanescense bestaat al sinds 1995, maar brak in de lente van 2003 pas wereldwijd door met de hit Bring Me To Life (#6) van het album Fallen. Na Moody’s vertrek volgen nog enkele grote hits: My Immortal (#5), Everybody’s Fool (#7) en Call Me When You’re Sober (#9). Op dat laatste nummer uit 2006 is voor het eerst Moody’s opvolger Terry Balsamo te horen. Na die hit is het hitparadesucces voor Evanescence afgelopen. Desondanks treedt de groep nog steeds op, al bestaat ze op Amy Lee na inmiddels wel uit allemaal andere muzikanten.

Ben Moody begint na zijn vertrek uit Evanescence een solocarrière en gaat schrijven voor anderen. Zo schrijft hij mee aan de nummer 1-hit Because Of You van Kelly Clarkson uit 2006. In de zomer van 2005 haalt hij zelf de Nederlandse Top 40. Zijn duet Everyhting Burns met Anastacia haalt de zevende plaats. In 2009 richt Moody samen met nog twee andere ex-leden van Evanescence de nieuwe band We Are Fallen op. Na één album wordt het echter al gauw een lange tijd stil rond die groep.

Dit gebeurde er ook op 22 oktober:
In het Concertgebouw in Amsterdam wordt op 22 oktober 1960 het allereerste Grand Gala Du Disque georganiseerd.

Tijdens het Grand Gala Du Disque werden de allereerste Edisons uitgereikt. Het Grand Gala Du Disque is daarmee een van de oudste awardgala's ter wereld. Alleen de geschiedenis van het Amerikaanse Grammy Award-gala gaat nog verder terug. Dat vond 1½ jaar eerder, op 4 mei 1959 voor de eerste keer plaats. De Edisons zijn de oudste Nederlandse muziekprijzen die nu nog jaarlijks worden uitgereikt. De prijzen worden destijds omschreven als 'een jaarprijs voor artiesten, die met hun platenoeuvre van dat jaar de beste prestatie - naar het oordeel van de jury - in hun genre gegeven hebben.'

Het idee voor een grootschalige awardshow kwam van Dimitri Frenkel Frank. Hij bedacht ook de naam van de muziekprijs. De eerste editie loopt hopelijk uit en gaat door tot diep in de dacht. De televisie-uitzending duurt in totaal 7 uur. De prijzen die worden uitgereikt zijn bronzen beelden die Thomas Edison voorstellen. Hij was de uitvinder van de fonograaf en daarmee een van de eerste mensen die het lukte om geluid vast te leggen op een geluidsdrager. Tot en met 1962 zijn de Edisons 65 cm groot en wegen ze 12 kilogram. Omdat deze grote beelden menig winnaar doen wankelen, krijgen de beeldjes vanaf 1963 een kleiner formaat.

Het Grand Gala Du Disque werd georganiseerd door de CCGC (Commisie Collectieve Grammofoonplaten Campagne), die bestaat uit mensen uit de platenindustrie en de detailhandel. Tijdens de eerste editie treden meer dan 50 artiesten op uit de pop-, jazz- en de klassieke muziek. Negen acts ontvangen die avond een Edison, waaronder jazzpianist Thelonious Monk, Frank Sinatra, Willy Alberti en pianist Roelof Stalknecht. Alleen de Nederlandse prijswinnaars zijn aanwezig om hun Edison in ontvangst te nemen.

Het Grand Gala is een succes en wordt georganiseerd tot en met 1974. In die jaren treden er verschillende wereldsterren op en sommige acts maken hun Top 40-debuut dankzij een optreden in de show. Voorbeelden daarvan zijn Esther & Abi Ofarim (1968), Mireille Mathieu (1969), Johnny Cash (1972) en Julien Clerc (1974). De eerste editie krijgt echter ook kritiek. De avond kent meerdere presentatoren en verloopt nogal chaotisch, waardoor er ook wel wordt gesproken over een 'Grand Chaos Du Disque'. Dit werd opgelost door vanaf 1961 twee gala's te organiseren: het Grand Gala Du Disque Classique en het Grand Gala Du Disque Populaire.

Na 1974 is het Grand Gala Du Disque niet meer georganiseerd. De show heeft een wat ouderwets imago gekregen, artiesten zijn niet meer zo happig om te komen en de productiekosten zijn te hoog geworden. De Edisons keren in 1977 wel terug, maar dan zonder grote televisieshow. Pas in de jaren 80 keren de grote televisieshows terug, maar die zijn niet zo populair als vroeger. De naam wisselt ook een paar keer: van Edison Gala (1984-1985), naar het oubollige Grand Gala Du Disc (1993-1995) en het hippe Edison Music Awards (1998-1999, 2003-2006).

De artiest die in de loop der jaren de meeste Edisons heeft verzameld, is Marco Borsato. Tussen 1995 en 2015 won hij er 14, inclusief zijn oeuvreprijs uit 2011.

Hieronder zie je beelden van het tweede Grand Gala Du Disque uit 1961. Beelden uit 1960 lijken niet bewaard gebleven.

Verder op deze dag:
1964: In het Miranda Paviljoen in Amsterdam gaat Shaffy Chantant in première. Shaffy Chantant is een literaire cabaretvoorstelling met onder andere Ramses Shaffy en Liesbeth List, waarin Frans- en Nederlandstalige liedjes worden afgewisseld met gastoptredens van andere zangers en dichters. Shaffy Chantant wordt steevast afgesloten met de beroemde Shaffy Cantate.
2017: Op 70-jarige leeftijd overlijdt George Young, schrijver, producer en lid van The Easybeats en Flash And The Pan.

Vandaag geboren:
1918 - Ome Jan, bij overlijden 93 jaar,
1943 - Robert Long, bij overlijden 63 jaar, Unit Gloria
1945 - Eddie Brigati, The Rascals
1945 - Leslie West, Mountain
1968 - Shaggy,
1969 - Helmut Lotti,
1972 - Jurgen Vries,
1977 - The Blessed Madonna,
1979 - Arjen Lubach, The Galaxy | Lu Bach | Slimme Schemer | Zondag Met Lubach
1985 - Zachary Hanson, Hanson
1988 - Jamie N Commons,
1988 - Joe Seaward, Glass Animals
1992 - 21 Savage,
1998 - Roddy Ricch,

Vandaag op nummer 1:
1966 - 1 (1) Little Man- Sonny & Cher (Atlantic), 3 weken op nummer 1
1977 - 1 (1) Do You Remember- Long Tall Ernie & The Shakers (Polydor), 3 weken op nummer 1
1983 - 1 (3) Karma Chameleon- Culture Club (Virgin), 1 week op nummer 1
1988 - 1 (2) Teardrops- Womack & Womack (4th & Broadway), 1 week op nummer 1
1994 - 1 (1) Dromen Zijn Bedrog- Marco Borsato (Polydor), 4 weken op nummer 1
2005 - 1 (4) Tripping- Robbie Williams (Chrysalis), 1 week op nummer 1
2011 - 1 (1) Somebody That I Used To Know- Gotye (V2), 2 weken op nummer 1
2016 - 1 (2) Closer- The Chainsmokers ft. Halsey (Columbia), 1 week op nummer 1
2022 - 1 (1) I'm Good (Blue)- David Guetta & Bebe Rexha (What A DJ), 5 weken op nummer 1

(22/10/2023)

Alle Top 40-hits

Details Tate McRae - Greedy
Details Teddy Swims - Lose Control
Details Cassö, Raye & D-Block Europe - Prada
Details Kris Kross Amsterdam, Sera x Conor Maynard - Stay (Never Leave)
Details Douwe Bob - This World Is Our Home
Details Dua Lipa - Houdini
Details Calvin Harris & Sam Smith - Desire
Details Kenya Grace - Strangers
Details Son Mieux - Tonight
Details Anne-Marie feat. Shania Twain - Unhealthy
Details Suzan & Freek & Claude - Vas-Y (Ga Maar)
Details Ofenbach feat. Norma Jean Martine - Overdrive
Details Racoon - Nickel For Goodbye
Details Noah Kahan - Stick Season
Details Taylor Swift - Cruel Summer
Details Roxy Dekker - Satisfyer
Details Marshmello, P!nk & Sting - Dreaming
Details Kevin feat. S10 - De Leven
Details Alok, The Chainsmokers & Mae Stephens - Jungle
Details Zoë Tauran - Monster
Details David Guetta & Kim Petras - When We Were Young (The Logical Song)
Details Nothing But Thieves - Overcome
Details Iñigo Quintero - Si No Estás
Details Flemming & Boef - Champions League
Details Alok & Ava Max - Car Keys (Ayla)
Details Bankzitters - Cupido
Details Lost Frequencies - The Feeling
Details Tate McRae - Exes
Details Loreen - Is It Love
Details Bebe Rexha & David Guetta - One In A Million
Details Tino Martin & Mart Hoogkamer - Hartslag Van De Stad
Details Nathan Dawe, Joel Corry & Ella Henderson - 0800 Heaven
Details Bennett - Vois Sur Ton Chemin - Techno Mix
Details Ed Sheeran - American Town
Details Jack Harlow - Lovin On Me
Details Post Malone - Enough Is Enough
Details Chef'Special - Miracles
Details Snelle - Hoodiedate
Details Dean Lewis - Trust Me Mate
Details Purple Disco Machine, Duke Dumont & Nothing But Thieves - Something On My Mind