Nieuws
Nieuws

Bono in top 5 van succesvolste 60+'ers

Bono in top 5 van succesvolste 60+'ers
Bono  Paul McCartney  Sergio Mendes  De Zangeres Zonder Naam  Frank Sinatra 

Sinds deze week behoort Bono tot de vijf artiesten die de meeste Top 40-punten haalden na hun 60e verjaardag.

Hoewel de Top 40 voor het grootste deel bevolkt wordt door twintigers, dertigers en veertigers, dringen er af en toe ook oudere artiesten tot de hitlijst door. De oudste artiest die op dit moment in de Top 40 staat, is Bono. De U2-zanger vierde op 10 mei 2020 zijn 60e verjaardag en is nu dus 61 jaar. In totaal zijn er iets meer dan 40 solo-artiesten die na hun 60e verjaardag nog in de Top 40 hebben gestaan.

Als we een lijstje maken van artiesten die na hun 60e nog in de Top 40 hebben gestaan, en dan alleen de behaalde punten van na hun 60e verjaardag meetellen, dan komt Bono deze week in de top 5 van succesvolste 60+'ers terecht. Hij haalt in één keer twee artiesten tegelijk in, waardoor blueslegende John Lee Hooker nu buiten de top 5 valt. De lijst van succesvolste 60+'ers ziet er als volgt uit.

1. Paul McCartney (670 punten)

Tussen 1965 en 1996 stond Paul McCartney met 57 hits in de Top 40. 14 keer solo, 14 als lid van Wings en 29 keer als lid van The Beatles. 19 jaar na zijn laatste Top 40-hit Real Love scoorde hij nog één keer een grote hit als gitarist op het nummer FourFiveSeconds, dat hij samen opnam met Rihanna en Kanye West. Terwijl dat nummer in de Top 40 stond, vierde Paul McCartney zijn 73e verjaardag. Hoewel Paul slechts één hit heeft gescoord na zijn 60e verjaardag, verzamelde hij daarmee genoeg punten voor de eerste plaats in dit overzicht.

2. Sergio Mendes (598 punten)

De Braziliaanse pianist Sergio Mendes is de oudste artiest die ooit op nummer 1 heeft gestaan. Hij was 65 jaar toen hij in de zomer van 2006 met een nieuwe versie van zijn klassieker Mas Que Nada de Top 40-bereikte. Dit was een samenwerking met de Amerikaanse groep The Black Eyed Peas. Sergio had voor zijn nummer 1-hit nog maar één keer in de Top 40 gestaan. Dat deed hij in 1983 met de hit Never Gonna Let You Go. Net als Paul McCartney verzamelde Sergio al zijn 60+-punten met slechts één hit.

3. De Zangeres Zonder Naam (489 punten)

De Zangeres Zonder Naam is de artiest die veruit de meeste hits na haar 60e heeft gescoord. Op 5 augustus 1979 vierde ze haar 60e verjaardag, maar in de jaren 80 en 90 stond ze nog 7 keer in de Top 40. Haar grootste hit uit deze periode was de liveversie van Mexico, die in 1986 de vierde plaats van de Top 40 bereikte. Mary Servaes, zoals de zangeres echt heette, was toen 67 jaar. In de lente van 1993 stond de koningin van het levenslied voor het laatst in de Top 40 met het nummer Eenmaal In Je Leven. Op dat moment was ze de oudste zangeres die ooit in de Top 40 had gestaan, maar dit record werd later gebroken door Klazien Uut Zalk (77) en Tina Turner (80).

4. Bono (397 punten)

Bono is momenteel 61 jaar en zijn teller staat op 397 punten. Daar zullen de komende weken nog wel wat punten bijkomen, maar of hij daarmee de Zangeres Zonder Naam nog kan inhalen, is maar de vraag. Bono scoorde 44 hits als zanger van U2 en stond in 1999 al één keer zonder zijn bandgenoten in de lijst dankzij de hit New Day van Wyclef Jean. Afgelopen juni haalde Bono de tweede plaats in de Top 40 dankzij de EK-hit We Are The People. Deze scoorde hij samen met Martin Garrix en zijn U2-collega The Edge, die toevallig afgelopen zondag zijn 60e verjaardag vierde. Zijn punten voor dit lijstje beginnen dus pas vanaf deze week te tellen.

5. Frank Sinatra (392 punten)

Frank Sinatra is de succesvolste artiest die pas na zijn 50e verjaardag zijn Top 40-debuut maakte. Dat deed hij in 1966 met Strangers In The Night, wat altijd zijn grootste Top 40-hit zou blijven. In totaal verzamelde 'The Voice' 1683 punten. 392 daarvan scoorde hij na zijn 60e verjaardag op 12 december 1975. Dat deed hij met twee hits, die beide de top 10 bereikten: Theme From New York, New York en Love And Marriage. Dat laatste nummer had hij in 1955 al opgenomen, maar werd in 1991 een hit doordat het gebruikt werd als herkenningsmelodie van de populaire sitcom Married With Children. Toen dat nummer in de Top 40 kwam, was Frank 75 jaar. Ten tijde van Theme From New York, New York was hij 64.

(14/08/2021)

Alle Top 40-hits

Details Joost - Europapa
Details Cyril - Stumblin' In
Details Roxy Dekker - Sugardaddy
Details Dasha - Austin
Details Mark Ambor - Belong Together
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Teddy Swims - The Door
Details Beyoncé - Texas Hold 'em
Details Jaxomy, Agatino Romero & Raffaella Carrà - Pedro
Details Rondé - Undecided
Details Frenna / Frenna feat. Jonna Fraser & Emms - Pretty Girls / Pretty Girls (Remix)
Details Mr. Belt & Wezol - It's Not Right But It's Okay
Details Alex Warren - Before You Leave Me
Details Dua Lipa - Training Season
Details David Guetta & OneRepublic - I Don't Wanna Wait
Details Artemas - I Like The Way You Kiss Me
Details Sabrina Carpenter - Espresso
Details Tino Martin & Anouk - Voor Je 't Weet
Details Post Malone & Morgan Wallen - I Had Some Help
Details Lost Frequencies & Bastille - Head Down
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details Dua Lipa - Illusion
Details Kris Kross Amsterdam & Inna - Queen Of My Castle
Details Hozier - Too Sweet
Details La Fuente - Ratata
Details Chef'Special - Fly Like Me
Details Zerb, Sofiya Nzau / Zerb, Tiësto & Sofiya Nzau - Mwaki / Mwaki - Tiësto's VIP Mix
Details Mark Ambor - Good To Be
Details Purple Disco Machine & Ásdís - Beat Of Your Heart
Details Meau - Stukje Van Mij
Details Michael Marcagi - Scared To Start
Details Noah Kahan - Stick Season
Details Shaboozey - A Bar Song (Tipsy)
Details Di-Rect - My Blood
Details Robert Van Hemert - Zoet Zout Zuur
Details Taylor Swift feat. Post Malone - Fortnight
Details Nemo - The Code
Details Imagine Dragons - Eyes Closed
Details Becky Hill - Outside Of Love
Details Galantis, David Guetta & 5 Seconds Of Summer - Lighter