Nieuws
Op deze dag in 1975

Vandaag: The Captain huwt Tennille

Vandaag: The Captain huwt Tennille
Captain & Tennille  De Zangeres Zonder Naam  Normaal  Procol Harum  Vicky Leandros  Eddy Ouwens  10cc 

De Top 40 is inmiddels ruim vijftig jaar oud en popmuziek bestaat al voor een veel langere tijd. In de rubriek Vandaag blikken we terug op gebeurtenissen in de popmuziek die exact X jaar geleden plaatsvonden. In deze aflevering van Vandaag: The Captein treedt in het huwelijk met Tennille.

Toetsenist Daryl Dragon en zangeres Toni Tennille ontmoetten elkaar begin jaren 70 bij de productie van de musical Mother Earth, die mede door Tennille was geschreven. Daryl zat in de tourband van The Beach Boys en viel bij Mother Earth in voor een andere toetsenist. Bij The Beach Boys had hij de bijnaam 'The Captain' gekregen, omdat hij optredens vaak een kapiteinspet droeg. Het was niet direct liefde op het eerste gezicht tussen Daryl en Toni, maar er was wel een klik. Na de musical vroeg Daryl of Toni zin had om mee op tournee te gaan met The Beach Boys en dat deed ze. Tijdens deze tounee sloeg de vonk over en werden ze een koppel. Niet alleen op amoureus gebied, maar ook muzikaal vormden ze een duo: The Captain & Tennille.

In 1975 brak het duo door met hun debuutsingle single Love Will Keep Us Together. Dat nummer was geschreven door Neil Sedaka en in 1973 al een Top 40-hit geweest in de uitvoering van Mac & Katie Kissoon. Captain & Tennilles cover van Love Will Keep Us Together bereikte de eerste plaats in de Amerikaanse Billboard Hot 100 en stond vier weken op de eerste plaats. In Europa had deze single minder succes. In Nederland kwamen Captain & Tennille niet verder dan de Tipparade.

Op 11 november 1975 treden Daryl en Toni in het huwelijk. Dat doen ze buiten de media om. Later liegen ze op televisie zelfs over hun trouwdatum. In hun televisieserie beweert Toni later dat ze getrouwd zijn op 14 februari. Waarschijnlijk paste Valentijnsdag beter in het romantische plaatje dat Captain & Tennille willen uitstralen.

op 26 januari 1980 maakt het echtpaar zijn debuut in de Nederlandse Top 40 met Do That To Me One More Time. De zwoele ballade staat in maart van dat jaar drie weken op nummer 2, maar wordt van de eerste plaats gehouden door Crying van Don McLean. In Amerika wordt Do That To Me One More Time wel een nummer 1-hit. Na deze comebackhit heeft het duo geen grote successen meer. In Nederland blijft het bij één notering in de Top 40.

Captain & Tennille bleven 39 jaar lang getrouwd, maar in 2014 kwam er een einde aan hun huwelijk. Later onthulde Toni dat het plaatje van de perfecte relatie, zoals dat in de media werd geschetst, niet klopte. Volgens Toni had Daryl moeite met het uiten van affectie. Pogingen om dit te veranderen, wierpen echter geen vruchten af. Desalniettemin gingen Captain en Tennille als goede vrienden uit elkaar. De laatste jaren van zijn leven leidde Daryl aan de ziekte van Parkinson. Hij overleed op 2 januari 2019, in het bijzijn van zijn ex-vrouw.

Dit gebeurde er nog meer op 11 november:
De Zangeres Zonder Naam gaat op 11 november 1986 een weddenschap aan in Wedden Dat...?

In AVRO’s Wedden Dat…? is het de regel dat een een gast moet raden of een deelnemer in de weddenschap zal slagen of niet. Als de gast het verkeerd raadt, dan moet die een tegenprestatie leveren. Dat was het geval bij De Zangeres Zonder Naam. In haar geval leverde haar verloren weddenschap wel een Top 40-hit op. Haar tegenprestatie was namelijk: een gezamenlijk optreden verzorgen met Normaal in de volgende uitzending.

Hoewel Normaal niet van tevoren was ingelicht, was de groep wel meteen enthousiast over de stunt. Omdat de leden van Normaal echter op dat moment op vakantie waren, kon het optreden pas later plaatsvinden. Op 24 november zingt de Zangeres Zonder Naam, begeleid door Normaal, in het Amsterdamse Odeon de rock-‘n-rollklassieker Rock Around The Clock. Een dag later was dit optreden te zien in de uitzending van Wedden Dat...?

De opvallende combinatie viel zo goed in de smaak dat het nummer op single verscheen en de Top 40 haalde. In januari haalde Rock Around The Clock de dertiende plaats. De wereldberoemde versie van Bill Haley & His Comets kwam in de Top 40 nooit verder dan de 27e plaats, maar dit was slechts een heruitgave in 1968. Als de Top 40 in 1955 al bestaan had, was het ongetwijfeld een grotere hit geworden. Het succes van de Zangeres Zonder Naam en Normaal bleef trouwens niet beperkt tot Nederland. In 1987 werd Rock Around The Clock ook in Vlaanderen in hit. Het nummer bereikte de 19e plaats in de BRT Top 30. Voor Normaal was het de derde hit bij onze zuiderburen.

Hoewel de tegenprestatie destijds voorschreef dat het om een eenmalig optreden zou gaan, hebben de Zangeres Zonder Naam en Normaal het nummer in november 1987, bij het afscheidsconcert van de zangeres, nog een keer gezongen. Nou ja ... geplaybackt. Die beelden zie je hieronder.

Verder op deze dag:
1967: De groep Procol Harum scoort zijn tweede nummer 1-hit met Homburg. De eerste van de Britse formatie was (uiteraard) A White Shade Of Pale, eerder dat jaar.
1972: De Griekse zangeres Vicky Leandros heeft haar tweede nummer 1-hit gescoord met Ich Hab' Die Liebe Geseh'n. De eerste was Après Toi uit het voorjaar van 1972.
1977: I Remember Elvis Presley van Danny Mirror komt nieuw binnen in de Nieuw-Zeelandse hitlijst. Met deze plaat bereikt Eddy Ouwens onder zijn pseudoniem de zevende plaats.
1978: 10cc stijgt met Dreadlock Holiday naar plek één. De formatie uit de Engelse stad Prestwich scoort hiermee zijn tweede nummer 1-hit, na The Wall Street Shuffle (1974)

Vandaag geboren:
1943 - Karin Kent,
1943 - Peter Hollestelle, Cashmere
1943 - Mac Kissoon, Mac & Katie Kissoon
1944 - Anneke Douma,
1945 - Chris Dreja, The Yardbirds
1947 - Bruce Barthol, bij overlijden 75 jaar, Country Joe & The Fish
1947 - Pat Daugherty, Black Oak Arkansas
1949 - Ferdi Jolij, Normaal
1950 - Paul Cowsill, The Cowsills
1950 - Jim Peterik, The Ides Of March | Survivor
1953 - Andy Partridge, XTC
1956 - Ian Craig Marsh, Heaven 17
1957 - Tony Gad, Aswad
1957 - Mike Mesaros, The Smithereens
1962 - Mic Michaeli, Europe
1980 - Jaeson Ma,
1986 - Victor Thompson,
1992 - Iris Kroes,
1994 - Connor Price

Vandaag op nummer 1:
1967 - 1 (2) Homburg- Procol Harum (Stateside), 1 week op nummer 1
1972 - 1 (2) Ich Hab' Die Liebe Geseh'n- Vicky Leandros (Philips), 1 week op nummer 1
1978 - 1 (2) Dreadlock Holiday- 10cc (Mercury), 1 week op nummer 1
1989 - 1 (1) Girl I'm Gonna Miss You- Milli Vanilli (Hansa), 4 weken op nummer 1
1995 - 1 (1) Gangsta's Paradise- Coolio featuring L.V. (MCA), 2 weken op nummer 1
2000 - 1 (1) Wêr Bisto- Twarres (EMI), 2 weken op nummer 1
2006 - 1 (1) Everytime I Think Of You- Marco Borsato & Lucie Silvas (Universal), 5 weken op nummer 1
2017 - 1 (1) What About Us- P!nk (RCA), 5 weken op nummer 1

(11/11/2023)

Alle Top 40-hits

Details Noah Kahan - Stick Season
Details Dua Lipa - Houdini
Details Ofenbach feat. Norma Jean Martine - Overdrive
Details Flemming, Zoë Tauran, Ronnie Flex - Alles Op Gevoel
Details David Guetta & Kim Petras - When We Were Young (The Logical Song)
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Loreen - Is It Love
Details Teddy Swims - The Door
Details Hannah Mae - Waterdicht
Details Son Mieux - Tonight
Details Ariana Grande - Yes, And?
Details Lost Frequencies & Bastille - Head Down
Details Teddy Swims - Lose Control
Details Kygo with Ava Max - Whatever
Details Claude - Écoutez-Moi
Details Dimitri Vegas & Like Mike x Tiësto x W&W & Dido - Thank You - Not So Bad
Details Dean Lewis - Trust Me Mate
Details Beyoncé - Texas Hold 'em
Details Antoon - Blindelings
Details Tate McRae - Greedy
Details P!nk - All Out Of Fight
Details Chef'Special - Speed Of Light
Details Kris Kross Amsterdam, Sera x Conor Maynard - Stay (Never Leave)
Details Jonna Fraser - Tuesday
Details Taylor Swift - Cruel Summer
Details Mark Ambor - Good To Be
Details Rondé - Undecided
Details Cyril - Stumblin' In
Details Donnie & Marco Schuitmaker - Hier Mag Alles
Details Flemming & Boef - Champions League
Details Sera x YouNotUs - I Can't Be The Only One
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details Di-Rect - My Blood
Details Sophie Ellis Bextor - Murder On The Dancefloor
Details Tiësto & Fast Boy - All My Life
Details Oscar and The Wolf - Angel Face
Details Dua Lipa - Training Season
Details Alok & Bebe Rexha - Deep In Your Love
Details Roxy Dekker - Satisfyer
Details Anne-Marie feat. Shania Twain - Unhealthy