Tiësto besluit 2020 op nummer 1

- Hitlijsten

 Tiësto Jaap Reesema Pommelien Thijs Tate McRae Joel Corry MNEK Jason Derulo Snelle Shawn Mendes Justin Bieber Miley Cyrus Dua Lipa Ava Max Tim Dawn
Tiësto besluit 2020 op nummer 1

Voor de vijfde week op rij is The Business van Tiësto de nummer 1 van Nederland. Het is meteen ook de laatste nummer 1-hit van dit jaar in de Nederlandse Top 40.

Met The Business sluiten we 2020 af met 11 nummer 1-hits. Blinding Lights heeft die eerste plek met in totaal 14 weken het langst in weten te nemen. Vier van de tien vorige nummer 1-hits stonden vijf weken bovenaan (Banana – DJ FLe Minisiren Remix van Conkarah en Shaggy, Jerusalema van Master KG en Nomcebo, Savage Love Laxed – Siren Beat van Jawsh 685 en Jason Derulo en Head & Heart van Joel Corry & MNEK) en vanaf deze week staat ook Tïesto in dat rijtje.

De Alarmschijf succesvoller dan ooit
De complete top 4 blijft in de laatste Top 40 van dit jaar gelijk. Dat betekent dat Nu Wij Niet Meer Praten van Jaap Reesema en Pommelien Thijs de belangrijkste achtervolger van The Business blijft, dat Door De Wind van Miss Montreal blijft plakken op de derde plek en dat Head, Shoulders, Knees & Toes van Ofenbach, Quarterhead en Norma Jean Martine de nummer 4 van ons land blijft. Dit jaar is de Alarmschijf succesvoller dan ooit. Tot 2020 was het aantal van acht Alarmschijven het hoogste dat we in de top 10 tegen kwamen. Dit jaar werd dat record op 4 januari 2020 scherper gezet met 9 Alarmschijven bij de beste 10. Op 28 november en 5 december werd dat aantal geëvenaard en ook deze week staan er weer negen Alarmschijven in de top 10. En dus is You Broke Me First van Tate McRae een bijzondere verschijning, als de enige niet-Alarmschijf in de top 10.

Tate McRae verbaast
In de 14e week Top 40 weet You Broke Me First de top 5 te bereiken, door van 8 naar 5 te stijgen. Voor het eerst dit jaar deed een track er zo lang over om naar de top 5 te klimmen. Sinds 2009 hebben we ieder jaar wel één of meerdere hits die er zo lang over doen. De vorige hit die er lang over deed om in de top 5 te komen was Shallow van Lady Gaga en Bradley Cooper. In maart van 2019 kwam Shallow in de 21e week bij de beste vijf van ons land.

Head & Heart niet uit de top 10 weg te slaan
Head & Heart van Joel Corry en MNEK blijft zitten op de zesde plaats. Het is de 15e Top 40-hit ooit die meer dan 20 weken in de top 10 weet te verblijven. Dit jaar hadden we bijna een record via Blinding Lights van The Weeknd, want die track stond 27 weken in de top 10. Daarmee bleef echter het record van Gotye (28 weken in de top 10 voor Somebody That I Used To Know) nog overeind.

Jason Derulo blijft scoren
Let’s Love van David Guetta en Sia houdt zich vast aan de zevende plek. Dat zouden Justin Bieber en Benny Blanco wel willen, maar Lonely zakt steeds iets harder. Deze week vallen de twee acts van 5 naar 8 met hun hit. Jason Derulo kan terugkijken op een prachtig jaar. Tot 2020 stond hij op vijf top 10-hits en dit jaar heeft hij er ‘gewoon’ drie bijgeschreven, via Savage Love, Take You Dancing en nu dus ook Love Not War (The Tampa Beat), dat van 16 naar 9 schiet. Derulo heeft nu evenveel top 10-hits als Stevie Wonder en R. Kelly. Precies tien Amerikaanse mannen stonden vaker in de top 10 en daarbij is Michael Jackson, met maar liefst 30 top 10-hits, de recordhouder.

Snelle gaat weer omhoog
Holy van Justin Bieber en Chance The Rapper zakt voorzichtig van 9 naar 10. Maar The Biebs kan de top 10 alweer ruiken met een andere track. Monster, met Shawn Mendes, gaat van 12 naar 11 en daarmee lijkt de zestiende top 10-hit van de Canadees in de maak. Monster blijft Prisoner van Miley Cyrus nog altijd nipt voor, want ook dat nummer stijgt slechts één plek en heeft nu de twaalfde plek in zijn bezit. Snelle heeft de laatste weken de stijgende lijn weer te pakken. Deze week gaat zijn track met Ronnie Flex van 17 naar 14 en daarmee komt de hoogste behaalde positie met dit nummer, de tiende plek, weer dichtbij.

Ava Max in 'winning mood'
Paradise van Meduza en Dermot Kennedy schiet van 20 naar 16 en ook de kersthit van Ava Max gaat er flink op vooruit. Christmas Without You was vorige week nog te vinden op 26 en stijgt nu naar de negentiende stek. Daarmee heeft de zangeres haar zesde top 20-hit te pakken, nadat eerder haar nummer 1-hit Sweet But Psycho, de top 10-hits So Am I, Alone, part. II en Kings And Queens en de hit Salt dat al flikten. Het is niet de enige track van de Amerikaanse die omhoog gaat, want Who’s Laughing Now wint 6 plaatsen en staat daardoor op 22. Vlak daaronder vinden we Nona, die met Forever Yours van 24 naar 20 stijgt. To Love Somebody van Tim Dawn gaat van 34 naar 27.

Weer een kersthit nieuw
Deze week zijn er twee binnenkomers in de Top 40. All We Got van de Duitse dj en producer Robin Schulz en de Zweedse zangeres KIDDO was afgelopen week nog Alarmschijf en is nu nieuw op 29. Snollebollekes voegt een nieuwe kersthit toe aan de enige hitlijst die écht telt. Beuk De Ballen Uit De Boom valt op de valreep van het kerstseizoen nog binnen op 33. Check hier alles over de binnenkomers.

De complete Top 40 bekijk je hier!

Foto: YouTube