Hij Is Van Mij blijft de nummer 1

- Hitlijsten

 Kris Kross Amsterdam Maan Kraantje Pappie BizzeyTabitha Krezip Nielson
Kris Kross Amsterdam

Voor de tweede week staan Kris Kross Amsterdam, Maan, Tabitha en Bizzey op de eerste plaats van de Top 40. 

Ten opzichte van vorige week zijn er geen veranderingen qua posities. Wel loopt Hij Is Van Mij verder uit op concurrenten Nielson (IJskoud, de nummer 2) en Ava Max (Sweet But Psycho, op nummer 3). Tijdens een bezoek aan RTL Late Night, afgelopen donderdag, lieten Yuki, Sander en Jordy weten dat ze dolblij met hun nummer 1-hit: “Dit is de eerste keer de oprechte nummer 1. Het was best wel spannend want het was ook onze eerste Nederlandstalige track.”

Nederlandse trio's op 1
Sinds vorige week staat er met Kris Kross Amsterdam dus weer een Nederlands trio op de eerste plaats. Dat gebeurde in 2005 voor het laatst toen Kane, toen een groep van drie personen, op nummer 1 wist te komen. Sindsdien… geen vast trio meer bovenaan de lijst. Maar wat zijn dan de meest succesvolle trio’s die we in de Top 40 zijn tegengekomen? Kris Kross Amsterdam staat inmiddels al in de top 3 (met 1449 punten) en boven het drietal staan nu nog The Sunclub (1509 punten) en Luv’ (met 2635 punten).

Sterke Nederlandstalige week
Dat het goed gaat met het Nederlandstalige product is een understatement - voor het eerst in ruim 11 jaar staan er weer 5 Nederlandstalige hits in de top 10. Dat gebeurde op 8 december 2007 voor het laatst via De Speelgoeddief (van Coole Piet), Dan Volg Je Haar Benen (van Jan Smit), Één Wereld (van Jeroen van der Boom), Alles Is Liefde (van Bløf) en Groupie Love (van Ali B, Yes-R, Gio en Darryl). In ruim 54 jaar Top 40-historie, en dat zijn bijna 2800 lijsten, zijn er slechts 8 andere weken te vinden waarin het Nederlandstalige product zo nadrukkelijk een stempel drukte op het bovenste kwart van de lijst. 

IJskoud is laatbloeier
IJskoud van Nielson komt in een bijzonder rijtje van hits terecht want de track staat in de 19e week op nummer 2. Slechts tien Top 40-hits stonden met 19 (of meer) weken op de teller nog op nummer 2. Recordhouder is in dat opzicht This Strange Effect (van Dave Berry) dat in 1966 zelfs in de 27e week nog op nummer 2 stond. Recent stonden ook Ed Sheeran (Shape Of You) en Bløf (Zoutelande) zo ‘laat’ nog op nummer 2. Maar die hadden toen al een nummer 1-hit gescoord. Dat moet Nielson nog wel even weten te presteren…

Kraantje Pappie meest succesvolle Groninger
30 jaar lang was Henk Wijngaard de meest succesvolle artiest uit de provincie Groningen. Tot deze week want hij wordt deze week gepasseerd door Kraantje Pappie. De wieg van Kraan stond dan wel niet in Groningen maar zijn band met de stad is zó groot dat we ‘m eigenlijk niet anders kennen. En dus gaat Kraantje Pappie de boeken in als de meest succesvolle Groninger. Voor Kraantje, maar ook voor Bizzey, is Druk de vierde top 10-hit. 

Krezip snelste stijger
Het heeft er alle schijn van dat Krezip hard op weg is naar een vijfde top 10-hit. Waar ze vorige week de hoogste binnenkomer waren is Lost Without You deze week de snelste stijger. Hun single stijgt 10 plaatsen naar nummer 15.