Vandaag: The Chainsmokers naar nummer 1

- Vandaag

 The Chainsmokers Halsey
Vandaag: The Chainsmokers naar nummer 1

Op 22 oktober pakken The Chainsmokers en Halsey hun eerste nummer 1-hit met Closer.

Origineel vormde Alexander Pall met Rhett Bixler het duo The Chainsmokers. “Toen we de naam bedachten was het net zoals in mijn schooltijd; ik genoot van het roken van wiet. Het is gewoon een naam”, zo vertelt het duo tijdens een interview over de naam die destijds ontstond. In 2012 heeft Pall een ontmoeting met Andrew Taggert die als stagiair werkt bij platenlabel Interscope. Taggart wist ondertussen al dat Bixler was vertrokken en zag zijn kans waar om zijn plek bij The Chainsmokers over te nemen. In de eerste jaren concentreren ze zich vooral op het maken van remixen en productiewerk voor artiesten die voornamelijk actief zijn in het alternatieve genre. Aan het einde van 2013 brengen ze het nummer #Selfie uit als gratis download. Het nummer was niet alleen een verandering in de stijl van muziek die ze tot dan toe maakten, maar betekende ook de commerciële doorbraak van het duo. In de Top 40 werd het in het voorjaar van 2014 meteen een top 10-hit.

Closer kwam het duo niet aanwaaien: “Het nummer was lange tijd onderweg. Afgelopen najaar maakten we het terwijl we aan het toeren waren en vooral veel r&b en muziek van Blink-182 draaiden. Veel oude emo-muziek die we goed vonden. Toen hadden we ook gesprekken over dat we eigenlijk geen nummer met een dialoog hadden gehoord waarin een persoon letterlijk sprak over zijn of haar bedoelingen en dat idee sprak ons wel aan,” zo vertelt Andrew tijdens een interview met Harpers Bazaar. Een van de nummers van Blink-182 ging daarbij op repeat, I Miss You, dat daarmee een belangrijke inspiratiebron vormde. Later werden ook Isaac Slade en Joe King toegevoegd aan de lijst van auteurs van Closer vanwege de gelijkenis met Over My Head (Cable Car) dat The Fray in 2005 maakte. “Ze wilden dat gewoon uit de weg hebben voordat het nummer zou verschijnen. Er was geen spanning of frictie. En ik begrijp het ook. Het gebeurt vaak onbedoeld”, zo vertelt Slade in gesprek met ABC over de gelijkenis tussen de twee nummers.

The Chainsmokers scoorden inmiddels succes met Don’t Let Me Down, hun tweede top 10-hit, en ook was er een vriendschap ontstaan met Halsey. Andrew en Alexander deelden hun nieuwe idee met haar en zij schreef het tweede couplet. “Het bleef dus niet mijn eenzijdige verhaal over een meisje met wie ik afspraakjes maakte. Zij maakte het tot een gesprek tussen ons en dat voegde een echt gave dynamiek toe. Het maakte het liedje uiteindelijk compleet”, aldus Andrew. Het duo wilde het nummer eigenlijk opnemen met Camila Cabello, maar die moest bedanken voor de eer omdat ze dat toen, vanwege haar verplichtingen met Fifth Harmony, niet kon doen.

Op deze dag zijn onder meer 21 Savage (1992) en Roddy Ricch (1998) jarig.

De nummer 1-hits van 22 oktober:
2005: Tripping- Robbie Williams
2011: Somebody That I Used To Know- Gotye
2016: Closer- The Chainsmokers ft. Halsey