Nieuws
Op deze dag in 2005

Vandaag: piepjonge nummer 1-artiest

Vandaag: piepjonge nummer 1-artiest
Schnappi  Glennis Grace  The Overlanders  The Beatles  Madonna  Abel  Queen  Adele  Chance The Rapper  Al Jarreau  Rihanna 

De Top 40 is sinds 1965 de toonaangevende hitlijst van Nederland. In de rubriek Vandaag blikken we terug op gebeurtenissen in de popmuziek die exact X jaar geleden plaatsvonden. In deze aflevering van Vandaag: de jongste nummer 1-artiest aller tijden.

Schnappi, Das Kleine Krokodil is geschreven door Iris Gruttmann. Zij is onder meer werkzaam als componist en tekstschrijfster voor het educatieve kinderprogramma Der Sendung Mit Der Maus, dat al sinds 1971 wordt uitgezonden op de Duitse televisie. Iris schreef het liedje over Schnappi - dat toen nog Krokodil Am Nil heette - echter niet voor de serie, maar voor haar eigen album Iris Lieder – Lied Für Mich uit 2001.

Iris had de liedjes op haar album laten inzingen door haar nichtje Joy, die op het moment van de opname nog maar 4 of 5 jaar oud was. In 2004 wordt een mp3 van het liedje op internet gezet en gaat het een eigen leven leiden. Tegen het eind van het jaar is het liedje enorm populair en wordt de hype ook opgepikt door de Duitse radio. Het liedje verschijnt op single en bereikt de eerste plaats in Duitsland.

Op 12 februari 2005 is ook Nederland aan de beurt. Das Kleine Krokodil stijgt naar de eerste plaats in de Top 40. Schnappi is daarmee de jongste nummer 1-artiest aller tijden. Joy Gruttmann is op dat moment namelijk 9 jaar. Zij neemt het record over van Jantje Smit, die op 11-jarige leeftijd op nummer 1 binnenkwam met Ik Zing Dit Lied Voor Jou Alleen in 1997.

Dat de compositie een enorm succes is, blijkt niet alleen uit de nummer 1. In de week waarin Das Kleine Krokodil naar de koppositie stijgt, maakt de Nederlandstalige versie de sprong van 15 naar 3. De Kleine Krokodil van Snappie neemt een week later plaats op nummer 2, waardoor de top 2 door twee versies van dezelfde compositie is bezet. Dat is voor de tweede keer het geval. De eerste keer was in januari 1994, toen La Solitudine van Laura Pausini en de Nederlandstalige cover daarvan, Ik Wil Niet Dat Je Liegt van Paul de Leeuw, op de bovenste twee plaatsen stond. De Nederlandse versie wordt gezongen door Kim Otten, de 7-jarige dochter van Theo Otten van het après-skitrio Van Bill.

Das Kleine Krokodil is tot op heden de laatste Duitstalige nummer 1-hit. Dat de Duitse taal een zeldzaamheid is bij nummer 1-hits, blijkt uit het feit dat sinds de jaren 90 slechts twee nummer 1-hits gezongen zijn in die taal. Naast Das Kleine Krokodil was dat Verdammt, Ich Lieb’ Dich van Matthias Reim in 1990. In de periode 1965-1986 waren er tien Duitstalige nummer 1-hits. De eerste Duitstalige nummer 1-hit was gelijk de meest succesvolle: Ich Bau’ Dir Ein Schloss van Heintje. Deze plaat voerde in 1968 een toenmalig recordaantal van tien weken lang de Top 40 aan en werd de grootste hit van het jaar 1968.

Met Ein Lama in Yokohama wordt geprobeerd vervolg te geven aan het succes van Schnappi, maar zonder succes. Schnappi is niet alleen een krokodil, maar ook een eendagsvlieg.

Dit gebeurde er nog meer op 12 februari:
Glennis Grace is op 12 februari 2022 het middelpunt van een geweldsincident in een Amsterdamse Jumbo.

In de Jumbo in de Westerstraat in de Jordaan vindt die avond een vechtpartij plaats. Glennis' 15-jarige zoon was eerder die dag door een supermarktmedewerker aangesproken, omdat hij in de winkel een e-sigaret rookte, hetgeen verboden is. Daarna ontstond een ruzie waarbij de zoon lichtgewond raakte. Later keerde hij samen met zijn moeder en nog vijf andere personen terug naar de supermarkt om verhaal te gaan halen. Daarbij ontstond een vechtpartij.

Diezelfde avond nog worden Glennis, haar zoon en nog een derde verdachte opgepakt door de politie. Ze worden verdacht van het mishandelen van het supermarktpersoneel. Het drietal belandt in het cellencomplex van het hoofdbureau van de Amsterdamse politie. Daar krijgen ze een dag later overigens gezelschap van Lil Kleine, die eveneens verdacht wordt van een geweldsincident.

Drie dagen later worden de drie verdachten vrijgelaten, waarna Glennis via Instagram laat weten dat ze het politieonderzoek met vertrouwen tegemoet ziet. "Ik weet dat ik geen strafbare feiten heb gepleegd," aldus de 43-jarige zangeres. De showrubrieken hebben die dagen hun handen vol aan deze zaak. Later betuigt Glennis ook spijt over hetgeen er gebeurd is.

Op 9 november 2022 oordeelt de rechter in Amsterdam dat Glennis als initiatiefneemster van het geweldsincident kan worden gezien en dat de zangeres zich schuldig heeft gemaakt aan openlijke geweldpleging. Ze wordt echter vrijgesproken van mishandeling en bedreiging. De rechter geeft haar een taakstraf van 200 uur. Het Openbaar Ministerie had ook nog een voorwaardelijke gevangenisstraf van één maand met een proeftijd van twee jaar geëist, maar die straf krijgt ze niet opgelegd. De rechtbank houdt rekening met de imagoschade die de Glennis Grace heeft geleden, waardoor verschillende optredens zijn afgezegd.

Glennis' zoon krijgt een dag later een een taakstraf van 120 uur, waarvan 40 uur voorwaardelijk, van de kinderrechter. Hij moet daarnaast een agressietraining van 35 uur volgen. Glennis verklaart later in een interview met Andy van der Meijde dat zij haar taakstraf heeft uitgevoerd bij een begraafplaats. In dit interview benadrukte ze opnieuw dat dit incident nooit had mogen gebeuren.

Verder op deze dag:
1966: The Overlanders stijgen naar de koppositie met Michelle. Toevallig wordt deze uitvoering in deze week samengevoegd met het origineel van The Beatles. Ze verslaan hiermee We Can Work It Out/Day Tripper van diezelfde Beatles, dat weer Yesterday van The Beatles van de troon stootte.
1978: In New York laat de 20-jarige Madonna zich naakt fotograferen voor de Tsjechische fotograaf Martin Schreiber. Wanneer ze zes jaar later wereldwijd is doorgebroken als zangeres, worden de foto’s voor veel geld aan Playboy verkocht.
2000: Abel scoort een nummer 1-hit met Onderweg. De Brabantse band was niet lang onderweg voordat de eerste plek werd bereikt. Een week na de binnenkomst op nummer 11 was het namelijk al raak voor Abel. 
2014: Voor het eerst zijn er in het Verenigd Koninkrijk meer dan 6 miljoen stuks van een album verkocht. Dat betekent dat een op de drie huishoudens het Greatest Hits-album van Queen heeft liggen.
2017: Adele is de grote winnaar tijdens de uitreiking van de Grammy Awards. Ze verzilvert al haar vijf nominaties en wint onder meer in de categorieën Record Of The Year, Song Of The Year (beide voor Hello) en Album Of The Year (25). De prijs voor beste nieuwkomer gaat naar Chance The Rapper.
2017: Al Jarreau overlijdt op 76-jarige leeftijd. Twee dagen eerder had de zanger bekend gemaakt met pensioen te zullen gaan.
2023: Een recordaantal van 121 miljoen mensen kijkt naar de halftimeshow van de Super Bowl. Een zwangere Rihanna geeft een miniconcert van 14 minuten. Voor haar is het een comebackoptreden. De laatste keer dat ze langer dan tien minuten voor een groot publiek heeft opgetreden, is ruim 6 jaar geleden tijdens de Grand Prix Formule 1 van Abu Dhabi in 2016.

Vandaag geboren:
1924 - Dick Richards, bij overlijden 95 jaar, Bill Haley and His Comets
1942 - Rick Frank, bij overlijden 56 jaar, Elephant's Memory
1946 - Joe Schermie, bij overlijden 56 jaar, Three Dog Night
1947 - Jaap Dekker, bij overlijden 73 jaar, Jaap Dekker Boogie Set
1947 - Gus Williams, The Rob Hoeke Rhytm & Blues Group | Solution
1949 - Stanley Knight, bij overlijden 64 jaar, Black Oak Arkansas
1950 - Steve Hackett, Genesis
1951 - Vincent James, bij overlijden 68 jaar, Sweet Sensation
1952 - Michael McDonald, The Doobie Brothers
1952 - Angelo Branduardi,
1956 - Brian Robertson, Thin Lizzy
1965 - Cutty Ranks,
1968 - Chynna Phillips, Wilson Phillips
1980 - Gucci Mane,
1984 - Jamie Scott, Graffiti6
1988 - Mike Posner,
1990 - Ismo,
1994 - Stanaj,
1997 - Rompasso

Vandaag op nummer 1:
1966 - 1 (6) Michelle- The Overlanders (Pye), 1 week op nummer 1
1966 - 1 (--) Michelle- The Beatles (Parlophone), 1 week op nummer 1
1972 - 1 (1) Sacramento- Middle Of The Road (RCA), 4 weken op nummer 1
1977 - 1 (1) Living Next Door To Alice- Smokie (Rak), 2 weken op nummer 1
1983 - 1 (1) Goodnight Saigon- Billy Joel (CBS), 3 weken op nummer 1
1994 - 1 (1) Ik Wil Niet Dat Je Liegt / Waarheen Waarvoor- Paul De Leeuw / Annie De Rooy (Varagram), 5 weken op nummer 1
2000 - 1 (11) Onderweg- Abel (Pias), 1 week op nummer 1
2005 - 1 (2) Das Kleine Krokodil- Iris Gruttmann presents Schnappi (Polydor), 1 week op nummer 1
2011 - 1 (1) Rolling In The Deep- Adele (XL), 3 weken op nummer 1
2022 - 1 (1) Dat Heb Jij Gedaan- Meau (Excited About Music), 7 weken op nummer 1

(12/02/2024)

Alle Top 40-hits

Details Joost - Europapa
Details Beyoncé - Texas Hold 'em
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Cyril - Stumblin' In
Details Noah Kahan - Stick Season
Details Teddy Swims - The Door
Details Meau - Stukje Van Mij
Details Mark Ambor - Good To Be
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details Lost Frequencies & Bastille - Head Down
Details Ofenbach feat. Norma Jean Martine - Overdrive
Details Flemming, Zoë Tauran, Ronnie Flex - Alles Op Gevoel
Details Dua Lipa - Training Season
Details Dasha - Austin
Details Chef'Special - Speed Of Light
Details Dua Lipa - Houdini
Details David Guetta & Kim Petras - When We Were Young (The Logical Song)
Details Kygo with Ava Max - Whatever
Details Rondé - Undecided
Details Ariana Grande - We Can't Be Friends (Wait For Your Love)
Details Zerb, Sofiya Nzau / Zerb, Tiësto & Sofiya Nzau - Mwaki / Mwaki - Tiësto's VIP Mix
Details Hannah Mae - Waterdicht
Details Frenna - Pretty Girls
Details Di-Rect - My Blood
Details Mr. Belt & Wezol - It's Not Right But It's Okay
Details Bankzitters - Entourage
Details Djo - End Of Beginning
Details Alex Warren - Before You Leave Me
Details Michael Marcagi - Scared To Start
Details Dimitri Vegas & Like Mike x Tiësto x W&W & Dido - Thank You - Not So Bad
Details Galantis, David Guetta & 5 Seconds Of Summer - Lighter
Details Antoon - Blindelings
Details Artemas - I Like The Way You Kiss Me
Details Davina Michelle - I Said No Sir
Details Alok & Bebe Rexha - Deep In Your Love
Details Oscar and The Wolf - Angel Face
Details Calvin Harris & Rag 'n' Bone Man - Lovers In A Past Life
Details Purple Disco Machine & Ásdís - Beat Of Your Heart
Details Claude - Écoutez-Moi
Details Son Mieux - Tonight