Nieuws
Op deze dag in 2004

Vandaag: Nipplegate

Vandaag: Nipplegate
Justin Timberlake  Janet Jackson  Manic Street Preachers  Labelle  Feargal Sharkey  Womack & Womack  Katy Perry  Beyoncé  Travis Scott  Johnny Lion 

De Top 40 is sinds 1965 de toonaangevende hitlijst van Nederland. In de rubriek Vandaag blikken we terug op gebeurtenissen in de popmuziek die exact X jaar geleden plaatsvonden. In deze aflevering shockeren Janet Jackson en Justin Timberlake heel televisiekijkend Amerika.

In Houston wordt de finale van de Super Bowl gespeeld, de belangrijkste Americanfootballwedstrijd van het jaar. In de rust van de wedstrijd wordt elk jaar een optreden gegeven, sinds de jaren 90 vooral door pop- en rockartiesten. Dit jaar zijn het Janet Jackson, P. Diddy, Nelly, Kid Rock en Justin Timberlake die voor een publiek van miljoenen televisiekijkers de halftimeshow mogen geven.

Het laatste optreden is van Janet Jackson en Justin Timberlake die de hit Rock Your Body zingen. Na de laatste regel 'I’m gonna have you naked by the end of this song' scheurt Timberlake een stuk van Jacksons pak af, waardoor haar rechterborst (met stervormige tepelpiercing) zichtbaar wordt. De regie grijpt snel in en schakelt gauw over naar de reclame.

CBS, die de show op tv mocht brengen, kreeg na afloop talloze klachten van kijkers. Justin doet het incident eerst af als wardrobe malfunction (lett. garderobedefect), maar Janet geeft later toe dat de stunt gepland was. In de media worden het incident en de commotie die het veroorzaakt bekend onder de naam Nipplegate. Om zoiets in de toekomst te voorkomen, worden belangrijke live-uitzendingen in Amerika tegenwoordig met vertraging uitgezonden, zodat de regie tijd heeft om in te grijpen. In de volgende jaren kiest de organisatie van de Super Bowl bovendien voor ‘veilige’ artiesten met Paul McCartney en The Rolling Stones, voordat in 2007 Prince weer een iets gedurfdere keus is.

Voor Justin Timberlake heeft het schandaal uiteindelijk weinig tot geen negatieve gevolgen. Voor Janet wel. Zij wordt geboycot door Viacom, het moederbedrijf van CBS, wat ook tot gevolg heeft dat haar videoclips niet meer op MTV gedraaid worden. Daarnaast mag ze ook niet meer optreden bij de uitreiking van de Grammy Awards, die een week later plaatsvindt. Justin Timberlake mag in 2018 in zijn eentje de halftimeshow verzorgen. Dat jaar is er geen grote controverse.

Indirect leidt het incident nog tot een invloedrijke ontwikkeling in de muziek- en internetgeschiedenis. Jawed Karim, medeoprichter van YouTube, noemt het een van de redenen om het inmiddels legendarische videoplatform op te richten. Volgens hem was het in 2004 niet zo makkelijk om via internet beelden van het incident terug te kijken. Daarom vond hij het een goed idee dat er een website zou komen waarop allerhande filmpjes makkelijk te plaatsen en te bekijken zijn. YouTube werd uiteindelijk gelanceerd op 14 februari 2005.

Dit gebeurde er nog meer op 1 februari:
Richey Edwards, gitarist van de Manic Street Preachers, loopt op 1 februari 1995 zijn hotel uit en verdwijnt daarna voorgoed.

De Manic Street Preachers werden opgericht in 1986, maar het duurde tot 1992 voordat debuutalbum Generation Terrorists werd uitgebracht. Het album werd goed ontvangen bij de critici en de single Motorcycle Emptiness (nummer 24) groeide uit tot een klassieker. Alle tracks van het album zijn geschreven door bassist Nicky Wire en gitarist Richey Edwards. Dit schrijverskoppel houdt stand tot 1 februari 1995, wanneer Edwards zijn hotel verlaat en vervolgens nooit meer wordt gezien.

Richey was erg instabiel. Hij dronk veel, leed aan anorexia en deed aan zelfmutilatie. Zo kerfde hij ooit tijdens een interview met een scheermes de tekst '4REAL' in zijn arm. Vanaf midden januari nam Richey dagelijks £200 op van zijn bankrekening. Twee weken na zijn verdwijning wordt zijn auto teruggevonden nabij een brug, maar van Richey zelf ontbreekt ieder spoor. 

Mogelijk heeft hij zelfmoord gepleegd door van de brug te springen, maar zijn familie en bandleden blijven jarenlang geloven dat hij nog leeft. Nadien duiken er berichten op van mensen die beweren hem gezien te hebben in India en op de Canarische Eilanden. Pas in 2008 wordt Richey juridisch doodverklaard. 

De Manic Street Preachers zetten zich over deze gigantische tegenslag heen en brengt zowaar nog de single If You Tolerate This Your Children Will Be Next uit in 1998. De single bereikt weliswaar niet de Top 40, maar is wel het bekendste werk van de Manics, op Motorcycle Emptiness na. Bovendien treedt de Britse rockformatie nog altijd op.

Verder op deze dag:
1975:
Het Amerikaanse trio Labelle stijgt naar de eerste plaats met Voulez-Vous Coucher Avec Moi Çe Soir? (Lady Marmalade). De plaat voert de rest van de maand de Top 40 aan.
1986: Na zeven weken is Elton John van de troon gestoten met zijn Nikita. Feargal Sharkey is de boosdoener, door met diens debuutsingle A Good Heart naar de felbegeerde koppositie te stijgen.
2013: Cecil Womack overlijdt in Zuid-Afrika op 65-jarige leeftijd. Als de mannelijke helft van Womack & Womack stond hij in 1988 zes weken op nummer 1 met de popklassieker Teardrops.
2015: Ongeveer 121 miljoen kijkers zien Katy Perry tijdens de pauzeshow van de Super Bowl. Ze doet acht nummers en krijgt gezelschap van Lenny Kravitz en Missy Elliott. Ze breekt het record van best bekeken halftimeshow. Dit record wordt pas in 2023 gebroken door Rihanna.
2017: De foto van Beyoncé op Instagram, waarop ze poseert met een zwangere buik en doorzichtige sluier, wordt een recordaantal van 8 miljoen keer gedeeld op Instagram. Het bericht bij de foto luidt: "We would like to share our love and happiness. We have been blessed two times over. We are incredibly grateful that our family will be growing by two, and we thank you for your well wishes."
2018: Travis Scott en Kylie Jenner worden de trotse ouders van hun oudste dochter Stormi Webster. Het koppel maakt het babynieuws pas vijf dagen later bekend. In februari 2022 krijgen Travis en Kylie ook nog een zoon.
2019: Johnny Lion overlijdt op 77-jarige leeftijd aan de gevolgen van longkanker. De zanger leed ook aan de ziekte van Alzheimer. Johnny scoorde in 1965 een monsterhit met het nummer Sophietje.

Vandaag geboren:
1917 - Ger Faber
, bij overlijden 81 jaar, Leedy Trio
1937 - Don Everly, bij overlijden 84 jaar, The Everly Brothers
1937 - Ray Sawyer, bij overlijden 81 jaar, Dr. Hook
1939 - Simon Posthuma, bij overlijden 81 jaar, Seemon & Marijke
1942 - Terry Jones, bij overlijden 77 jaar, Monty Python
1948 - Rick James, bij overlijden 56 jaar,
1949 - Luk Bral, bij overlijden 71 jaar,
1950 - Mike Campbell, The Heartbreakers
1950 - Richard Williams, Kansas
1965 - Stephanie,
1967 - CJ Lewis,
1969 - Patrick Wilson, Weezer
1971 - Ron Welty, The Offspring
1973 - Sander Rozeboom, I.O.S.
1974 - Fabienne De Vries, The Magnificent Four
1975 - Big Boi, Outkast
1978 - K'naan,
1988 - Erik Bruil
, Handsome Poets
1994 - Harry Styles, One Direction
1995 - Oliver Heldens,

Vandaag op nummer 1:
1969 - 1 (1) Ain't Got No-I Got Life- Nina Simone (RCA), 2 weken op nummer 1
1975 - 1 (2) Voulez Vous Coucher Avec Moi Ce Soir? (Lady Marmalade)- LaBelle (Epic), 1 week op nummer 1
1986 - 1 (2) A Good Heart- Feargal Sharkey (Virgin), 1 week op nummer 1
1992 - 1 (1) Don't Let The Sun Go Down On Me- George Michael & Elton John (Epic), 4 weken op nummer 1
1997 - 1 (1) Dont Speak- No Doubt (Interscope), 5 weken op nummer 1
2003 - 1 (1) Lose Yourself- Eminem (Shady), 4 weken op nummer 1
2014 - 1 (1) All Of Me- John Legend (G.O.O.D), 2 weken op nummer 1
2020 - 1 (1) Smoorverliefd- Snelle (Roq 'N Rolla), 2 weken op nummer 1

(01/02/2024)

Alle Top 40-hits

Details Roxy Dekker - Sugardaddy
Details Cyril - Stumblin' In
Details Joost - Europapa
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Beyoncé - Texas Hold 'em
Details Noah Kahan - Stick Season
Details Teddy Swims - The Door
Details Mark Ambor - Good To Be
Details Meau - Stukje Van Mij
Details Dua Lipa - Training Season
Details Dasha - Austin
Details Lost Frequencies & Bastille - Head Down
Details Frenna - Pretty Girls
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details Ofenbach feat. Norma Jean Martine - Overdrive
Details Rondé - Undecided
Details Flemming, Zoë Tauran, Ronnie Flex - Alles Op Gevoel
Details Kygo with Ava Max - Whatever
Details Di-Rect - My Blood
Details Mr. Belt & Wezol - It's Not Right But It's Okay
Details Zerb, Sofiya Nzau / Zerb, Tiësto & Sofiya Nzau - Mwaki / Mwaki - Tiësto's VIP Mix
Details Dua Lipa - Houdini
Details Chef'Special - Speed Of Light
Details Ariana Grande - We Can't Be Friends (Wait For Your Love)
Details Hannah Mae - Waterdicht
Details Michael Marcagi - Scared To Start
Details Alex Warren - Before You Leave Me
Details David Guetta & Kim Petras - When We Were Young (The Logical Song)
Details Artemas - I Like The Way You Kiss Me
Details Bankzitters - Entourage
Details Djo - End Of Beginning
Details Galantis, David Guetta & 5 Seconds Of Summer - Lighter
Details Hozier - Too Sweet
Details Becky Hill - Outside Of Love
Details Oscar and The Wolf - Angel Face
Details Davina Michelle - I Said No Sir
Details David Guetta & OneRepublic - I Don't Wanna Wait
Details Antoon - Blindelings
Details Purple Disco Machine & Ásdís - Beat Of Your Heart
Details Claude - Écoutez-Moi