Artiestafbeelding Johnny Lion

Johnny Lion

Land Nederland

Geboortedatum 04-07-1941

Sterfdatum 31-01-2019

  • Statistieken
  •  0Alarmschijf
  •  31 weken in Top 40
  •  766 punten
  •  #993 aller tijden
  •  2 Top 40-hits

Biografie

Johnny Lion, pseudoniem van John van Leeuwarden, was zanger en acteur. Johnny was zanger van The Jumping Jewels en werd later als solozanger bekend met de hit Sophietje.
 
In 1959 formeerde hij met een aantal schoolvrienden de band Johnny & His Jewels, later omgedoopt in The Jumping Jewels. Deze groep, geformeerd naar het voorbeeld van de commerciële rocker Cliff Richard, scoorde in 1961 een grote hit met het instrumentale Wheels. Daarna volgden nog enkele hits in het pre Top 40 tijdperk.
 
In 1965 verliet Johnny de groep om als Nederlandstalige solozanger door te gaan. Dit leverde hem meteen de grote hit Sophietje op, het Zweedse nummer Fröken Fräken, in het Nederlands vertaald door Gerrit den Braber en opgedragen aan zijn vriendin en zakenpartner Sophie van Kleef. Het jaar daarop scoorde hij met Tjingeling wederom een hit en opende hij met Van Kleef een kledingboetiek met de naam Sophie en Johnny. Deze bleef bestaan tot hun relatie in 1969 afgelopen was. Na Tjingeling wist hij geen echte hits meer te halen tot begin jaren tachtig. 
Alleen in Dallas kwam tot de Tipparade en met het titellied van de film Brandende Liefde uit 1983 kreeg hij ook weer meer bekendheid. 
 
In de jaren negentig schreef hij ook columns voor het weekblad Panorama. Als acteur dook hij op in films als Siberia en Van God Los. Johnny Lion leed de laatste jaren van zijn leven aan Alzheimer en had longkanker met uitzaaiingen.
 


Top 40-hits

Sorteer op:
ABC
Datum
Meeste punten
Hoogste positie
Audio
Piek
Punten
Jaar