Nieuws
Op deze dag in 2013

Vandaag: Nederlandse mijlpaal in VK

Martin Garrix
Martin Garrix  Bingo Players  Nicky Romero  Elton John  The Hollies  The Dutch Swing College Band  Maria McKee  Perfect Day  Lou Reed  De Poema's  Van Dik Hout  Thomas Acda  Bob Dylan  Jimmy Ruffin  Travis Scott 

De Top 40 is sinds 1965 de toonaangevende hitlijst van Nederland. In de rubriek Vandaag blikken we terug op gebeurtenissen in de popmuziek die exact X jaar geleden plaatsvonden.  In deze aflevering van Vandaag: de hoogtijdagen van de Nederlandse muziek in Groot-Brittannië.

Het eerste noemenswaardige succes van een Nederlandse act in het Verenigd Koninkrijk vond plaats in 1970. Venus van Shocking Blue piekte daar destijds op de achtste positie. Zes jaar later steeg Mississippi van Pussycat naar de eerste plaats in de Britse hitlijsten en was daarmee de eerste nummer 1-hit in de UK van Nederlandse komaf een feit. Het succes van Pussycat aan de andere kant van de Noordzee leek jarenlang een incident te zijn. 

In 1993 was 2 Unlimited de tweede Nederlandse act die de koppositie bereikte in Groot-Brittannië. No Limit stond toen liefst vijf weken bovenaan de hitlijsten. Deze dance-act zou daarmee de toon zetten in dat land voor alle andere nummer 1-hits van Nederlandse artiesten. Vanaf dat moment tot op de dag van vandaag waren al die nummer 1-hits namelijk dancetracks! Na 2 Unlimited waren er nummer 1-noteringen te bewonderen van Doop, de Vengaboys, JXL, Do, Fedde le Grand, DJ Mental Theo's Bassheads, Afrojack en Eva Simons.

Maar 2013 werd een absoluut topjaar voor de Nederlandse dancemuziek in Groot-Brittannië. Het begon al in de winter, toen de Bingo Players twee weken de hitlijsten aanvoerde met Get Up (Rattle). Daarna werden ze van de troon gestoten door Thrift Shop van Macklemore, Ryan Lewis en Wanz. Deze plaat hield het echter één weekje vol aan kop, want dáárna sloeg Nicky Romero toe! In samenwerking met Avicii produceerde hij I Could Be The One naar nummer 1.

Op 17 november 2013 komt de Amstelveense diskjockey Martijn Garritse op de allerhoogste positie binnen in het Verenigd Koninkrijk. Onder de artiestennaam Martin Garrix blijkt het met zijn debuutsingle Animals prijs te zijn. Nooit eerder scoorden drie Nederlandse acts in één jaar tijd een nummer 1-hit in het VK. Dit record toont maar eens aan dat de dancemuziek een zeer belangrijk exportproduct is in Nederland, zeker in de richting van Engeland.

Martin is nog maar 17 jaar als hij deze prestatie neerzet. Dat maakt hem de jongste Nederlander met een nummer 1-hit in de Britse hitparadegeschiedenis. Die titel was ruim elf jaar in handen geweest van Do, die in 2002 op haar 21e een Britse nummer 1-hit scoorde met Heaven. Volgens Martin Garrix is het wel bijzonder was om als 17-jarige al zoveel succes te hebben. Hij trad vaak op in clubs waar hij op basis van zijn leeftijd als bezoeker niet eens naar binnen zou mogen.

Engeland is overigens niet het eerste land waar Martin Garrix een nummer 1-hit scoort. Van augustus tot oktober had Animals al 9 weken op nummer 1 gestaan in de Vlaamse Ultratop 50. In Nederland heeft Animals nooit de eerste plaats gehaald. Hier stond Martin drie weken op nummer 3 met zijn instrumentale clubtrack. Niet alleen in de internationale charts was 2013 een topjaar van Martin Garrix. Hij pakte ook zijn eerste notering in de DJ MAG Top 100. Martin kwam daar binnen op de 40e plaats. Een jaar later steeg hij naar de top 5 en in 2016 werd hij zelfs verkozen tot allerbeste dj van de wereld. Sindsdien is hij een gevestigde naam in deze vermaarde dj-ranglijst van het Britse EDM-tijdschift.

Dit gebeurde er ook op 17 november:
Elton John neemt op 17 november 1970 zijn eerste livealbum op.

De opname vindt plaats in de A&R-studio in New York. Dat is misschien niet de meest logische plek als je denkt aan livealbum, maar het optreden dat hij geeft wordt rechtstreeks uitgezonden op de Amerikaanse radiozender WABC-FM. Elton zingt dertien nummers, waaronder zijn eerste twee Top 40-hits Border Song en Your Song. Hij wordt begeleid door Dee Murray op bas en Nigel Olsson op drums. Uiteraard begeleidt Elton zichzelf op piano. In latere interviews geeft Elton aan dat hij dit optreden als het beste liveoptreden beschouwt dat hij ooit gegeven heeft.

Eigenlijk was het helemaal niet de bedoeling om dit optredens als album uit te brengen. Toen echter bleek dat de radio-uitzending zo populair was en daar illegale kopieën van verspreid werden, besloot de platenmaatschappij toch een album uit te brengen. Dit album kreeg als titel 17-11-70 en werd dus vernoemd naar de opnamedag. In de Verenigde staten, waar het gebruikelijker is om in data de maand voor de dag te vermelden, werd het album uitgebracht als 11-17-70.

Op het album staan slecht zes nummers die Elton tijdens het optreden gezongen heeft. De hits Border Song en Your Song ontbreken. Dit wordt pas goedgemaakt in 2017. Ter gelegenheid van Record Store Day wordt op 22 april van dat jaar het album 17-11-70+ uitgebracht. Daarop staan alle dertien nummer van het optreden.

Elton John staat in juni 1971 met maar liefst vier albums tegelijk in de LP Top 50: met het album Elton John, 17-11-70, het soundtrackalbum Friends en met Tumbleweed Connection. Hij is de eerste artiest na James Last die dit presteert.

Verder op deze dag:
1973: The Hollies scoren een nummer 1-hit met The Day That Curly Billy Shot Down Crazy Sam McGee. Voor de Britse band is het de enige nummer 1-hit, uit een totaal van 28 hits.
1990: Peter Schilperoort overlijdt op 71-jarige leeftijd. Hij was de orkestleider van de Dutch Swing College Band, die in 1965 een nummer 1-hit scoorde met Letkiss.
1990: Maria McKee heeft haar enige nummer 1-hit te pakken met Show Me Heaven. Zij was ook de schrijfster van A Good Heart, een nummer 1-hit van Feargal Sharkey uit 1986.
1997: Een speciale versie van Lou Reeds klassieker Perfect Day wordt uitgebracht. Ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan van de BBC nam Reed een nieuwe versie op met meer dan dertig andere artiesten.
2001: De Poema's stijgen naar nummer 1 met Zij Maakt Het Verschil. Het is een samenwerkingsverband tussen Van Dik Hout en Acda en de Munnik, die los van elkaar nooit op de eerste plaats hebben gestaan.
2004: Het Amerikaanse muziekblad Rolling Stone heeft de 500 Greatest Songs Of All Time gepubliceerd. Like A Rolling Stone van Bob Dylan voert de lijst aan. 
2014: Jimmy Ruffin overlijdt op 78-jarige leeftijd. Hij had in 1980 een Amerikaanse en Britse top 10-hit met Hold On To My Love. Ook maakte hij de klassieker What Becomes Of The Broken Hearted.
2018: In de Amerikaanse stad Houston vindt de eerste editie van het AstroWorld Festival plaats. Het festival is georganiseerd door rapper Travis Scott. Na 2021 is het festival niet meer georganiseerd, omdat in de editie van dat jaar tien  jonge mensen om het leven komen door verdrukking.

Vandaag geboren:
1938 - Gordon Lightfoot, bij overlijden 84 jaar,
1942 - Bob Gaudio, The Four Seasons
1944 - Gene Clark, bij overlijden 46 jaar, The Byrds | McGuinn, Clark & Hillman
1946 - Martin Barre, Jethro Tull
1947 - Rod Clements, Lindisfarne
1948 - Iain Sutherland, Sutherland Brothers
1955 - Peter Cox, Go West
1957 - Jim Babjak, The Smithereens
1961 - Vince Mendoza,
1963 - B.B. Queen, Say When! | Simmons & Johnson
1965 - Hilvert Roorda, Edwin Evers Band
1966 - Richard Fortus, Guns n'Roses
1967 - Michael Andrews,
1967 - Ronnie DeVoe, Bell Biv Devoe | New Edition
1973 - Lutricia McNeal,
1975 - Caroline Hoffman, Treble
1980 - Isaac Hanson, Hanson
1981 - Maud,
1981 - Sarah Harding, bij overlijden 39 jaar, Girls Aloud
1983 - Sharon Kips,
1991 - Frenna, SFB
1992 - Bokoesam,

Vandaag op nummer 1:
1973 - 1 (3) The Day That Curly Billy Shot Down Crazy Sam McGee- The Hollies (Polydor), 1 week op nummer 1
1979 - 1 (1) We Belong To The Night- Ellen Foley (Epic), 3 weken op nummer 1
1984 - 1 (1) Purple Rain- Prince and The Revolution (Warner), 3 weken op nummer 1
1990 - 1 (2) Show Me Heaven- Maria McKee (Epic), 1 week op nummer 1
2001 - 1 (2) Zij Maakt Het Verschil- De Poema's (Sony Music Local), 1 week op nummer 1
2007 - 1 (1) Dan Volg Je Haar Benen- Jan Smit (Artist & Company), 3 weken op nummer 1
2012 - 1 (1) Skyfall- Adele (XL), 5 weken op nummer 1
2018 - 1 (1) Duurt Te Lang- Davina Michelle (FTV), 3 weken op nummer 1

(17/11/2023)

Alle Top 40-hits

Details Tate McRae - Greedy
Details Teddy Swims - Lose Control
Details Cassö, Raye & D-Block Europe - Prada
Details Kris Kross Amsterdam, Sera x Conor Maynard - Stay (Never Leave)
Details Douwe Bob - This World Is Our Home
Details Dua Lipa - Houdini
Details Calvin Harris & Sam Smith - Desire
Details Kenya Grace - Strangers
Details Son Mieux - Tonight
Details Anne-Marie feat. Shania Twain - Unhealthy
Details Suzan & Freek & Claude - Vas-Y (Ga Maar)
Details Ofenbach feat. Norma Jean Martine - Overdrive
Details Racoon - Nickel For Goodbye
Details Noah Kahan - Stick Season
Details Taylor Swift - Cruel Summer
Details Roxy Dekker - Satisfyer
Details Marshmello, P!nk & Sting - Dreaming
Details Kevin feat. S10 - De Leven
Details Alok, The Chainsmokers & Mae Stephens - Jungle
Details Zoë Tauran - Monster
Details David Guetta & Kim Petras - When We Were Young (The Logical Song)
Details Nothing But Thieves - Overcome
Details Iñigo Quintero - Si No Estás
Details Flemming & Boef - Champions League
Details Alok & Ava Max - Car Keys (Ayla)
Details Bankzitters - Cupido
Details Lost Frequencies - The Feeling
Details Tate McRae - Exes
Details Loreen - Is It Love
Details Bebe Rexha & David Guetta - One In A Million
Details Tino Martin & Mart Hoogkamer - Hartslag Van De Stad
Details Nathan Dawe, Joel Corry & Ella Henderson - 0800 Heaven
Details Bennett - Vois Sur Ton Chemin - Techno Mix
Details Ed Sheeran - American Town
Details Jack Harlow - Lovin On Me
Details Post Malone - Enough Is Enough
Details Chef'Special - Miracles
Details Snelle - Hoodiedate
Details Dean Lewis - Trust Me Mate
Details Purple Disco Machine, Duke Dumont & Nothing But Thieves - Something On My Mind