Artiestafbeelding Thomas Acda

Thomas Acda

Land Nederland

Geboortedatum 06-03-1967 (56 jaar)

Officiële websitehttp://www.thomasacda.nl/

  • Statistieken
  •  1Alarmschijf
  •  36 weken in Top 40
  •  662 punten
  •  #1118 aller tijden
  •  4 Top 40-hits

Biografie

Thomas Acda, geboren in Amsterdam, is een Nederlands cabaretier, acteur en zanger, bekend als lid van het voormalige duo Acda en De Munnik.
 
Thomas Acda groeide op in het Noord-Hollandse dorp De Rijp. Na de havo ging Thomas eerst naar de toneelacademie, maar hij stapte al snel over naar de Kleinkunstacademie in Amsterdam. Daar maakte hij voor het eerst kennis met Paul de Munnik met wie een langdurige samenwerking startte tot en met 2015.
 
Thomas is ook actief op verschillende andere terreinen. Zo speelde hij een gastrol in de televisieserie In voor- en tegenspoed en maakte enige tijd deel uit van de cabaretredactie van het programma Spijkers (later: Kopspijkers). Ook was hij tijdens de eerste zes seizoenen te zien in het panel van Dit was het nieuws. 

Vanaf 1997 speelde hij voorts in een aantal films, waaronder All stars, The missing link en Lek. De film All Stars was zo'n succes dat de serie All Stars volgde, waarin Acda wederom de rol van keeper Willem speelde. In de eerste 13 afleveringen (heel seizoen had Acda een vaste rol. In de eerste aflevering van seizoen 2 "Over mijn lijk" overleed echter zijn personage en keerde hij in de daaropvolgende afleveringen slechts terug als gastrol in de vorm van een geest en flashbacks. In 2004 speelde hij wederom in een film over voetbal getiteld In Oranje. Ook speelde hij in verschillende afleveringen van Flikken Maastricht als 'Daan de Vos'.

Voor zijn rol in de film Alles is Liefde uit 2007 ontving hij een Rembrandt in 2008. Vanaf 2014 speelt Acda de hoofdrol in de televisieserie Jeuk'".

In 2015 debuteerde hij als romanschrijver. Zijn boek Onderweg met Roadie kwam eind augustus 2015 uit. In 2016 verscheen vervolgens zijn regiedebuut in de vorm van de televisiefilm Fake. In het seizoen 2017/2018 speelde Acda de hoofdrol in de musical Fiddler on the roof (Anatevka). Eind 2018 stond Thomas voor het eerst als solo artiest op het podium met zijn programma Motel.
 
In 2020 is hij opnieuw te zien in de tv-serie All Stars & Zonen. In november brengt hij met Snelle het nummer Papa Heeft Weer Wat Gelezen. Aan het begin van 2021 verschijnt een samenwerking met Paul de Munnik, Maan en Typhoon: Als Ik Je Weer Zie. 

In maart 2022 brengt hij samen met Rolf Sanchez en Kraantje Pappie de single Missen Zou uit.Social media


Twitter

Facebook