Artiestafbeelding Charles Aznavour

Charles Aznavour

Land Frankrijk

Geboortedatum 22-05-1924

Sterfdatum 01-10-2018

Officiële websitehttps://aznavourfoundation.org

  • Statistieken
  •  0Alarmschijf
  •  35 weken in Top 40
  •  722 punten
  •  #990 aller tijden
  •  4 Top 40-hits

Biografie

Charles Aznavour werd geboren als zoon van Micha Aznavourian, een in Georgië geboren Armeniër, en Knar Baghdassarian, een in Smyrna (nu İzmir) opgegroeide Armeense. Zijn ouders verbleven, in afwachting van een visum voor de Verenigde Staten, op doorreis in Parijs, maar vestigden zich in die stad na zijn geboorte. Aznavour is een van de bekendste Franse zangers. Van hem zijn in de loop van zijn carrière 180 miljoen platen verkocht. Hij heeft opgetreden in Carnegie Hall en andere belangrijke zalen in de wereld. Hij wordt vaak omschreven als de 'Frank Sinatra van Frankrijk'. Hij bracht meer dan honderd albums uit en speelde in zestig films. Hij heeft meer dan duizend liederen en musicals geschreven waarvoor hij veelal zelf de muziek componeerde. Bijna al zijn liederen gaan over de liefde.

Zijn grote doorbraak kwam toen de zangeres Édith Piaf hem hoorde zingen en hem op tournee meenam door Frankrijk en de VS. Daarna ging de reis naar Quebec, waar het grote succes hem wachtte: veertig weken lang mocht hij in enkele clubs spelen, met elf shows per week. 
 
Charles Aznavour zong in verschillende talen: Frans, Engels, Duits, Spaans, Italiaans, Portugees, Russisch en Armeens.
Veel van zijn nummers zijn ook in het Nederlands vertaald.
- Une enfant (de seize ans) is door Lennaert Nijgh vertaald en door Boudewijn de Groot gezongen als Een meisje van 16;
- La mamma (meer dan een miljoen verkochte exemplaren; in het Nederlands bekend geworden door de versie van Corry Brokken;
- Tu te laisses aller (in het Nederlands vertolkt als Mijn ideaal door Corry Brokken).
 
Charles Aznavour overleed op 1 oktober 2018 op 94-jarige leeftijd aan hart- en longfalen als gevolg van een acuut longoedeem.

Social media


Twitter