Nieuws
Op deze dag in 1983

Vandaag: Michael Jackson vertoont de Moonwalk

Vandaag: Michael Jackson vertoont Moonwalk
Michael Jackson  John Lennon  Yoko Ono  Vicky Leandros  René Froger  Het Goede Doel  The Black Crowes  ZZ Top  Bomfunk MC's  Jan Smit  Raffaëla  One Direction  Zayn  Sandra & Andres  Justin Bieber  Liesbeth List  Foo Fighters 

De Top 40 is sinds 1965 de toonaangevende hitlijst van Nederland. In de rubriek Vandaag blikken we terug op gebeurtenissen in de popmuziek die exact X jaar geleden plaatsvonden. In deze aflevering van Vandaag: het wereldberoemde optreden van Michael Jackson tijdens het jubileumconcert van Motown.

De platenmaatschappij Motown veranderde de popmuziek voorgoed. De unieke sound volgens het KISS-principe (Keep it simple, stupid) vormde de basis van grote successen van The Supremes, The Jackson 5, Stevie Wonder, The Commodores, The Four Tops, Marvin Gaye, The Temptations en vele andere artiesten. Op 25 maart 1983 viert Motown zijn 25-jarig jubileum. Phil Collins gaf reeds een ode aan Motown door de soulklassieker You Can't Hurry Love op zeer succesvolle wijze te coveren. Waar Motown geen rekening mee hield, is dat een moment tijdens het jubileumfeest weer een nieuw hoofdstuk in de popgeschiedenis zou schrijven. 

Eén van de genodigden is (uiteraard) Michael Jackson. In zijn vroege tienerjaren droeg hij in 1969 en 1970 in belangrijke mate bij aan de enorme successen die The Jackson 5 boekten. De geboeders Jackson scoorden Amerikaanse nummer 1-hits met I Want You Back, ABC, The Love You Save en I'll Be There. Daarnaast was hij op 14-jarige leeftijd wereldwijd in de hogere regionen van de hitlijsten te vinden met de gevoelige plaat Ben. In 1975 namen The Jackson 5 afscheid van Motown, maar Michael Jackson is uiteraard niet vergeten waar hij vandaan kwam en onder welke werkgever hij zijn eerste hits scoorde. 

Dus geeft hij acte de présence tijdens het jubileumconcert van Motown. Hij zingt daar zijn hit Billie Jean, die vrijwel overal ter wereld bij de bovenste drie eindigt. Tijdens dat optreden verbaast hij de hele wereld. De aanwezigen zijn getuige van de allereerste Moonwalk (achterwaarts loopje dat op een voorwaarts loopje lijkt) die Michael Jackson aan het publiek heeft getoond. Deze Moonwalk vormt één van de vele handelsmerken van de latere King of Pop en geeft de popmuziek in choreografische zin een nieuwe dimensie. 

Jackson maakte de Moonwalk bekend, maar heeft hem niet uitgevonden. Hij leerde de beweging, die eigenlijk 'backslide' heet, van Jeffrey Daniel van de groep Shalamar. Hij werkt eind jaren 80 ook mee als choreograaf aan de videoclips van Bad en Smooth Criminal. De backslide werd in de jaren 40 al uitgevoerd door tapdanser Bill Bailey en tien jaar daarvoor voerde de beroemde jazzzanger Cab Calloway al een gelijkaardige beweging uit tijdens optredens. 

Dit gebeurde er nog meer op 25 maart:
One Direction maakt op 25 maart 2015 bekend dat Zayn Malik uit de groep stapt.

"Mijn leven met One Direction is meer geweest dan ik me ooit had kunnen voorstellen," zegt Zayn in een verklaring op Facebook, "maar na vijf jaar heb ik het gevoel dat het nu het juiste moment is om de band te verlaten. Ik wil mijn excuses aanbieden aan de fans als ik iemand heb teleurgesteld, maar ik moet doen wat goed voelt in mijn hart. Ik ga weg, omdat ik een normale 22-jarige wil zijn die kan ontspannen en wat privé tijd buiten de spotlights heeft. Ik weet dat ik vier vrienden voor het leven heb in Louis, Liam, Harry en Niall. Ik weet dat ze de beste band ter wereld zullen blijven.

Daaronder staat de reactie van de rest van de groep: "We vinden het echt verdrietig dat Zayn gaat, maar we respecteren zijn beslissing en sturen hem al onze liefde voor de toekomst. De afgelopen vijf jaar waren meer dan geweldig, we hebben samen zoveel meegemaakt, dus we zullen altijd vrienden blijven. Met z'n vieren gaan we nu verder. We kijken ernaar uit om het nieuwe album op te nemen en alle fans op het volgende podium van de wereldtournee te zien.

In latere interviews is Zayn wel iets kritischer over zijn 1D-verleden. Hij laat doorschemeren dat hij zijn creativiteit niet echt kwijt kon in de band. In december 2015 vertelt hij in het tijdschrift The Fader dat daar geen ruimte voor werd geboden. Alle pogingen om te experimenteren en wat meer een r&b-kant van zichzelf te laten zien, soms wel tot 50 opnames, gingen uiteindelijk de prullenbak in. Ook vertelt hij dat hij eigenlijk nooit in een band had willen zitten.

Na het vertrek van Zayn scoort One Direction nog twee hits als kwartet: Drag Me Down en Perfect. Nadien valt One Direction geruisloos uit elkaar en richten alle leden zich op hun solocarrière. Zayn is begin 2016 de eerste ex-1D'er die een Top 40-hit scoort. Zijn nummer Pillow Talk bereikt de top 10 en dat gebeurt later ook met de hits I Don't Wanna Live Forever (Fifty Shades Darker) en Dusk Till Dawn. Tot 2022 mag Zayn zich de succesvolste ex-1D'er in de Top 40 noemen, maar die titel moet hij in het voorjaar van dat jaar afstaan aan Harry Styles, die op dat moment een monsterhit scoort met As It Was.

Verder op deze dag:
1969: In het Amsterdam Hilton beginnen John Lennon en Yoko Ono aan hun eerste 'bed-in for peace'. Ze blijven een week in bed liggen om aandacht te vragen voor de vrede. Lennon en Ono zijn in het wit gekleed en achter hen op de ramen hangen de teksten Hair peace en Bed peace.
1972: De Griekse zangeres Vicky Leandros wint namens Luxemburg het Eurovisie Songfestival met het liedje Après Toi. Vier weken na het festival stijgt Vicky Leandros naar de eerste plaats. De Nederlandse inzending doet het dit jaar buitengewoon goed. Als Het Om De Liefde Gaat van Sandra & Andres wordt vierde.
1989: René Froger en Het Goede Doel scoren beiden hun enige nummer 1-hit met Alles Kan Een Mens Gelukkig Maken. De Nederlandstalige klassieker, die in de volksmond Een Eigen Huis wordt genoemd, verblijft vier weken op de koppositie, boven onder meer Like A Prayer van Madonna.
1991: The Black Crowes worden ontslagen als openingsact voor ZZ Top tijdens hun Recycler World Tour. Voor hun optreden van vanavond in The Omni in Atlanta roept zanger Chris Robinson: “This is live rock ’n roll, brought to you commercial-free!”. Het management van ZZ Top, wiens concert door bierbrouwerij Miller is gesponsord, is niet gediend van de kritiek.
2000: Het Finse producersteam Bomfunk MC's stijgt naar de eerste plaats met Freestyler. Deze dancetrack staat vijf weken bovenaan. Daarna bereiken de Bomfunk MC's nog de dertiende plaats met B-Boys & Flygirls, maar ze zullen vooral herinnerd worden aan de hit Freestyler.
2005: De TROS zendt de eerste aflevering van Gewoon Jan Smit uit. Deze realitysoep laat de kijker het dagelijks leven van de zanger zien, die op deze manier opnieuw in de aandacht komt. Het themalied Vrienden Voor Het Leven wordt de eerste hit van de volwassen Jan Smit, die als Jantje Smit zeven weken op nummer 1 stond in 1997 met Ik Zing Dit Lied Voor Jou Alleen.
2006: Raffaëla komt binnen op nummer 1 met Right Here Right Now, het lied waarmee ze de derde editie van Idols won. Na vijf weken wordt ze van de eerste plaats geknikkerd door Hips Don't Lie van Shakira en Wyclef Jean. Right Here Right Now is de enige Top 40-hit voor Raffaëla Paton.
2016: Justin Bieber wordt de eerste artiest ooit die op Vevo de grens van 10 miljard views weet te passeren. De Canadese zanger had zes jaar nodig om de magische grens te passeren.
2020: Liesbeth List overlijdt op 78-jarige leeftijd. Ze overlijdt niet aan de gevolgen van corona, maar is wel de eerste bekende Nederlander die overlijdt tijdens de lockdown. Ze had graag een drukke en feestelijke uitvaart gewild, maar dat kan vanwege de strenge coronamaatregelen niet doorgaan.
2022: Kort voor een optreden in de Colombiaanse hoofdstad Bogotá overlijdt Tony Hawkins plotseling aan een hartstilstand. De Foo Fighters-drummer was 50 jaar. Bij de autopsie worden verschillende verdovende middelen in zijn bloed gevonden, maar het is niet duidelijk of die zijn dood hebben veroorzaakt. De muzikant had een vergroot hart.

Vandaag geboren:
1942 - Aretha Franklin, bij overlijden 76 jaar,
1943 - Kevin Kelley, bij overlijden 59 jaar, The Byrds
1947- Elton John,
1947- John Rowles,
1951- Maizie Williams, Boney M.
1954 - Harry De Winter, New Adventures
1955- Patty Brard, Luv'
1960- Steve Norman, Spandau Ballet
1966- Jeff Healey, bij overlijden 41 jaar,
1966- Frank Ferrer, Guns n'Roses
1967- Eddy Zoëy, K. Dootje
1967 - Frits Van Eerd, Fritske
1968 - Plavka,
1969- Michael McKeegan, Therapy?
1969- Cathy Dennis,
1975- Barbara Straathof, bij overlijden 41 jaar, 
1975- Melanie Blatt, All Saints
1975 - Queen Ifrica,
1985- Edmée, DHT ft Edmée
1988 - Big Sean,
1988- Ryan Lewis, Macklemore & Ryan Lewis
1999 - Iann Dior,

Vandaag op nummer 1:
1967 - 1 (1) Strawberry Fields Forever / Penny Lane- The Beatles (Parlophone), 4 weken op nummer 1
1972 - 1 (1) Poppa Joe- Sweet (RCA), 3 weken op nummer 1
1978 - 1 (1) Denis- Blondie (Chrysalis), 2 weken op nummer 1
1989 - 1 (4) Alles Kan Een Mens Gelukkig Maken- René Froger & Het Goede Doel (CNR), 1 week op nummer 1
1995 - 1 (1) Alice, Who The X Is Alice? (Living Next Door To Alice)- Gompie (RPC), 3 weken op nummer 1
2000 - 1 (2) Freestyler- Bomfunk MC's (Epidrome), 1 week op nummer 1
2006 - 1 (--) Right Here Right Now- Raffaëla (Zomba), 1 week op nummer 1
2017 - 1 (1) Shape Of You- Ed Sheeran (Asylum), 10 weken op nummer 1
2023 - 1 (1) Flowers- Miley Cyrus (Columbia), 9 weken op nummer 1

(25-03-2024)

Alle Top 40-hits

Details Mark Ambor - Belong Together
Details Cyril - Stumblin' In
Details Sabrina Carpenter - Espresso
Details Yves Berendse - Terug In De Tijd
Details Dasha - Austin
Details Shaboozey - A Bar Song (Tipsy)
Details Myles Smith - Stargazing
Details David Guetta & OneRepublic - I Don't Wanna Wait
Details Bankzitters feat. Roxy Dekker - Huisfeestje
Details Post Malone feat. Morgan Wallen - I Had Some Help
Details Kris Kross Amsterdam & Inna - Queen Of My Castle
Details Eminem - Houdini
Details Zerb, Sofiya Nzau / Zerb, Tiësto & Sofiya Nzau - Mwaki / Mwaki - Tiësto's VIP Mix
Details Armin Van Buuren & Chef'Special - Larger Than Life
Details Alex Warren - Before You Leave Me
Details Robert Van Hemert - Zoet Zout Zuur
Details Meduza, OneRepublic & Leony - Fire
Details Benson Boone - Slow It Down
Details Coldplay - Feelslikeimfallinginlove
Details Jaxomy, Agatino Romero & Raffaella Carrà - Pedro
Details Sabrina Carpenter - Please Please Please
Details Roxy Dekker - Sugardaddy
Details Di-Rect - My Blood
Details Donnie & Snollebollekes - Engelengezang
Details Billie Eilish - Birds Of A Feather
Details Hannah Mae & Maksim - Ik Wil Dat Je Liegt
Details Adam Port & Stryv - Move
Details Dua Lipa - Illusion
Details Alex Warren - Carry You Home
Details Dua Lipa - Training Season
Details Emma Heesters & Rolf Sanchez - Contigo
Details Kygo with Zak Abel & Nile Rodgers - For Life
Details Kleine John feat. DJ Dylvn - Samen (Niet Alleen)
Details Sam Feldt with Jvke & Anitta - Mi Amor
Details Disturbed - The Sound Of Silence - Cyril Remix
Details Tino Martin & Anouk - Voor Je 't Weet
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Joost - Luchtballon
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details La Fuente - Ratata // Ratata - Outsiders Remix