Vandaag: Lemonade onderscheiden

- Vandaag

 Beyoncé
Vandaag: Lemonade onderscheiden

Op 22 december 2016 wordt het album Lemonade van Beyoncé door Britse muziekexperts uitgeroepen tot ‘album van het jaar’.

Met Lemonade bracht Beyoncé op 23 april 2016 haar zesde studioalbum uit. In navolging van haar album Beyoncé in 2013 is het opnieuw een ‘visual album’. In tegenstelling tot het vorige is het nu een doorlopend verhaal over de emoties die de ontrouw van haar man Jay-Z heeft weten los te maken. Het album wordt geroemd vanwege de marketing die met een muzikaal spektakel wordt neergezet in een HBO-project. “Visueel, tekstueel, choreografisch en filmisch is Beyonce te zien in een avant-gardistische mystiek van zwarte feministische poëzie”, zo laat zich de kritiek van Spin vertalen.

Niet alleen werd het album bekroond tot ‘album van het jaar’; aan het einde van 2019 wordt het ook het beste album van het decennium genoemd, onder meer door Associated Press. In 2017 volgen negen nominaties bij de Grammy Awards waarvan er acht worden verzilverd. Opvallend genoeg wordt Lemonade dan niet onderscheiden als ‘album van het jaar’ als die titel naar 25 van Adele gaat. Wereldwijd zijn er inmiddels meer dan 2,5 miljoen stuks van het album verkocht.

Vandaag zijn onder meer DaBaby (1991) en Meghan Trainor (1993) jarig.

De nummer 1-hits van 22 december:
2001: L’amour Toujours- Gigi d’Agostino
2007: Eén Wereld- Jeroen van der Boom
2012: Let Het Go- Passenger
2018: Duurt Te Lang- Davina Michelle