Nieuws
Op deze dag in 2002

Vandaag: Kut Marokkanen??!

Vandaag: Kut Marokkanen??!
Raymzter  André Hazes  Peter Maffay  2 Unlimited  Marco Borsato  Do  Train  Madonna  R. Kelly  Roxeanne Hazes 

De Top 40 is sinds 1965 de toonaangevende hitlijst van Nederland. In de rubriek Vandaag blikken we terug op gebeurtenissen in de popmuziek die exact X jaar geleden plaatsvonden. In deze aflevering van Vandaag: een ongelukkige uitspraak van PvdA-wethouder Rob Oudkerk biedt inspiratie voor een Top 40-hit.

Op 6 maart 2002 worden in Nederland de gemeenteraadsverkiezingen gehouden. Het is de avond waarop Leefbaar Rotterdam met Pim Fortuyn als lijsttrekker met 34,7% de grootste partij van Rotterdam wordt. Een cameraploeg van het actualiteitenprogramma 2Vandaag is tijdens de uitslagenavond aanwezig bij de Amsterdamse PvdA. Daar is burgemeester Job Cohen in gesprek met wethouder Rob Oudkerk. Die laatste heeft niet in de gaten dat hij wordt gefilmd.

De politici hebben het over wat er zou gebeurd zijn als er in Amsterdam een 'soort Fortuyn' zou zijn geweest. "Hetzelfde," zegt Oudkerk, "want het zijn gewoon kut-Marokkanen." Hij zegt er wel direct achter dat je dat niet kunt zeggen en Cohen - die waarschijnlijk wel in de gaten heeft dat ze gefilmd worden - probeert de situatie nog een beetje te redden door te zeggen: "maar wel ónze kut-Marokkanen," maar het kwaad is dan al geschied.

Aanvankelijk kiest de redactie van 2Vandaag ervoor het fragment niet naar buiten te brengen, maar op 19 maart gebeurt dat alsnog. Als het nieuws naar buiten komt verontschuldigt Oudkerk zich direct voor zijn taalgebruikt en benadrukt dat hij het had over een kleine groep Marokkanen die rotzooi trappen en niet over een hele bevolkingsgroep. Desondanks doet een man aangifte wegens de uitspraak, maar het OM besluit niet tot vervolging over te gaan.

Door de uitspraak van Oudkerk komt het woord 'kut-Marokkaan' in 2002 veel in het nieuws. Het draagt bij aan de negatieve beeldvorming rond Nederlanders met een Marokkaanse achtergrond. Rapper Raymond Rensen, beter bekend onder de naam Raymzter, laat eind 2002 een tegengeluid horen. Hij is zelf de zoon van de Marokkaanse vader en een Nederlandse moeder. In het najaar brengt hij zijn debuutsingle Kut Marokkanen??! uit. Op deze track uit de rapper kritiek op de manier waarop Marokkanen in de media worden neergezet en roept hij op tot minder haat. "Ik hoop dat mensen gaan nadenken," legt hij hierover uit in een interview, "Je kunt niet alle Marokkanen over één kam scheren. Veel Marokkanen voelen zich machteloos als ze al die negatieve geluiden in de media over zichzelf horen."

Raymzter scoort met Kut Marokkanen??! een top 10-hit. Het nummer bereikt de 8e plaats in de Top 40. In de videoclip van het nummer is de nog onbekende rapper Ali B te zien. Raymzter haalt na zijn succesvolle Top 40-debuut nog één keer de lijst. De opvolger Down Met Jou komt echter niet verder dan de 36e plaats.

Dit gebeurde er nog meer op 6 maart:
André Hazes haalt op 6 maart 2002 genoeg stemmen voor een zetel in de gemeenteraad.

We blijven even bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2002. In de Utrechtse gemeente De Ronde Venen is een bijzondere naam op het stembiljet te vinden. Een van de beroemdste inwoners van Vinkeveen, een dorp in die gemeente, staat namelijk op nummer 6 van de lijst van de lokale partij Ronde Venen Belang. Dat is André Hazes, die sinds halverwege de jaren 80 in het dorp woont.

André is op de lijst gaan staan om lijsttrekker Jacques Dekker, met wie hij al lang bevriend is, te steunen. Een van de dingen die hij wil bereiken is dat het wordt toegestaan om te waterskiën op de Vinkeveense Plassen. Hij is beïnvloed door de snelle opkomst van Pim Fortuyn.

Ronde Venen Belang krijgt vijf zetels, maar André Hazes komt ondanks zijn 6e plaats op de lijst toch in de gemeenteraad. Hij heeft namelijk 362 voorkeursstemmen gekregen. Hoewel Rachel het hem afraadt, besluit hij de wens van de kiezer te respecteren en gemeenteraadslid te worden. Het begint echter al slecht, want bij zijn installatie kan hij vanwege een concert niet aanwezig zijn.

De zanger neemt zijn taak als volksvertegenwoordiger niet echt serieus. Hij is vaak afwezig en leest zijn stukken niet. Als hij wel aanwezig is, is hij dan ook totaal onvoorbereid en weet hij niet goed waarover het gaat. Daarnaast maakt hij vooral ruzie met CDA-fractievoorzitter Piona Pieper, die veel kritiek heeft op André Hazes en zijn afwezigheid. Zij vindt dat de zanger door zijn partij 'voor eigen eer en glorie' wordt misbruikt.

Eind juni had André zich in een raadsvergadering willen verdedigen, maar kort daarvoor stort de zanger in. Op doktersadvies wordt besloten dat hij afscheid neemt van de gemeentepolitiek. Het nieuws wordt op 1 juli 2002 naar buiten gebracht. Een week later laat André nog van zich horen in een open brief, waarin hij reageert op de beschuldigingen van mevrouw Pieper. Hij vindt dat hij onfatsoenlijk is benaderd door haar.

Verder op deze dag:
1971: Peter Maffay stijgt naar de eerste plaats met Du. De Roemeense Duitser voert met deze plaat vijf weken de Top 40 aan. Hierna scoort Maffay nog twee Top 40-hits, maar Ich Hab' Nur Dich (1971) en Über Sieben Brücken Mußt Du Gehn (1981) komen niet in de buurt van het succes van Du.
1993: 2 Unlimited scoort een nummer 1-hit met No Limit. Het is de tweede nummer 1-hit voor de Belgisch-Nederlandse dance-act, na Twilight Zone uit 1992. In 1994 is The Real Thing hun derde. No Limit is veruit de bekendste track van de drie en geldt wereldwijd als een eurodanceklassieker.
2004: Marco Borsato en Do schrijven Top 40-geschiedenis door met Voorbij van 35 naar 1 te stijgen. Het is de grootste sprong naar de koppositie aller tijden. In 2006 verbreekt Borsato zijn eigen record door met Rood van plaats 36 naar nummer 1 te stijgen.
2010: De Amerikaanse band Train leek jarenlang een eendagsvlieg te zijn. Buiten de nummer 3-hit Drops Of Jupiter (Tell Me) heeft de formatie geen hits meer gescoord. Daar komt nu verandering in, want Hey, Soul Sister bereikt de eerste plaats en wordt zelfs hit van het jaar 2010!
2015: Het nieuwe album van Madonna, Rebel Heart, verschijnt. Eind 2014 lekte het album al uit op internet. Het wordt het eerste Madonna-album sinds 1998 dat in de Verenigde Staten niet op nummer 1 komt.
2019: R. Kelly wordt opgepakt omdat hij ongeveer 150.000 euro achterloopt met het betalen van alimentatie aan zijn voormalige echtgenote Andrea en hun kinderen. De zanger zegt dat hij geen geld heeft. Drie dagen later wordt hij weer vrijgelaten als een anoniem iemand de openstaande schuld voor hem betaalt.
2020: Tijdens de achtste editie van Holland Zingt Hazes zingt Roxeanne Hazes een postuum duet met een hologram van haar overleden vader. Hun nummer Samen was al eerder op single uitgebracht, maar komt niet verder dan de Tipparade.

Vandaag geboren:
1916 - Paul Boey, bij overlijden 80 jaar,
1940
- Gerard Cox,
1944- David Gilmour, Pink Floyd
1944 - Mary Wilson, bij overlijden 76 jaar, The Supremes
1945- Hugh Grundy, The Zombies
1946- Tony Klatka, Blood, Sweat And Tears
1947- Kiki Dee,
1958- Jan-Paul Van Der Meij,
1963- Kathy Kelly, The Kelly Family
1967- Thomas Acda, Acda en De Munnik | All Stars | De Poema's
1970- Betty Boo,
1972 - Ard De Jong, bij overlijden 49 jaar, Da Cloot
1974- Yanou, Cascada | Manyou
1978 - Michiel De Zeeuw, 4 Fun
1986 - Nienke,
1992 - Slimpie, Oh Oh Cherso
1993 - Milo Driessen, Goldband
1993- Tinashe,

Vandaag op nummer 1:
1965 - 1 (1) Letkis- Stig Rauno (Barclay), 3 weken op nummer 1
1965 - 1 (1) Let Kiss- Orkest Gudrun Jankis (Omega), 3 weken op nummer 1
1971 - 1 (2) Du- Peter Maffay (Telefunken), 1 week op nummer 1
1976 - 1 (1) Love Hurts- Nazareth (Vertigo), 3 weken op nummer 1
1982 - 1 (1) The Land Of Make Believe- Bucks Fizz (RCA), 2 weken op nummer 1
1993 - 1 (2) No Limit- 2 Unlimited (Byte), 1 week op nummer 1
1999 - 1 (2) ...Baby One More Time- Britney Spears (Jive), 1 week op nummer 1
2004 - 1 (35) Voorbij- Marco Borsato & Do (Universal), 1 week op nummer 1
2010 - 1 (8) Hey, Soul Sister- Train (Columbia), 1 week op nummer 1
2021 - 1 (1) Wellerman (220Kid x Billen Ted Remix)- Nathan Evans (Polydor), 2 weken op nummer 1

(06/03/2024)

Alle Top 40-hits

Details Joost - Europapa
Details Beyoncé - Texas Hold 'em
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Cyril - Stumblin' In
Details Noah Kahan - Stick Season
Details Teddy Swims - The Door
Details Meau - Stukje Van Mij
Details Mark Ambor - Good To Be
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details Lost Frequencies & Bastille - Head Down
Details Ofenbach feat. Norma Jean Martine - Overdrive
Details Flemming, Zoë Tauran, Ronnie Flex - Alles Op Gevoel
Details Dua Lipa - Training Season
Details Dasha - Austin
Details Chef'Special - Speed Of Light
Details Dua Lipa - Houdini
Details David Guetta & Kim Petras - When We Were Young (The Logical Song)
Details Kygo with Ava Max - Whatever
Details Rondé - Undecided
Details Ariana Grande - We Can't Be Friends (Wait For Your Love)
Details Zerb, Sofiya Nzau / Zerb, Tiësto & Sofiya Nzau - Mwaki / Mwaki - Tiësto's VIP Mix
Details Hannah Mae - Waterdicht
Details Frenna - Pretty Girls
Details Di-Rect - My Blood
Details Mr. Belt & Wezol - It's Not Right But It's Okay
Details Bankzitters - Entourage
Details Djo - End Of Beginning
Details Alex Warren - Before You Leave Me
Details Michael Marcagi - Scared To Start
Details Dimitri Vegas & Like Mike x Tiësto x W&W & Dido - Thank You - Not So Bad
Details Galantis, David Guetta & 5 Seconds Of Summer - Lighter
Details Antoon - Blindelings
Details Artemas - I Like The Way You Kiss Me
Details Davina Michelle - I Said No Sir
Details Alok & Bebe Rexha - Deep In Your Love
Details Oscar and The Wolf - Angel Face
Details Calvin Harris & Rag 'n' Bone Man - Lovers In A Past Life
Details Purple Disco Machine & Ásdís - Beat Of Your Heart
Details Claude - Écoutez-Moi
Details Son Mieux - Tonight