Nieuws
Op deze dag in 2013

Vandaag: Harlem Shake is een hit

Vandaag: Harlem Shake een hit
Baauer  Mud  Willy Alberti  André Van Duin  Don McLean  Tears For Fears  Seal  Oasis  Leona Lewis  P!nk  Jay-Z  Ariana Grande 

De Top 40 is sinds 1965 de toonaangevende hitlijst van Nederland. In de rubriek Vandaag blikken we terug op gebeurtenissen in de popmuziek die exact X jaar geleden plaatsvonden. In deze aflevering van Vandaag: de hele wereld doet de Harlem Shake.

De Amerikaanse DJ Baauer is een zoon van een Portugese vader en een kleinzoon van Oostenrijkse grootouders. In 2012 tekende hij op 23-jarige leeftijd zijn eerste platencontract. Eerder dat jaar nam hij het lied Harlem Shake op. De plaat bevat invloeden van bass music, hiphopmuziek en trap. Harlem Shake maakte in dat jaar bar weinig klaar, maar in 2013 komt daar verandering in. 

Vlogger Filthy Frank uploadde op 2 februari 2013 een video op YouTube waarin hij en een paar anderen op Harlem Shake dansten. Ze begonnen vijftien seconden rustig, maar in de vijftien seconden daarna werd de baslijn ingezet en gingen ze helemaal los. Deze video werd talloze keren geparodieerd. Het meest bekende concept gaat als volgt: één (gemaskerd) persoon is vijftien seconden aan het dansen, terwijl de andere mensen in de video hem compleet negeren. Daarna gaat in een flits iedereen meedoen en gaat het dak eraf.

Door deze video's is Harlem Shake alsnog in de belangstelling gekomen, wat op 23 februari 2013 tot een entry in de Top 40 leidt. Zonder daarvoor in de Tipparade te hebben gestaan met zijn hit, komt Baauer direct binnen op nummer 23, wat uitzonderlijk is voor een debuterende act. Harlem Shake stijgt vervolgens als een komeet omhoog, maar piekt op nummer 4. In thuisland Amerika presteert Baauer beter: Harlem Shake komt in de allereerste week binnen op nummer 1 in de Billboard Hot 100. 

Er worden ook recordpogingen ondernemen met betrekking tot de Harlem Shake. Zo wordt er op 23 februari in Roermond een poging ondernemen om met de meeste mensen tegelijk een Harlem Shake te doen. Deze poging mislukt echter, omdat er geen onafhankelijke instantie was die de recordpoging controleerde.

In de jaren na 2013 duiken er meer van dit soort fenomenen op, die challenges worden genoemd. Zo is er de Mannequin-challenge in 2016 (een tableau vivant op de muziek van Black Beatles van Rae Sremmurd feat. Gucci Mane), de Habiba-challenge in 2017 (in je onderbroek door de straat rennen, net zoals Boef doet in zijn videoclip van Habiba) en de In My Feelings-challenge in 2018 (naast een rijdende auto dansen op de muziek van In My Feelings van Drake, terwijl de bestuurder je filmt). Al deze challenges zijn succesvol, maar krijgen nooit zo'n groot bereik als de Harlem Shake in 2013.

Dit gebeurde er nog meer 23 februari:
André van Duin maakt op 23 februari 1980 een succesvolle parodie op een eerbetoon aan koningin Juliana.

Op de dag dat Willy Alberti op nummer 27 binnenkomt met de hit Juliana Bedankt!, presenteert André van Duin in de Lach-Of-Ik-Schiet-Show, ook bekend als de Dik Voormekaar Show, een parodie op dat nummer. Alberti had de ode aan koningin Juliana geschreven naar aanleiding van haar aangekondigde aftreden op 31 januari. In allerijl had Willy Alberti een eerbetoon opgenomen en twee dagen later zong hij het lied al in programma TeleBingo.

André had het nummer op 16 februari ook al belachelijk gemaakt door allemaal hoestgeluiden in het nummer te verwerken. Dat was een reactie op Willy, die in TeleBingo had verteld dat hij bij de opname een brok in zijn keer had en dat hij hees was.

Op 23 februari kruipt de komiek in de huid van Prins Bernhard en zingt hij op dezelfde melodie een lied voor Willy Alberti, waarin hij hem bedankt voor de ‘bijzonder mooie grammofoonplaat’. Bernhard kan het nummer echter niet afzingen, omdat Pieter van Vollenhoven er een valse Vlooienmars doorheen pingelt.

Het antwoordlied Willy Alberti Bedankt! wordt ook op single uitgebracht en wordt uiteindelijk een grotere hit dan Juliana bedankt. In de week dat Willy uit de Top 40 zakt, komt André binnen op nummer 21. Hij bereikt in april de zevende plaats, terwijl Willy Alberti nooit verder is gekomen dan de 18e plaats.

Waarschijnlijk heeft de familie Alberti de humor van deze actie wel kunnen inzien. André Van Duin en Willeke Alberti zijn altijd goed bevriend geweest en in 1988 (drie jaar na de dood van Willy) namen André en Willeke het duet Vrienden Blijven Doen We Altijd op. Dat nummer haalde niet de Top 40, maar stond wel zes weken in de Tipparade.

Verder op deze dag:
1974: De debuuthit Dyna-Mite van Mud blijkt zeer succesvol te zijn, getuige de eerste plaats die deze week wordt bereikt. Na vijf weken wordt Dyna-Mite van de troon gestoten door Tigerfeet, eveneens een single van de Britse band rondom Les Gray.
1980: Don McLean heeft met Crying de koppositie te pakken. Dat Crying zijn enige nummer 1-hit is, is ronduit opmerkelijk te noemen. Platen als American Pie (1972) en Vincent (1979) zijn veel bekender, maar bereikten niet eens de bovenste tien.
1985: Tears For Fears stijgt naar de eerste plaats met Shout. De Britse newwaveband beleeft in 1985 een succesvol debuutjaar. Nadat Shout drie weken de lijst aanvoert, wordt opvolger Everybody Wants To Rule The World een nummer 2-hit.
1991: Seal bereikt met zijn debuutsingle Crazy de felbegeerde koppositie. Het gebeurt een jaar nadat hij zong op Killer van Adamski, dat een nummer 2-hit werd. Opvolgers Future Love Paradise (1991), The Beginning (1991) en Kiss From A Rose (1995) bereiken ook de top 10.
1998: De leden van Oasis gedragen zich onbehoorlijk in een vliegtuig. Volgens het personeel roken ze, schelden ze en gooien ze met spullen. De Hongkongse luchtvaartmaatschappij maakt bekend dat de Britse band niet langer welkom is in haar vliegtuigen.
2008: Leona Lewis scoort een nummer 1-hit met Bleeding Love. De zangeres won een jaar eerder de Britse editie van The X Factor. Bleeding Love is de enige grote hit voor Lewis. Opvolger Better In Time komt tot nummer 13, waarna zij geen Top 40-hits meer weet te scoren.
2013: Na 13 jaar en 13 top 10-hits scoort P!nk eindelijk haar eerste nummer 1-hit met Just Give Me A Reason. Dit duet met Nate Ruess staat drie weken op de eerste plaats.
2017: Jay-Z wordt de eerste rapper die een plek krijgt in de Songwriters Hall Of Fame.
2019: Ariana Grande is na The Beatles de tweede act uit de Amerikaanse hitparadegeschiedenis die de volledige top 3 van de Billboard Hot 100 bezet. Dat doet ze met de tracks 7 Rings, Break Up With Your Girlfriend, I'm Bored en Thank U, Next. In de jaren die volgen, presteren steeds meer artiesten dit trucje met als hoogtepunt Taylor Swift, die eind 2022 zelfs de volledige top 10 bezet.

Vandaag geboren:
1945 - John Halsey, The Rutles
1945 - Tommy Moeller, Unit 4 + 2
1946- Rusty Young, bij overlijden 75 jaar, Poco
1948 - Steve Priest, bij overlijden 72 jaar, The Sweet
1948- Sugar Lee Hooper, bij overlijden 62 jaar,
1949- Tex Comer, Ace
1952- Brad Whitford, Aerosmith
1955- Howard Jones,
1956 - Sylvia Millecam, bij overlijden 45 jaar,
1957 - Patrick Francfort, bij overlijden 63 jaar, Gibson Brothers
1957- Ria Brieffies, bij overlijden 52 jaar, Dolly Dots
1958 - Neil Lockwood, Electric Light Orchestra Part Two
1959- Linda Nolan, The Nolans
1965- Nouche Rosenberg, Rosenberg Trio
1971 - Prezioso,
1973- Olaf Johansson, The Cardigans
1986 - Skylar Grey,
1992 - Ricardo Szabó, Handsome Poets

Vandaag op nummer 1:
1974 - 1 (2) Dyna-Mite- Mud (Columbia), 1 week op nummer 1
1980 - 1 (5) Crying- Don McLean (EMI), 1 week op nummer 1
1985 - 1 (2) Shout- Tears For Fears (Mercury), 1 week op nummer 1
1991 - 1 (2) Crazy- Seal (ZTT), 1 week op nummer 1
2002 - 1 (1) Whenever Wherever- Shakira (Epic), 3 weken op nummer 1
2008 - 1 (3) Bleeding Love- Leona Lewis (Syco), 1 week op nummer 1
2013 - 1 (2) Just Give Me A Reason- P!nk featuring Nate Ruess (RCA), 1 week op nummer 1
2019 - 1 (1) Hij Is Van Mij- Kris Kross Amsterdam & Maan & Tabitha feat. Bizzey (Spinnin' / TopNotch), 3 weken op nummer 1

(23/02/2024)

Alle Top 40-hits

Details Roxy Dekker - Sugardaddy
Details Cyril - Stumblin' In
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Joost - Europapa
Details Beyoncé - Texas Hold 'em
Details Noah Kahan - Stick Season
Details Dasha - Austin
Details Teddy Swims - The Door
Details Mark Ambor - Good To Be
Details Dua Lipa - Training Season
Details Meau - Stukje Van Mij
Details Frenna - Pretty Girls
Details Lost Frequencies & Bastille - Head Down
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details Rondé - Undecided
Details Mr. Belt & Wezol - It's Not Right But It's Okay
Details Ofenbach feat. Norma Jean Martine - Overdrive
Details Di-Rect - My Blood
Details Flemming, Zoë Tauran, Ronnie Flex - Alles Op Gevoel
Details Kygo with Ava Max - Whatever
Details Zerb, Sofiya Nzau / Zerb, Tiësto & Sofiya Nzau - Mwaki / Mwaki - Tiësto's VIP Mix
Details Artemas - I Like The Way You Kiss Me
Details Michael Marcagi - Scared To Start
Details David Guetta & OneRepublic - I Don't Wanna Wait
Details Hozier - Too Sweet
Details Alex Warren - Before You Leave Me
Details Oscar and The Wolf - Angel Face
Details Hannah Mae - Waterdicht
Details Dua Lipa - Illusion
Details Chef'Special - Fly Like Me
Details Ariana Grande - We Can't Be Friends (Wait For Your Love)
Details Becky Hill - Outside Of Love
Details Galantis, David Guetta & 5 Seconds Of Summer - Lighter
Details Dua Lipa - Houdini
Details Chef'Special - Speed Of Light
Details Claude - Écoutez-Moi
Details La Fuente - Ratata
Details Purple Disco Machine & Ásdís - Beat Of Your Heart
Details Davina Michelle - I Said No Sir
Details David Guetta & Kim Petras - When We Were Young (The Logical Song)