Nieuws
Op deze dag in 2011

Vandaag: Glennis covert Afscheid

Vandaag: Glennis covert Afscheid
Glennis Grace  The Allman Brothers Band  Mott The Hoople  Fleetwood Mac  Nena  BZN  Billy Ocean  Mariah Carey  Diana Ross  The Supremes  The Wiz Stars  Aerosmith  Steven Tyler  The Communards  Paul De Leeuw  Captain Jack  Anny Schilder  Carola Smit  Guns N' Roses  Lil Nas X  Genesis  Phil Collins 

De Top 40 is sinds 1965 de toonaangevende hitlijst van Nederland. In de rubriek Vandaag blikken we terug op gebeurtenissen in de popmuziek die exact X jaar geleden plaatsvonden. In deze aflevering van Vandaag: de verbluffende uitvoering van Afscheid van Volumia! door zangeres Glennis Grace.

Het televisieprogramma De Beste Zangers Van Nederland wordt sinds 2009 uitgezonden op de AVROTROS. In de zomer van 2022 is het vijftiende seizoen van het programma uitgezonden. Van 19 maart tot en met 7 mei 2011 werd het tweede seizoen uitgezonden. Dit is het eerste seizoen van Beste Zangers dat een hit oplevert. In aflevering 7 zingt Do een cover van Zij Gelooft In Mij van André Hazes. Haar variant Hij Gelooft In Mij bereikt later de zestiende plaats in de Top 40. Deze uitvoering van Do haalt het echter niet bij de wijze waarop de Amsterdamse Glennis Grace haar vertolking van Afscheid van Volumia! ten gehore brengt op 26 maart 2011

Het is de aflevering waarin Volumia!-zanger Xander de Buisonjé centraal staat. Hij is diep onder de indruk van Glennis Grace en wijst haar dan ook aan als winnaar van de tweede aflevering van het lopende seizoen. Door de vele positieve reacties die Glennis heeft gekregen op haar uitvoering van Afscheid, brengt zij het lied daadwerkelijk uit. Met succes, want op 16 april 2011 komt Afscheid van Glennis Grace direct binnen op de derde plaats. Hiermee is de hoogste positie van het origineel van Volumia! (#4 in 1998) direct overtroffen. Een week later bereikt deze ballad de tweede plaats, achter Happiness van Alexis Jordan

Dit blijkt de hoogste notering te zijn van Afscheid. Vóór 2011 was haar debuutsingle I'm Gonna Be Strong uit 1994 haar grootste hit, maar de dertiende plaats is zeventien jaar later dus ruimschoots overtroffen. Glennis Grace komt hierdoor weer in de spotlights en rond de jaarwisseling 2011/12 scoort de hoofdstedeling haar tweede top 10-hit; Wil Je Niet Nog 1 Nacht (duet met Edwin Evers) bereikt nummer 5. Tevens wordt Glennis Grace in zowel 2011 als 2012 door de Toppers uitgenodigd als gastartiest. Zodoende blijkt haar deelname aan De Beste Zangers Van Nederland de oorzaak van een spectaculaire comeback. 

Afscheid van Glennis Grace en Hij Gelooft In Mij van Do blijven lange tijd de enige twee hits die het programma voortbrengt. Pas vanaf 2018 levert het programma weer regelmatig een Top 40-hit op. De grootste Beste Zangers-hits zijn Duurt Te Lang van Davina Michelle, Pa Olvidarte van Emma Heesters & Rolf Sanchez en Door De Wind van Miss Montreal.

Dit gebeurde er nog meer op 26 maart:
BZN maakt op 26 maart 1984 een nieuwe start.

BZN brengt de single If I Say The Words op de markt. Het is de eerste single van de groep met een nieuwe zangeres: Carola Smit. Daarnaast krijgt de groep vandaag een gouden plaat uitgereikt voor het album Desire. Voor de gelegenheid gaan Anny Schilder, die gisteren in Nijmegen haar afscheidsconcert gaf, en Carola Smit samen met de groep op de foto.

Anny was al geruime tijd van plan BZN te verlaten. De groep vroeg haar echter het nieuws nog geheim te houden, zodat groepswisseling zo vlekkeloos mogelijk kon verlopen. Jack Veerman, die destijds Anny bij de groep had gebracht, stelde nu Carola Smit voor. Zij zong in het Volendamse groepje Friends en had ongeveer hetzelfde stemgeluid als Anny.

Anny verliet de groep om meer tijd te besteden aan de opvoeding van haar dochter. Desondanks start ze binnen een jaar al met een solocarrière. Haar grootste hits worden Eeuwige Kerst met Kinderen Voor Kinderen (nummer 12 in 1985) en You Are My Hero (nummer 9 in 1989).

BZN haalt met Carola Smit en If I Say The Words de vierde plaats in de Top 40. Daarna worden de hits wat kleiner, maar het aantal blijft groot. BZN groeit daarmee uit de groep met de meeste Top 40-hits aller tijden. De grootste BZN die wordt gezongen door Carola is The Summertime uit 1985.

Verder op deze dag:
1969: In Jacksonville in Florida wordt The Allman Brothers Band opgericht. Naast de broers Duane en Gregg Allman bestaat de groep uit Dickey Betts, Berry Oakley, Butch Trucks en Jai Johanny Johanson. De band wordt gezien als de grondlegger van de southern rock: bluesrock uit het zuiden van de Verenigde Staten met invloeden uit de country en folk.
1972: Na een rampzalig optreden in Zürich en tegenvallend commercieel succes besluit de Britse band Mott The Hoople uit elkaar te gaan. De grote fan David Bowie besluit echter All The Young Dudes voor de band te schrijven. Dat wordt een grote hit in Engeland voor Mott The Hoople en de groep blijft daardoor alsnog bij elkaar. In 1974 valt alsnog het doek.
1977: Fleetwood Mac stijgt naar de eerste plaats met Go Your Own Way. Voor de Britse band is het de tweede nummer 1-hit, na Oh Well (Part 1) uit 1969. Van het uitermate succesvolle album Rumours verschijnen hierna de klassiekers Don't Stop en Dreams op single.
1983: Nena scoort een nummer 1-hit met 99 Luftballons. De Duitse rockband scoort na deze zeer succesvolle debuutsingle nog top 10-hits met Nur Geträumt (#9 in 1983) en Irgendwie, Irgendwo, Irgendwann (#10 in 1984). In 2003 scoort Nena de tweede nummer 1-hit, datmaal als zangeres. Anyplace Anywhere Anytime (duet met Kim Wilde) voert vijf weken de lijst aan.  
1988: Nadat Billy Ocean in 1986 de hit van het jaar scoorde met When The Going Gets Tough (The Tough Get Going), scoort Ocean twee jaar later zijn tweede nummer 1-hit. Get Outta My Dreams, Get Into My Car staat één week op de eerste plaats en is de laatste Top 40-hit van Billy Ocean.
1994: De Amerikaanse zangeres Mariah Carey stijgt naar de koppositie met Without You. Het is haar tweede nummer 1-hit en net als I'll Be There uit 1992 (origineel van The Jackson 5) is ook Without You een cover. Het origineel was van Badfinger uit 1969. Harry Nilsson scoorde er drie jaar later een Top 40-hit mee, maar Carey promoveert Without You tot nummer 1-hit.
2016: Guns N’ Roses gaat weer touren, zo blijkt uit het filmpje dat de band wereldkundig maakt. De groep, met daarbij ook Axl Rose, Slash en Duff McKagan, doet eerst 21 Amerikaanse shows. Later zou de band verder over de wereld gaan met de tour en in 2017 ook ons land bezoeken.
2021: De videoclip van Montero (Call Me By Your Name) van Lil Nas X zorgt voor ophef in de VS. Er is vooral kritiek uit de conservatieve en religieuze hoek vanwege de vele Bijbelse, duivelse en homo-erotische symboliek in de video.
2022: In de O2 Arena in Londen vindt het allerlaatste optreden van Genesis plaats. Zanger Phil Collins maakt het grapje dat hij nu op zoek moet naar 'een echte baan'.

Vandaag geboren:
1944 - Diana Ross, The Supremes | The Wiz Stars
1947 - Evert Woestenburg, BZN
1948 - Richard Tandy, Electric Light Orchestra
1948 - Steven Tyler, Aerosmith
1949 - Fran Sheehan, Boston
1950 - Teddy Pendergrass, bij overlijden 59 jaar, Harold Melvin & The Blue Notes
1953 - Billy Lyall, bij overlijden 36 jaar, Pilot
1955 - Henk Torpedo, New Adventures
1959 - Etienne Berghmans, Clouseau
1961 - Leigh Bowery, bij overlijden 33 jaar,
1962 - Paul De Leeuw,
1963 - Roch Voisine,
1963 - Susanne Sulley, The Human League
1968 - James Iha, The Smashing Pumpkins
1971 - Erick Morillo, bij overlijden 49 jaar, Reel 2 Real
1971 - John Hendy, East 17
1972 - Maria Nayler,
1980 - Diggy Dex,
1981 - Jay Sean,
1988 - Árni Guðjónsson, Of Monsters And Men

Vandaag op nummer 1:
1966 - 1 (1) These Boots Are Made For Walkin'- Nancy Sinatra (Reprise), 2 weken op nummer 1
1977 - 1 (2) Go Your Own Way- Fleetwood Mac (Warner), 1 week op nummer 1
1983 - 1 (2) 99 Luftballons- Nena (CBS), 1 week op nummer 1
1988 - 1 (3) Get Outta My Dreams, Get Into My Car- Billy Ocean (Jive), 1 week op nummer 1
1994 - 1 (2) Without You- Mariah Carey (Columbia), 1 week op nummer 1
2005 - 1 (1) One, Two, Three!- Ch!pz (Glam Slam), 3 weken op nummer 1
2011 - 1 (1) Rolling In The Deep- Adele (XL), 7 weken op nummer 1
2016 - 1 (1) I Took A Pill In Ibiza - SeeB Remix- Mike Posner (Island), 7 weken op nummer 1
2022 - 1 (1) Hallo- Antoon (Dreamteam), 2 weken op nummer 1

(26-03-2024)

Alle Top 40-hits

Details Mark Ambor - Belong Together
Details Cyril - Stumblin' In
Details Sabrina Carpenter - Espresso
Details Yves Berendse - Terug In De Tijd
Details Dasha - Austin
Details Shaboozey - A Bar Song (Tipsy)
Details Myles Smith - Stargazing
Details David Guetta & OneRepublic - I Don't Wanna Wait
Details Bankzitters feat. Roxy Dekker - Huisfeestje
Details Post Malone feat. Morgan Wallen - I Had Some Help
Details Kris Kross Amsterdam & Inna - Queen Of My Castle
Details Eminem - Houdini
Details Zerb, Sofiya Nzau / Zerb, Tiësto & Sofiya Nzau - Mwaki / Mwaki - Tiësto's VIP Mix
Details Armin Van Buuren & Chef'Special - Larger Than Life
Details Alex Warren - Before You Leave Me
Details Robert Van Hemert - Zoet Zout Zuur
Details Meduza, OneRepublic & Leony - Fire
Details Benson Boone - Slow It Down
Details Coldplay - Feelslikeimfallinginlove
Details Jaxomy, Agatino Romero & Raffaella Carrà - Pedro
Details Sabrina Carpenter - Please Please Please
Details Roxy Dekker - Sugardaddy
Details Di-Rect - My Blood
Details Donnie & Snollebollekes - Engelengezang
Details Billie Eilish - Birds Of A Feather
Details Hannah Mae & Maksim - Ik Wil Dat Je Liegt
Details Adam Port & Stryv - Move
Details Dua Lipa - Illusion
Details Alex Warren - Carry You Home
Details Dua Lipa - Training Season
Details Emma Heesters & Rolf Sanchez - Contigo
Details Kygo with Zak Abel & Nile Rodgers - For Life
Details Kleine John feat. DJ Dylvn - Samen (Niet Alleen)
Details Sam Feldt with Jvke & Anitta - Mi Amor
Details Disturbed - The Sound Of Silence - Cyril Remix
Details Tino Martin & Anouk - Voor Je 't Weet
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Joost - Luchtballon
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details La Fuente - Ratata // Ratata - Outsiders Remix