Nieuws
Op deze dag in 2023

Vandaag: de reünie van Acda en De Munnik

Vandaag: de reünie van Acda en De Munnik
Acda en De Munnik  Thomas Acda  Paul De Munnik  Rob Out  Billy Joel  Marco Borsato  Justin Bieber  Roxanne Shante 

De Top 40 is sinds 1965 de toonaangevende hitlijst van Nederland. In de rubriek Vandaag blikken we terug op gebeurtenissen in de popmuziek die exact X jaar geleden plaatsvonden. In deze aflevering van Vandaag: Acda en De Munnik maken bekend dat ze weer samen gaan optreden.

In de dagen voor het grote nieuws had Domien Verschuuren al met hints gestrooid op Qmusic, maar op 23 maart 2023 wordt dan eindelijk bekend wat die grote primeur is. Thomas Acda en Paul De Munnik zijn te gast in Q-middagshow en vertellen daar dat ze na bijna 8 jaar weer bij elkaar komen.

De twee kleinkunstenaars hadden elkaar in 1989 voor het eerst ontmoet en niet veel later vormden ze samen het duo Acda en De Munnik. In 1995 stonden ze met hun eerste theaterprogramma op de planken, maar hun echt grote doorbraak kwam pas in 1998 met de nummer 2-hit Niet Of Nooit Geweest. In de jaren daarna scoorde het duo nog 9 Top 40-hits, totdat ze begin maart 2014 bekendmaakten dat het tijd was om uit elkaar te gaan.

Na die tijd hebben Thomas Acda en Paul De Munnik nog wel samen op het podium gestaan, bijvoorbeeld bij De Vrienden Van Amstel Live! en bij De Streamers, maar dat was dan niet onder de noemer 'Acda en De Munnik'. Dat gold ook voor de top 10-hit Als Ik Je Weer Zie, die de heren als twee soloartiesten samen met Maan en Typhoon uitbrachten.

Het initiatief om weer bij elkaar te komen kwam van Paul, die in 2014 ook had bedacht om te stoppen als duo. Midden in de coronatijd vroeg hij aan Thomas om samen af te spreken. Dat wilde Thomas aanvankelijk niet, omdat hij op het punt stond om op vakantie te gaan. Hij besloot echter tot een uurtje vrij te maken voor zijn vriend en onder het genot van twee koppen koffie en twee gevulde koeken spraken ze af bij het Paleis van Justitie in Amsterdam dat ze weer als duo zouden gaan optreden. Eind 2023 spelen ze deze ontmoeting na in de documentaireserie Acda En De Munnik: Woorden Van Een Ander.

In de show van Domien presenteren Acda en De Munnik ook meteen hun nieuwe single Morgen Wordt Fantastisch. Die slaat direct aan en bereikt eind mei zelfs de top 10 van de Nederlandse Top 40. Zaterdagochtend blijkt dat de belangstelling echt immens in als na vijf minuten alle kaarten voor het reünieconcert op 28 oktober 2023 in de Ziggo Dome al zijn uitverkocht. Direct worden er twee extra concerten op 26 en 27 oktober bij geplaatst en ook die kaarten zijn binnen een uur allemaal weg. Later worden er nog eens drie extra concerten op 14, 15 en 16 december toegevoegd.

Dit gebeurde er nog meer op 23 maart:
Veronica-dj Rob Out scoort op 23 maart 1968 een nummer 1-hit met Kom Uit De Bedstee M'n Liefste.

In de eerste jaren van de Top 40 werd de nationale hitlijst uitgezonden op de zeezender Veronica. Meerdere diskjockeys van Veronica hebben in die periode een plaat uitgebracht, maar meestal zonder succes. Op 23 maart 1968 vormt Rob Out een uitzondering. Hij stijgt dan van plaats 15 naar nummer 1 met Kom Uit De Bedstee, dat hij heeft uitgebracht onder de artiestennaam Egbert Douwe. Voor het realiseren van deze prestatie schakelde hij de hulp in van Peter Koelewijn, die in 1960 de Nederlandse popmuziek een nieuwe dimensie gaf met de klassieker Kom Van Dat Dak Af. 

Toen hij met Zijn Rockets afnemende successen ging boeken met de opvolgers van Kom Van Dat Dak Af, besloot Koelewijn meer op de achtergrond te werken en hits voor anderen te produceren. Een van deze hits was de nummer 11-hit You're The Victor die de doorbraak werd voor de Haagse band Q65. De eerste grote hit van zijn paneel is echter een Nederlandse vertaling van Come To The Bedside My Darling van de Amerikaanse folkzanger Eric Andersen. Kom Uit De Bedstee Mijn Liefste wordt de eerste hit van Egbert Douwe.

Eén week later is het alweer voorbij met de hegemonie. Esther & Abi Ofarim nemen de koppositie over met Cinderella Rockefella. Egbert Douwe bereikt later in 1968 nog de Top 40 met Mamma, Oh Mamma en Vader Is De Dader, maar die komen bij lange na niet in de buurt van de prestatie van Kom Uit De Bedstee Mijn Liefste. Rob Out blijft daarna tot het einde van de jaren 90 verbonden aan Radio Veronica. Kort nadat hij zijn werkzaamheden neerlegt, overlijdt hij op 25 december 2003. Rob Out is 64 jaar geworden.

Verder op deze dag:
1985: Billy Joel trouwt in New York met zijn tweede vrouw, topmodel Christie Brinkley. In 1983 speelde Brinkley de vrouwelijke hoofdrol in de videoclip van Uptown Girl (nummer 8). In 1993 ontwerpt ze de hoes van het album River Of Dreams. Eind 1994 gaat het koppel in vriendschap uit elkaar.
1999: Sony brengt in samenwerking met het Vaticaan de cd Abbà Pater op de markt met gebeden en gezangen van de Paus, ondersteund door klassieke, maar ook door wereldmuziek en zelfs moderne elektronische muziek. In de week na Pasen bereikt het album de 33e plaats in de Nederlandse Album Top 100.
2015: Marco Borsato maakt bekend een nieuwe reeks Symphonica In Rosso-concerten te gaan doen. Uiteindelijk worden het 12 concerten in de Ziggo Dome.
2016: Fans van Justin Bieber zullen geen meet-and-greets meer kunnen doen bij zijn optredens. De zanger vindt het emotioneel allemaal te zwaar en laat weten er per direct mee te stoppen.
2018: De film Roxanne Roxanne gaat op Netflix in première. Deze biopic vertelt het verhaal van Roxanne Shante, een van de eerste vrouwelijke rappers met succes in de VS.

Vandaag geboren:
1913 - Aliocha Dimitrievitch,, bij overlijden 72 jaar,
1934 - Joey D'Ambrosio, bij overlijden 87 jaar, Bill Haley and His Comets
1945
- Franco Battiato, bij overlijden 76 jaar, Alice & Battiato
1946 - Herman Smak, bij overlijden 58 jaar, Dizzy Man's Band
1946- Lee Towers, EenMaal Voor Allen
1948- Sundray Tucker, The Three Degrees
1949- Ric Ocasek, bij overlijden 70 jaar, The Cars
1951 - Karen Young, bij overlijden 39 jaar,
1952- Dave Bartram, Showaddywaddy
1953- Chaka Khan, Rufus
1965- Marti Pellow, Wet Wet Wet
1968- Damon Albarn, Blur | Gorillaz
1972- Guus Meeuwis,
1978 - Perez Hilton,
1987- MOTi,
1992 - Topic,
1993 - JP Saxe,

Vandaag op nummer 1:
1968 - 1 (15) Kom Uit De Bedstee Mijn Liefste- Egbert Douwe (Philips), 1 week op nummer 1
1974 - 1 (1) Dyna-Mite- Mud (Columbia), 5 weken op nummer 1
1985 - 1 (1) This Is Not America - Theme From The Motion Picture, The Falcon And The Snowman- David Bowie/Pat Metheny Group (EMI America), 2 weken op nummer 1
1991 - 1 (1) Liefde Voor Muziek- Raymond v/h Groenewoud (EMI), 2 weken op nummer 1
1996 - 1 (1) Per Spoor (Kedeng Kedeng)- Guus Meeuwis & Vagant (WVS), 4 weken op nummer 1
2002 - 1 (1) Whenever Wherever- Shakira (Epic), 7 weken op nummer 1
2013 - 1 (--) Julia- Nick & Simon (Artist & Company), 1 week op nummer 1
2019 - 1 (1) Hij Is Van Mij- Kris Kross Amsterdam & Maan & Tabitha feat. Bizzey (Spinnin'/ TopNotch), 7 weken op nummer 1

(23/03/2024)

Alle Top 40-hits

Details Joost - Europapa
Details Cyril - Stumblin' In
Details Dasha - Austin
Details Roxy Dekker - Sugardaddy
Details Mark Ambor - Belong Together
Details Teddy Swims - The Door
Details Beyoncé - Texas Hold 'em
Details Jaxomy, Agatino Romero & Raffaella Carrà - Pedro
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Rondé - Undecided
Details Alex Warren - Before You Leave Me
Details Sabrina Carpenter - Espresso
Details Post Malone feat. Morgan Wallen - I Had Some Help
Details Dua Lipa - Training Season
Details Mr. Belt & Wezol - It's Not Right But It's Okay
Details Frenna / Frenna feat. Jonna Fraser & Emms - Pretty Girls / Pretty Girls (Remix)
Details David Guetta & OneRepublic - I Don't Wanna Wait
Details Tino Martin & Anouk - Voor Je 't Weet
Details Zerb, Sofiya Nzau / Zerb, Tiësto & Sofiya Nzau - Mwaki / Mwaki - Tiësto's VIP Mix
Details Artemas - I Like The Way You Kiss Me
Details Kris Kross Amsterdam & Inna - Queen Of My Castle
Details La Fuente - Ratata
Details Dua Lipa - Illusion
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details Purple Disco Machine & Ásdís - Beat Of Your Heart
Details Chef'Special - Fly Like Me
Details Lost Frequencies & Bastille - Head Down
Details Shaboozey - A Bar Song (Tipsy)
Details Hozier - Too Sweet
Details Mark Ambor - Good To Be
Details Billie Eilish - Lunch
Details Michael Marcagi - Scared To Start
Details Meau - Stukje Van Mij
Details Robert Van Hemert - Zoet Zout Zuur
Details Di-Rect - My Blood
Details Imagine Dragons - Eyes Closed
Details Kygo with Zak Abel & Nile Rodgers - For Life
Details Becky Hill - Outside Of Love
Details Nemo - The Code
Details Noah Kahan - Stick Season