Nieuws
Op deze dag in 2003

Vandaag: de opening van de iTunes Music Store

iTunes
Cliff Richard  Cheap Trick  Boney M.  T. Rex  D.C. Lewis  The Marshall Tucker Band  Sam Smith 

De Top 40 is sinds 1965 de toonaangevende hitlijst van Nederland. In de rubriek Vandaag blikken we terug op gebeurtenissen in de popmuziek die exact X jaar geleden plaatsvonden. In deze aflevering van Vandaag: de introductie van de allereerste vorm van legaal downloaden: iTunes.

Vanaf de oprichting van de Top 40 op 2 januari 1965, was de Lijst der Lijsten jarenlang gebaseerd op verkoopcijfers. Sinds 1 juli 1999 werd ook airplay meegewogen in de samenstelling van de Top 40. De reden daarvan was de afname van de verkoop van fysieke cd-singles. De consument ging meer gebruikmaken van de mp3-speler, waar illegale downloads op gezet konden worden. Sinds 28 april 2003 kan men in Amerika op een legale wijze downloaden. Daar heeft Apple namelijk de online muziekdienst iTunes Music Store geopend. 

In deze internetwinkel kunnen gebruikers tegen betaling legaal muziek downloaden. Doordat Apple de vijf grootste platenmaatschappijen wist te contracteren, heeft iTunes vanaf zijn start een groot aanbod, dat in de loop der jaren groeit tot miljoenen beschikbare nummers. Anderhalf jaar later is ook mogelijk om vanuit Nederland muziek aan te schaffen. In 2006 wordt de naam veranderd in iTunes Store, omdat het bedrijf inmiddels ook films, televisieseries, luisterboeken en spellen gaat aanbieden. Hoewel de muziekpiraterij niet afneemt, wordt de muziekdienst erg populair. 

In 2010 wordt via de site het 10 miljardste nummer verkocht. Sindsdien neemt de verkoop van iTunes weer wat af, wat te danken is aan de opkomst van een nieuwe vorm van muziekconsumptie: streamen. Streamings op Spotify en Deezer nemen in de Top 40 dan ook toe qua weging en legale downloads via onder meer iTunes nemen op hun beurt af. In 2014 stopt de Nederlandse Top 40 volledig met het meetellen van downloads door de samenstelling, nadat het BNN-programma Rambam heeft aangetoond dat hitlijsten redelijk eenvoudig te manipuleren zijn dankzij downloadgegevens.

Dit gebeurde er nog meer op 28 april:
Cheap Trick treedt op 28 april 1978 in op de Budokan-hal in Tokio.

De Amerikaanse groep Cheap trick bestond al sinds 1973, maar een doorbraak in Amerika en Europa kwam niet van de grond. Het enige land waar de groep enorm populair is, is Japan. Daarom treedt Cheap Trick op 28 en 30 april 1978 op in Budokan, waar het concert ook wordt opgenomen. Budokan is een sporthal die in 1964 speciaal is gebouwd voor de Olympische Spelen. De hal werd in Nederland meteen bekend, doordat joduka Anton Geesink er dat jaar een gouden medaille won. Later werd de hal ook gebruikt voor rockconcerten. Onder meer The Beatles, Led Zeppelin, Deep Purple, Queen, Fleetwood Mac en Queen hebben er opgetreden.

Het livealbum Cheap Trick At Budokan wordt aanvankelijk alleen in Japan uitgebracht, maar omdat er in het Westen ook vraag naar ontstaat, verschijnt de lp daar in 1979 ook. In Nederland komt het album precies een jaar na het optreden op nummer 23 binnen in de Album Top 100. Een paar weken later staan zowel het album als de single I Want You To Want Me op de eerste plaats in de hitlijst. I Want You To Want Me was oorspronkelijk in 1977 verschenen op In Color, het tweede album van de groep. Deze studioversie was echter veel braver en wat langzamer en gelikter dan de ruige live-uitvoering, waarop ook het gejoel van de 12.000 Japanse fans te horen was.

I Want You To Want Me heeft met name in de Benelux succes. In Engeland wordt het slechts een bescheiden hit en in de VS blijkt de zevende plaats in de Billboard Hot 100 het hoogst haalbare. Cheap Trick scoort in eigen land uiteindelijk ook wel een nummer 1-hit, maar dat gebeurt pas jaren later. In 1988 bereikt The Flame daar de eerste plaats, terwijl dat nummer in Europa amper aanslaat. In Nederland had de groep in 1982 met Ik You Want My Love zijn laatste Top 40-succes gehad.

Verder op deze dag:
1973: Vijf jaar en één dag na zijn eerste nummer 1-hit heeft Cliff Richard nummer 2 te pakken. Met Power To All Our Friends stijgt hij naar de eerste plaats, die hij vier weken later weer verlaat. Voor zijn derde nummer 1-hit moet Sir Cliff nog langer wachten; in 1986 voert hij de Top 40 aan met Living Doll, in een versie die hij met The Young Ones heeft opgenomen.
1979: Boney M. scoort zijn vierde en laatste nummer 1-hit met Hooray! Hooray! It's A Holi-Holiday. Later in 1979 is de Duitse discogroep nog dichtbij met El Lute/Gotta Go Home, maar die single blijft op nummer 2 steken. Daarna neemt het succes van Boney M. in rap tempo af.
1980: Tommy Caldwell is op slechts 29-jarige leeftijd overleden. De bassist van The Marshall Tucker Band kreeg zes dagen eerder een auto-ongeluk op weg naar zijn geboorteplaats Spartanburg in South Carolina.
1981: Steve Currie komt om het leven bij een verkeersongeluk. Als bassist van T. Rex scoorde hij in 1971 drie Top 40-hits. De grootste hit was Hot Love, dat tot de elfde plaats kwam. Currie is 33 jaar geworden.
2000: Ruud Eggenhuizen overlijdt op 53-jarige leeftijd aan de gevolgen van een hartstilstand in zijn geboortestad Arnhem. Onder zijn pseudoniem D.C. Lewis stond hij in 1970 vier weken op de eerste plaats met Mijn Gebed.
2015: Sam Smith laat weten dat die, op doktersadvies, het restant van diens Australische tournee moet staken. De artiest heeft een bloeding op diens stembanden gehad.

Vandaag geboren:
1937 - Albert Brosens, bij overlijden 84 jaar,
1939 - Jimmy Frey,
1941 - Duane West, bij overlijden 61 jaar, The Jordanaires
1943 - Jacques Dutronc,
1945 - John Wolters, bij overlijden 52 jaar, Dr. Hook
1947 - Ad Visser,
1948 - Scott Fitzgerald,
1955 - Eddie Jobson, Roxy Music | U.K. | Yes
1957 - Wilma,
1968 - Howard Donald, Take That
1971 - General Levy,
1975 - Barby Kelly, The Kelly Family
1983 - Bouchra Tjon Pong Fong, K-Otic
1987 - Robin Schulz,
1988 - Emma Hewitt,
1992
- Wilbert Pigmans,
1994 - Izzy Bizu,
1995 - Melanie Martinez,
2000 - Victoria De Angelis, Måneskin

Vandaag op nummer 1:
1973 - 1 (7) Power To All Our Friends- Cliff Richard (EMI), 1 week op nummer 1
1979 - 1 (5) Hooray! Hooray! It's A Holi-Holiday- Boney M. (Hansa), 1 week op nummer 1
1984 - 1 (1) Hello- Lionel Richie (Motown), 3 weken op nummer 1
1990 - 1 (1) The Power- Snap! (Logic), 3 weken op nummer 1
2001 - 1 (1) Damn (I Think I Love You)- Starmaker (Jive), 3 weken op nummer 1
2007 - 1 (1) Tranen Gelachen- Guus Meeuwis (EMI), 2 weken op nummer 1
2012 - 1 (1) I Follow Rivers- Triggerfinger (Excelsior Recordings), 5 weken op nummer 1
2018 - 1 (9) One Kiss- Calvin Harris & Dua Lipa (Sony), 1 week op nummer 1

(28/04/2024)

Alle Top 40-hits

Details Cyril - Stumblin' In
Details Bankzitters feat. Roxy Dekker - Huisfeestje
Details Sabrina Carpenter - Espresso
Details Dasha - Austin
Details Mark Ambor - Belong Together
Details Eminem - Houdini
Details Alex Warren - Before You Leave Me
Details Myles Smith - Stargazing
Details David Guetta & OneRepublic - I Don't Wanna Wait
Details Roxy Dekker - Sugardaddy
Details Yves Berendse - Terug In De Tijd
Details Dua Lipa - Training Season
Details Shaboozey - A Bar Song (Tipsy)
Details Post Malone feat. Morgan Wallen - I Had Some Help
Details Tino Martin & Anouk - Voor Je 't Weet
Details Jaxomy, Agatino Romero & Raffaella Carrà - Pedro
Details Kris Kross Amsterdam & Inna - Queen Of My Castle
Details Zerb, Sofiya Nzau / Zerb, Tiësto & Sofiya Nzau - Mwaki / Mwaki - Tiësto's VIP Mix
Details Armin Van Buuren & Chef'Special - Larger Than Life
Details La Fuente - Ratata / Ratata - Outsiders Remix
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Benson Boone - Slow It Down
Details Donnie & Snollebollekes - Engelengezang
Details Rondé - Undecided
Details Di-Rect - My Blood
Details Joost - Luchtballon
Details Meduza, OneRepublic & Leony - Fire
Details Robert Van Hemert - Zoet Zout Zuur
Details Teddy Swims - The Door
Details Joost - Europapa
Details Beyoncé - Texas Hold 'em
Details Mr. Belt & Wezol - It's Not Right But It's Okay
Details Purple Disco Machine & Ásdís - Beat Of Your Heart
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details Suzan & Freek - Verleden Tijd
Details Kygo with Zak Abel & Nile Rodgers - For Life
Details Frenna / Frenna feat. Jonna Fraser & Emms / Frenna feat. Davido & Dystinct - Pretty Girls / Pretty Girls (Remix) / More Pretty Girls
Details Dua Lipa - Illusion
Details Rolf Sanchez - Un Chance
Details Hannah Mae & Maksim - Ik Wil Dat Je Liegt