Nieuws
Op deze dag in 1969

Vandaag: The Doors shockeren

Jim Morrison
The Doors  Donovan  Joey Dyser  Nikki ((Kerkhof))  Clean Bandit  Jess Glynne  Simon & Garfunkel  Paul Simon  Art Garfunkel  John Lennon  Andy Williams  Sam Smith  Taylor Swift 

De Top 40 is sinds 1965 de toonaangevende hitlijst van Nederland. In de rubriek Vandaag blikken we terug op gebeurtenissen in de popmuziek die exact X jaar geleden plaatsvonden. In deze aflevering van Vandaag: een controversieel optreden van The Doors, mede mogelijk gemaakt door leadzanger Jim Morrison.

Jim Morrison (1943-1970) heeft een iconisch aantal van 27 jaar mogen leven, maar heeft ogenschijnlijk alles uit zijn leven gehaald in die korte tijd die hij heeft gekregen. De Amerikaan heeft legendarische muzikale werken gemaakt als leadzanger van The Doors, maar staat ook bekend om zijn ruige, sex, drugs & rock-'n-rollleven. Een voorval op 1 maart 1969 past dan ook perfect bij het profiel van Jim Morrison.

In Miami geven The Doors een omstreden optreden. Zanger Jim Morrison staat dronken op het podium. Hij zweept het publiek op met leuzen als “Jullie zijn een stel slaven” en “Wat gaan jullie er aan doen?” Als iemand uit het publiek het podium opkomt en hem met champagne overgiet, trekt hij zijn shirt uit en nodigt hij het publiek uit hetzelfde te doen. Vervolgens zou hij het publiek hebben uitgedaagd door zijn geslacht te laten zien. Hij zou zijn shirt voor zijn kruis hebben gehouden en er wapperend mee geroepen hebben: “Hebben jullie het gezien?”

Het incident krijgt veel media-aandacht en Morrison wordt o.a. beschuldigd van obsceen gedrag en openbare dronkenschap. Tijdens de rechtszaak kan echter niet worden bewezen dat hij daadwerkelijk zijn geslacht aan het publiek heeft laten zien. Het incident zorgt er wel voor dat veel zalen hun geboekte optredens van The Doors afzeggen

Dit gebeurde er nog meer op 1 maart:
John Lennon, Paul Simon en Art Garfunkel staan op 1 maart 1975 te dollen op het Grammypodium.

In New York worden voor de zeventiende keer de jaarlijkse Grammy Awards uitgereikt. De prijs voor Record Of The Year wordt uitgereikt door John Lennon en Paul Simon. Voor de bekendmaking van de genomineerden maken de zangers wat voorbereide grapjes: “Hallo, ik ben John, ik speelde vroeger met mijn partner Paul.” “Ik ben Paul, ik speelde vroeger met mijn partner Art.” Daarop vult presentator Andy Williams aan: “Ik ben Andy, ik speelde vroeger met mijn partner Claudine.” Andy verwijst hiermee naar zijn Claudine Longet, van wie hij onlangs gescheiden is.

Wat daarna gebeurt, lijkt minder gescript. De Grammy Award gaat naar I Honestly Love You van Olivia Newton-John en haar producer John Farrar. Zij zijn niet in de studio aanwezig, maar de prijs wordt in ontvangst genomen door Paul Simons vroegere partner Art Garfunkel. Het is een van de weinige keren na hun split dat Simon & Garfunkel weer samen op het podium staan. Er ontstaat een lollige sfeer. Paul zegt tegen Art: “Ik zei toch dat je in de auto moest wachten.” John vraagt of ze ooit weer bij elkaar komen, maar Paul stelt meteen de wedervraag of zíj ooit weer bij elkaar komen, wijzend naar John en Art.

Later dat jaar komen Simon & Garfunkel daadwerkelijk weer bij elkaar. In het televisieprogramma Saturday Night Live zingt het duo drie nummers. In de loop der jaren volgen nog enkele reünies, onder meer in de jaren 80 en in de jaren 2000. Op 24 april 2010 staan Simon & Garfunkel voor het laatst samen op het podium in New Orleans.

Verder op deze dag:
1969: Donovan stijgt naar de eerste plaats met Atlantis. De Schotse singer-songwriter scoort met zijn tiende hit zijn eerste nummer 1-hit. Deze late piek wordt gevolgd door een diep dal, want Atlantis is de laatste grote hit voor Donovan.
1975: Josje Duitser-van Stelten voert de Top 40 aan. Ze doet dit onder haar artiestennaam Joey Dyser met haar debuutsingle 100 Years. Zij blijkt een zuivere eendagsvlieg te zijn: één nummer 1-hit en verder geen enkele single de Top 40 in gezongen.
2008: Na een jaar X Factor haalde RTL 4 eind 2007 de Idolsformule weer uit de kast. Vandaag strijden Nikki Kerkhof en Nathalie Makoma om de eerste plaats en een platencontract. Beide kandidaten zingen het nummer Hello World. Nikki weet deze editie van Idols te winnen.
2014: Clean Bandit en Jess Glynne scoren een nummer 1-hit met Rather Be. Deze track voert liefst elf weken lang de Top 40 aan en groeit uit tot de grootste hit van het jaar met een score van 944 punten. Am I Wrong van Nico & Vinz is met 909 punten een goede tweede.
2016: Sam Smith maakt bekend een tijdje weg te blijven van sociale media. De zanger deelde dat die trots was als eerste openlijke homoseksuele man een Oscar te hebben gewonnen. Daarop kreeg Sam veel kritiek omdat die dat bij het verkeerde eind had.
2021: Taylor Swift en haar fans zijn niet blij met een grap over in de comedyserie Ginny & Georgia. In de serie zegt Ginny tegen haar moeder Georgia: "Jij verslijt mannen nog sneller dan Taylor Swift". De zangeres schrijft daarover op Twitter: "Hé Ginny & Georgia, 2010 heeft gebeld en wil z'n luie, ontzettend seksistische grap terug. Zullen we stoppen met het neerhalen van hardwerkende vrouwen door deze troep grappig te noemen."

Vandaag geboren:
1927 - Harry Belafonte, bij overlijden 96 jaar,
1938 - Aart Staartjes, bij overlijden 81 jaar, Rokus De Vogel
1942 - Buster Meikle, Unit 4 + 2 | Bill & Buster
1942 - Michael Giles, King Crimson
1943- Piet Veerman, The Cats
1944- Roger Daltrey, The Who
1944- Mike D'Abo, Manfred Mann
1945 - Svenne Hedlund, bij overlijden 77 jaar, The Hep Stars | Sven & Charlotte
1957 - Jon Carroll, Starland Vocal Band
1958- Anthony Critchlow, Living In A Box
1958- Nik Kershaw,
1959 - Bernadette, Fat Eddy Band
1964- Thomas Weidung, Modern Talking
1973 - Carlo Resoort, 4 Strings | Carlos
1973- Ryan Peake, Nickelback
1987- Hansen Tomas,
1987- Ke$ha,
1988 - Angger Dimas,
1991- Maaike,
1994- Justin Bieber,
1995 - Zak Abel

Vandaag op nummer 1:
1969 - 1 (2) Atlantis- Donovan (Epic), 1 week op nummer 1
1975 - 1 (2) 100 Years- Joey Dyser (Delta), 1 week op nummer 1
1980 - 1 (1) Crying- Don McLean (EMI), 2 weken op nummer 1
1986 - 1 (1) When The Going Gets Tough, The Tough Get Going- Billy Ocean (Jive), 3 weken op nummer 1
1997 - 1 (1) When I Die- No Mercy (MCI), 3 weken op nummer 1
2003 - 1 (1) Sorry Seems To Be The Hardest Word- Blue featuring Elton John (Innocent), 4 weken op nummer 1
2008 - 1 (1) Bleeding Love- Leona Lewis (Syco), 2 weken op nummer 1
2014 - 1 (1) Dark Horse- Katy Perry ft. Juicy J (Capitol), 2 weken op nummer 1

(01/03/2024)

Alle Top 40-hits

Details Roxy Dekker - Sugardaddy
Details Cyril - Stumblin' In
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Joost - Europapa
Details Beyoncé - Texas Hold 'em
Details Noah Kahan - Stick Season
Details Dasha - Austin
Details Teddy Swims - The Door
Details Mark Ambor - Good To Be
Details Dua Lipa - Training Season
Details Meau - Stukje Van Mij
Details Frenna - Pretty Girls
Details Lost Frequencies & Bastille - Head Down
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details Rondé - Undecided
Details Mr. Belt & Wezol - It's Not Right But It's Okay
Details Ofenbach feat. Norma Jean Martine - Overdrive
Details Di-Rect - My Blood
Details Flemming, Zoë Tauran, Ronnie Flex - Alles Op Gevoel
Details Kygo with Ava Max - Whatever
Details Zerb, Sofiya Nzau / Zerb, Tiësto & Sofiya Nzau - Mwaki / Mwaki - Tiësto's VIP Mix
Details Artemas - I Like The Way You Kiss Me
Details Michael Marcagi - Scared To Start
Details David Guetta & OneRepublic - I Don't Wanna Wait
Details Hozier - Too Sweet
Details Alex Warren - Before You Leave Me
Details Oscar and The Wolf - Angel Face
Details Hannah Mae - Waterdicht
Details Dua Lipa - Illusion
Details Chef'Special - Fly Like Me
Details Ariana Grande - We Can't Be Friends (Wait For Your Love)
Details Becky Hill - Outside Of Love
Details Galantis, David Guetta & 5 Seconds Of Summer - Lighter
Details Dua Lipa - Houdini
Details Chef'Special - Speed Of Light
Details Claude - Écoutez-Moi
Details La Fuente - Ratata
Details Purple Disco Machine & Ásdís - Beat Of Your Heart
Details Davina Michelle - I Said No Sir
Details David Guetta & Kim Petras - When We Were Young (The Logical Song)