Nieuws
Op deze dag in 1965

Vandaag: de riff van Satisfaction

Rolling Stones - Satisfaction
The Rolling Stones  Gibson Brothers  Michael Jackson  Reel 2 Real  The Mad Stuntman  Kane  John Woodhouse and His Magic Accordion  The Walker Brothers  Lionel Richie  Take That  Katy Perry  Heddy Lester  Dream Express  The Hearts Of Soul  Marie Myriam  John Walker  Sam Smith  Ozzy Osbourne 

De Top 40 is sinds 1965 de toonaangevende hitlijst van Nederland. In de rubriek Vandaag blikken we terug op gebeurtenissen in de popmuziek die exact X jaar geleden plaatsvonden. In deze aflevering van Vandaag: de nacht waarin Keith Richards de gitaarriff van (I Can't Get No) Satisfaction bedacht.

In de nacht van 6 op 7 mei 1965 bedenkt Keith Richards van The Rolling Stones de riff van (I Can’t Get No) Satisfaction. De band is op dat moment bezig aan een Amerikaanse toernee en slaapt in een hotel in Clearwater, Florida. Volgens Richards werd hij ’s nachts wakker met het riffje in zijn hoofd. Hij staat op, neemt het op en slaapt vervolgens weer verder. Later die dag maken Mick Jagger en hij het nummer verder af. De tekst gaat over de commercialisering van de samenleving, waar Jagger in Amerika tegenaan loopt. 

Op 10 mei neemt de groep in de Chess studio in Chicago al een akoestische versie van het nummer op. In de dagen daarna wordt het in Hollywood afgemaakt. Jagger en Richards zien het nummer niet als een single, maar hun producer wel. Begin juni, een maand nadat Richards de riff bedacht, verschijnt de single al voor de Amerikaanse markt. Met hun eerste volledig in Amerika opgenomen single, scoren ze ook hun eerste Amerikaanse nummer 1-hit. 

Ook in de Nederlandse Top 40 staan ze met (I Can’t Get No) Satisfaction voor het eerst op nummer 1, weliswaar pas in september. The Last Time had eerder dat jaar al de tweede plaats bereikt, maar moest The Beatles’ Rock And Roll Music / No Reply laten voorgaan. Satisfaction haalt daarna nog twee keer de Top 40: de 19e plaats in 1970 (waarschijnlijk vanwege Veronica’s Top 100 aller tijden) en de 18e plaats in 1990 (naar aanleiding van 25 jaar Radio 3).

Dit gebeurde er nog meer op 7 mei:
Heddy Lester vertegenwoordigt Nederland op 7 mei 1977 op het Eurovisiesongfestival met De Mallemolen.

Op 2 februari 1977 had Heddy Lester het Nationaal Songfestival gewonnen. Hoewel ze de zomer van 1971 als helft van het duo April Shower een hitje had gescoord met de Railroadsong, was ze op dat moment nog redelijk onbekend. Zeker in het deelnemersveld van dat jaar. Zo moest ze het bijvoorbeeld opnemen tegen gevestigde artiesten Bonnie St. Claire, Maggie MacNeal en Oscar Harris. Met het door haar broer Frank geschreven lied De Mallemolen, dat een metafoor van het leven beschrijft, eindigde ze met 5 punten voorsprong op het poppy nummer Stop Me van Bonnie St. Claire.

Aanvankelijk was het de bedoeling dat het Eurovisiesongfestival van 1977 zou plaatsvinden op 2 april in Londen. Vanwege een staking bij de BBC kon het festival op die dag niet doorgaan. Nederland had nog aangeboden om het songfestival over te nemen, maar uiteindelijk werd het hele circus uitgesteld tot 7 mei. Na vier jaar de taalregel in de ijskast te hebben gezet, moeten dit jaar alle landen weer in de eigen taal zingen. Alleen voor België en Duitsland wordt een uitzondering gemaakt, omdat deze landen al ver in de selectieprocedure zaten op het moment dat de EBU deze reglementswijziging bekendmaakt.

De bookmakers voorspellen een top 10 notering voor Nederland en een overwinning voor België, dat wordt vertegenwoordigd door de Belgisch-Nederlandse groep Dream Express met de zusjes Maessen van Hearts Of Soul in de gelederen. Beide voorspellingen komen niet uit. Nederland eindigt als 12e en België als 7e. De Mallemolen krijgt in totaal 35 punten en blijkt voornamelijk populair bij de Franstalige landen. Heddy krijgt namelijk 10 punten uit België, 8 punten uit Frankrijk, 7 punten uit Zwitserland en 3 punten uit Monaco. De overwinning gaat naar het chanson L'oiseau Et L'enfant van de in Belgisch-Congo geboren zangeres Marie Myriam, die uitkomt namens Frankrijk. Het is voorlopig de laatste keer dan Frankrijk het Eurovisiesongfestival wint.

In de Top 40 bereikt L'oiseau Et L'enfant de 17e plaats. De Nederlandse inzending was in de weken na het Nationaal Songfestival niet hoger gekomen dan de 28e plaats. Ondanks Heddy's matige klassering en Top 40-resultaat groeide De Mallemolen door de jaren heen wel uit tot een echte songfestivalklassieker, die veel fans woordelijk kunnen meezingen.

Verder op deze dag:
1977: De Gibson Brothers stijgen naar de eerste plaats met Non Stop Dance. De broers Alex, Chris en Patrick Gibson werden geboren in het Caribische eiland Martinique, maar verhuisden later naar Frankrijk. Non Stop Dance is hun eerste hit. Deze plaat staat twee weken bovenaan.
1983: Michael Jackson scoort een nummer 1-hit met Beat It. Het is de tweede nummer 1-hit voor de latere King of Pop en verblijft vier weken bovenaan in de Top 40. Opvolger Wanna Be Startin' Somethin' bereikt in 1983 eveneens de eerste plaats.
1994: Reel 2 Real & The Mad Stuntman bereiken de koppositie met de danceklassieker I Like To Move It. De Amerikaanse act met een rapper uit Trinidad weet vier weken de eerste plek bezet te houden. Opvolger Go On Move wordt in 1994 een nummer 10-hit en is de laatste grote hit van Reel 2 Real & The Mad Stuntman.
2001: Johan Hendrik Turnhout is op 78-jarige leeftijd overleden in de Belgische stad Turnhout. Onder zijn artiestennaam John Woodhouse scoorde de accordeonist in 1967 een grote hit met Melodia. Deze plaat kwam tot de derde plaats.
2005: Kane stijgt naar nummer 1 met Something To Say. De Haagse band scoort daarmee haar eerste nummer 1-hit, hoewel leadzanger Dinand Woesthoff in 2004 twee weken aan kop stond met Dreamer (Gussie's Song). Something To Say onderbreekt gedurende twee weken de hegemonie van Geef Mij Je Angst van Guus Meeuwis.
2011: John Walker is overleden aan de gevolgen van leverkanker. Als lid van The Walker Brothers bereikte hij in 1966 de top 10 met The Sun Ain't Gonna Shine Anymore, dat op de negende plaats piekte. Die prestatie overtrof hij een decennium later, toen No Regrets tot plaats 7 kwam. John Walker is 67 jaar geworden.
2015: De stemproblemen van Sam Smith zijn groter dan op voorhand gedacht. Sam annuleert diens optredens voor de komende twee maanden om een operatie te ondergaan. Ook schrapt die zijn geplande show op Pinkpop.
2016: Ozzy Osbourne wordt door zijn vrouw Sharon op straat gezet. De rocker zou al een tijdje een affaire hebben met zijn kapper. Later in 2016 leggen Sharon en Ozzy het weer bij.
2023: Onder anderen Lionel Richie, Take That en Katy Perry treden op tijdens het Coronation Concert, dat wordt gehouden op het landgoed van Windsor Castle. De concert staat in het teken van de kroning van koning Charles III van het Verenigd Koninkrijk.

Vandaag geboren:
1943 - Rick West, The Tremeloes
1945 - Bavo Dekker, The Dallics | Country Fair
1945 - Cornelius Bumpus, bij overlijden 58 jaar, The Doobie Brothers
1946 - Hans Van Eijck, Tee-Set
1946 - Ray Monette, Rare Earth
1948 - Alan Spenner, bij overlijden 43 jaar, Spooky Tooth
1948 - Pete Wingfield,
1950 - Prairie Prince, Tubes
1960 - Ann Dudley, The Art Of Noise
1968 - Lady G,
1968 - DJ Jean, Summer Madness
1971 - Eagle-Eye Cherry,
1977 - Tessa Boomkamp, Edwin Evers Band
1985 - J Balvin,
1986 - Matthew Helders, Arctic Monkeys

Vandaag op nummer 1:
1966 - 1 (1) Dedicated Follower Of Fashion- The Kinks (Pye), 3 weken op nummer 1
1977 - 1 (2) Non Stop Dance- Gibson Brothers (CNR), 1 week op nummer 1
1983 - 1 (4) Beat It- Michael Jackson (Epic), 1 week op nummer 1
1988 - 1 (1) Gimme Hope Jo'anna- Eddy Grant (Parlophone), 5 weken op nummer 1
1994 - 1 (2) I Like To Move It- Reel 2 Real featuring The Mad Stuntman (Positiva), 1 week op nummer 1
2005 - 1 (6) Something To Say- Kane (RCA), 1 week op nummer 1
2011 - 1 (1) Happiness- Alexis Jordan (Star Roc), 5 weken op nummer 1
2016 - 1 (1) One Dance- Drake feat. Wizkid & Kyla (Cash Money), 2 weken op nummer 1
2022 - 1 (1) As It Was- Harry Styles (Columbia), 4 weken op nummer 1

(07-05-2024)

Alle Top 40-hits

Details Mark Ambor - Belong Together
Details Cyril - Stumblin' In
Details Sabrina Carpenter - Espresso
Details Yves Berendse - Terug In De Tijd
Details Dasha - Austin
Details Shaboozey - A Bar Song (Tipsy)
Details Myles Smith - Stargazing
Details David Guetta & OneRepublic - I Don't Wanna Wait
Details Bankzitters feat. Roxy Dekker - Huisfeestje
Details Post Malone feat. Morgan Wallen - I Had Some Help
Details Kris Kross Amsterdam & Inna - Queen Of My Castle
Details Eminem - Houdini
Details Zerb, Sofiya Nzau / Zerb, Tiësto & Sofiya Nzau - Mwaki / Mwaki - Tiësto's VIP Mix
Details Armin Van Buuren & Chef'Special - Larger Than Life
Details Alex Warren - Before You Leave Me
Details Robert Van Hemert - Zoet Zout Zuur
Details Meduza, OneRepublic & Leony - Fire
Details Benson Boone - Slow It Down
Details Coldplay - Feelslikeimfallinginlove
Details Jaxomy, Agatino Romero & Raffaella Carrà - Pedro
Details Sabrina Carpenter - Please Please Please
Details Roxy Dekker - Sugardaddy
Details Di-Rect - My Blood
Details Donnie & Snollebollekes - Engelengezang
Details Billie Eilish - Birds Of A Feather
Details Hannah Mae & Maksim - Ik Wil Dat Je Liegt
Details Adam Port & Stryv - Move
Details Dua Lipa - Illusion
Details Alex Warren - Carry You Home
Details Dua Lipa - Training Season
Details Emma Heesters & Rolf Sanchez - Contigo
Details Kygo with Zak Abel & Nile Rodgers - For Life
Details Kleine John feat. DJ Dylvn - Samen (Niet Alleen)
Details Sam Feldt with Jvke & Anitta - Mi Amor
Details Disturbed - The Sound Of Silence - Cyril Remix
Details Tino Martin & Anouk - Voor Je 't Weet
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Joost - Luchtballon
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details La Fuente - Ratata // Ratata - Outsiders Remix