Nieuws
Op deze dag in 1987

Vandaag: een verjaardag met gevolgen

Oakenfold
Oakenfold  S'Express  Planet Perfecto  Dr. Dre  Dr. Alban  Ace Of Base  Backstreet Boys  Britney Spears  Marco Borsato  Peter Maffay  Bebe Rexha  Deorro  Kanye West  Chris Brown  Lady Gaga 

De Top 40 is sinds 1965 de toonaangevende hitlijst van Nederland. In de rubriek Vandaag blikken we terug op gebeurtenissen in de popmuziek die exact X jaar geleden plaatsvonden. In deze aflevering van Vandaag: Paul Oakenfold en zijn vrienden maken op Ibiza kennis met Balearic beat.

Op 30 augustus 1987 is de Britse dj Paul Oakenfold op Ibiza om daar met drie bevriende dj’s zijn 24e verjaardag te vieren. Hij komt die week met zijn vrienden terecht in discotheek Amnesia. De jongens experimenteren er met XTC en maken kennis met de Argentijnse DJ Alfredo. Die wisselt houseplaten gemakkelijk af met pop- en rockmuziek, wat in Engeland tot dan toe ongebruikelijk is.

De vier dj’s zijn zo enthousiast over de zogenaamde Balearic beat, dat ze de stijl meenemen naar Londen. Daar richten ze nieuwe discotheken op en maken ze de Britse houseliefhebbers bekend met de nieuwe subcultuur. De Balearic beat is van invloed op de ontwikkeling van de uit Amerika afkomstige acid house, die op dat moment in Europa doorbreekt. In de daaropvolgende zomer van 1988 is dansend Engeland in de ban van de acid house, raveparty’s, de gele smiley en partydrugs. Door het hedonistisch karakter van de muziekstroming is het verband met hippies al snel gelegd. De zomer van 1988 krijgt dan ook de bijnaam: second summer of love. Een grote hit in deze zomer is Theme From S-Express van S-Express

Oakenfold wordt in 1998 en 1999 door DJ MAG uitgeroepen tot beste dj van de wereld. In 2000 staat hij voor het eerst in de Nederlande Top 40 als een van de mannen achter het project Planet Perfecto, dat met hun hit Bullet In The Gun niet verder komt dat de 38e plaats. Pas in 2002 scoort Oakenfold onder eigen naam een Top 40-hit. In oktober van dat jaar bereikt zijn Starry Eyed Surprise de 19e plaats.

Dit gebeurde er nog meer op 30 augustus:
Kanye West krijgt op 30 augustus 2015 tijdens de uitreiking van de MTV Video Music Awards de Michael Jackson Video Vanguard Award. Aan het eind van zijn dankwoord kondigt hij aan dat hij een gooi wil doen naar het presidentschap.

De Michael Jackson Video Vanguard Award was een oeuvreprijs die tussen 1984 en 2019 werd uitgereikt aan artiesten of regisseurs van videoclips. Kanye West krijgt de prijs uit handen van Taylor Swift, die hij in 2009 nog brutaal onderbrak tijdens haar dankwoord om de aandacht op Beyoncé te vestigen. Wat volgde was een 11 minuten durende toespraak met een wel heel bijzonder einde.

“Als mijn grootvader nu hier was, zou hij me niet laten terugkrabbelen. Ik weet niet of ik na dit nog kan verliezen. Dat maakt ook niet uit, want het gaat niet over mij. Het gaat over ideeën, bro. Nieuwe ideeën. Mensen met ideeën. Mensen die geloven in de waarheid. En, ja, zoals jullie inmiddels waarschijnlijk al vermoedden, ik heb besloten om mij in 2020 kandidaat te stellen voor het presidentschap.”

Niet veel mensen dachten dat Kanye West zijn opmerking over het presidentschap serieus meende, maar later herhaalde hij in interviews dat hij dit echt van plan was. En jawel, op 4 juli 2020 kondigde Kanye West daadwerkelijk aan dat hij campagne ging voeren. Het feit dat hij te laat was om zich nog in alle staten te kunnen inschrijven, hield hem niet tegen.

Als presidentskandidaat namens zijn eigen party Birthday Party kwam hij slechts in 12 van de 50 staten op het stembiljet terecht. In theorie zou hij daarmee toch president hebben kunnen worden, omdat kiezers in sommige staten in plaats van een kandidaat aankruisen ook zelfs een naam op het stembiljet kunnen schrijven. Meer dan 4000 Amerikanen hebben op deze manier hun stem op Kanye West uitgebracht.

In totaal ontving de 43-jarige rapper meer dan 70.000 stemmen. Dat lijkt veel, maar Amerika heeft zoveel kiezers dat het in geen enkele staat genoeg zou zijn geweest om kiesmannen te winnen. Maar goed, Kanye West zal zelf ook wel beseft hebben dat hij feitelijk geen enkele kans maakte om president te worden. Alhoewel … De dag na de verkiezingen twitterde hij: “KANYE 2024”

Verder op deze dag:
1994: In een rechtbank in Los Angeles wordt Dr. Dre veroordeeld tot acht maanden gevangenisstraf wegens rijden onder invloed. De straf is zo hoog, omdat hij de fout in ging tijdens de proeftijd van een eerder opgelegde voorwaardelijke straf, die hem in 1991 was opgelegd na de mishandeling van een televisiepresentatrice.
1998: De Zweedse producer Denniz Pop overlijdt op 35-jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker. Denniz Pop was al producer en componist verantwoordelijk voor veel grote hits uit de jaren 90. Zo werkte hij voor Dr. Alban, Ace Of Base, de Backstreet Boys en Britney Spears, die pas na de dood van Denniz Pop doorbrak.
2007: Rapper Lil Wayne wordt voor een bedrag van 1 miljoen dollar aangeklaagd door een vrouw die meent in 2006 haar bewustzijn te hebben verloren tijdens een concert van een rapper toen ze bekneld raakte in de drukte.
2016: Chris Brown wordt opgepakt op verdenking van het richten van een vuurwapen op een vrouw.
2020: Lady Gaga is de grote winnaar bij de MTV Video Music Awards. De zangeres verzilvert vijf van haar negen nominaties. Haar nummer Rain On Me met Ariana Grande wint drie prijzen en zelf wordt ze uitgeroepen tot Artist Of The Year.

Vandaag geboren:
1935 - John Phillips, bij overlijden 65 jaar, The Mamas & The Papas
1941 - John McNally, The Searchers
1944 - Freek De Jonge,
1944 - Chuck Colbert, The American Breed
1946 - Graham Johnson, The Renegades
1949 - Peter Maffay,
1950 - Mick Moody, Whitesnake
1951 - Dana,
1952 - Ken Andrews, Darts
1953 - Horace Panter, The Specials | General Public
1954 - Ron Beitle, Wild Cherry
1955 - Martin Jackson, Swing Out Sister
1963 - Paul Oakenfold, Perfecto Allstarz
1964 - Robert Clivelles, C+C Music Factory
1966 - Peter Cunnah, D:ream
1974 - Rich Cronin, bij overlijden 36 jaar, Lyte Funkie Ones
1986 - Ryan Ross, Panic! At The Disco
1989 - Bebe Rexha,
1991 - Deorro,
1991 - Kevcody,
1997 - Cian Ducrot

Vandaag op nummer 1:
1969 - 1 (1) In The Year 2525- Zager & Evans (RCA), 3 weken op nummer 1
1975 - 1 (1) The Elephant Song- Kamahl (Philips), 5 weken op nummer 1
1980 - 1 (1) The Winner Takes It All- ABBA (Polydor), 2 weken op nummer 1
1986 - 1 (1) Our Own Song- UB40 (DEP International), 2 weken op nummer 1
1997 - 1 (1) Tribute To The Notorious B.I.G.: I'll Be Missing You- Puff Daddy & Faith Evans (featuring 112) (Arista), 9 weken op nummer 1
2003 - 1 (1) Never Leave You (Uh Oooh, Uh Oooh)- Lumidee (Universal), 3 weken op nummer 1
2008 - 1 (--) Stop De Tijd- Marco Borsato (Universal), 1 week op nummer 1
2014 - 1 (1) Prayer In C - Robin Schulz Remix- Lilly Wood & The Prick and Robin Schulz (RCA), 4 weken op nummer 1

(30/08/2023)

Alle Top 40-hits

Details Roxy Dekker - Sugardaddy
Details Cyril - Stumblin' In
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Joost - Europapa
Details Beyoncé - Texas Hold 'em
Details Noah Kahan - Stick Season
Details Dasha - Austin
Details Teddy Swims - The Door
Details Mark Ambor - Good To Be
Details Dua Lipa - Training Season
Details Meau - Stukje Van Mij
Details Frenna - Pretty Girls
Details Lost Frequencies & Bastille - Head Down
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details Rondé - Undecided
Details Mr. Belt & Wezol - It's Not Right But It's Okay
Details Ofenbach feat. Norma Jean Martine - Overdrive
Details Di-Rect - My Blood
Details Flemming, Zoë Tauran, Ronnie Flex - Alles Op Gevoel
Details Kygo with Ava Max - Whatever
Details Zerb, Sofiya Nzau / Zerb, Tiësto & Sofiya Nzau - Mwaki / Mwaki - Tiësto's VIP Mix
Details Artemas - I Like The Way You Kiss Me
Details Michael Marcagi - Scared To Start
Details David Guetta & OneRepublic - I Don't Wanna Wait
Details Hozier - Too Sweet
Details Alex Warren - Before You Leave Me
Details Oscar and The Wolf - Angel Face
Details Hannah Mae - Waterdicht
Details Dua Lipa - Illusion
Details Chef'Special - Fly Like Me
Details Ariana Grande - We Can't Be Friends (Wait For Your Love)
Details Becky Hill - Outside Of Love
Details Galantis, David Guetta & 5 Seconds Of Summer - Lighter
Details Dua Lipa - Houdini
Details Chef'Special - Speed Of Light
Details Claude - Écoutez-Moi
Details La Fuente - Ratata
Details Purple Disco Machine & Ásdís - Beat Of Your Heart
Details Davina Michelle - I Said No Sir
Details David Guetta & Kim Petras - When We Were Young (The Logical Song)