Artiestafbeelding Little Richard

Little Richard

Land Verenigde Staten

Geboortedatum 05-12-1932

Sterfdatum 09-05-2020

  • Statistieken
  •  1Alarmschijf
  •  18 weken in Top 40
  •  303 punten
  •  #2367 aller tijden
  •  3 Top 40-hits

Biografie

Richard Wayne Penniman beter bekend onder de artiestennaam Little Richard, was een Amerikaanse  zanger en pianist. Hij geldt als een der belangrijkste grondleggers van de rock-'n-roll. Hij wordt vaak in één adem genoemd met Chuck Berry, Elvis Presley en Buddy Holly. Door het gebruik van de piano vertoont zijn rock enerzijds overeenkomst met die van Jerry Lee Lewis, anderzijds met die van Fats Domino. Zijn muziek en concerten braken de kleurlijn door zwarten en blanken samen te trekken ondanks pogingen om segregatie in stand te houden. 
Little Richard balanceerde altijd tussen muziek en religie, want naast muzikant was hij ook predikant. Hij heeft naast rock & roll ook diverse gospelplaten opgenomen.
 
Little Richard was het derde kind uit een gezin van zestien en deed in zijn jeugd muzikale ervaring op als pianist in de kerk. Na in 1951 op een talentenjacht ontdekt te zijn, maakte hij enige plaatjes, die flopten. Toen in 1955 de rock-'n-roll-rage op gang kwam, brak hij door met nummers als Tutti Frutti, Long Tall Sally, Lucille en Good golly Miss Molly, die allemaal de status van gouden plaat behaalden. Eind jaren vijftig stopte hij met optreden om zijn geloofsovertuiging na te streven. Maar in 1962 ging hij weer optreden met zijn oude werk.
Hij heeft grote invloed gehad op het werk van The Beatles en The Rolling Stones, die ook nummers van hem opnamen.
 
Zijn grote succes lag in de jaren voor de Top 40 maar toch staat hij met 3 nummers in de Top 40.
In 1970 met het Freedom blues, in 1977 met zijn oude hit The girl can't help it en in 1989 samen met Philip Bailey van Earth, Wind & Fire voor het thema van de film Twins.
 
In 1986 speelde Queen Tutti Frutti tijdens hun laatste tour met de Magic Tour als eerbetoon, de laatste tour met Freddie Mercury
Hij heeft ook veel gastoptredens gedaan in films en tv-series (vaak als zichzelf), waaronder in de film The Girl Can't Help It en in de series Columbo, Sesame Street en Full House.

Little Richard overleed op 9 mei 2020, 87 jaar oud.
 
Little Richard werd in 1986 als een van de eersten opgenomen in de Rock and Roll Hall of Fame. In 2004 werd hij op nummer 12 gekozen in de lijst "The 100 Greatest Artists of All Time" van Rolling Stone.
 


Top 40-hits

Sorteer op:
ABC
Datum
Meeste punten
Hoogste positie

Social media


Twitter