Vandaag: BTS introduceert K-pop in de Top 40

- Vandaag

 BTS
Vandaag: BTS introduceert K-pop in de Top 40

Op 5 september 2020 scoort de Zuid-Koreaanse boyband BTS zijn eerste Top 40-hit met Dynamite. Daar doet K-pop zijn intrede in de Top 40.

K-pop staat voor Koreaanse popmuziek. Oké, strikt genomen was BTS niet de eerste K-pop-act in de Top 40, want in 2012 scoorde de Zuid-Koreaanse zanger Psy al een nummer 1-hit met zijn wereldhit Gangnam Style. Hij was echter geen typisch voorbeeld van de K-pop-cultuur zoals die zich sinds 2017 over de wereld verspreidt. Andere bekende K-pop-groepen met succes buiten de Zuid-Koreaanse landsgrenzen zijn Blackpink en Exo. De eerste K-pop-ster die in Nederland heeft opgetreden, is G-Dragon van de groep Big Bang. Hij stond op 26 september 2017 in een uitverkochte Ziggo Dome.

Typische K-pop-groepen zijn boybands of girlbands met een grote bezetting. Waar vijf leden voor Westerse boybands zo’n beetje het maximum was, is dat voor K-pop-groepen eerder het minimum. Verdere kenmerken zijn excentrieke kleding, haardracht en make-up en tracks met buitengewoon catchy melodieën. De leden worden aanbeden als idolen. Dit alles heeft ook zijn keerzijde, want de K-pop-sterren worden van kinds af aan streng opgeleid voor het beroep van superidool en krijgen te maken met een enorme werkdruk en wurgcontracten. Verschillende artiesten leiden daardoor aan depressies en sommige hebben zelfs zelfmoord gepleegd.

BTS bestaat uit zeven leden, die allemaal bekend zijn onder hun bijnaam: RM, Suga, J-Hope, Jin, Jimin, V en Jungkook. Dynamite was de eerste volledig Engelstalige single van de groep. Het loslaten van de Koreaanse taal bleek een slimme zet voor hun internationale carrière, want het nummer kwam op nummer 1 binnen in de Amerikaanse Billboard Hot 100. Daarvoor had de groep al wel met enkele singles in de lijst gestaan, maar nooit hoger dan de vierde plaats. In Nederland had BTS met twee singles in de Tipparade gestaan voor hun Top 40-debuut. In 2021 scoorde BTS een tweede top 40-hit met Butter, waarmee het zevental bewees dat het een blijvertje is.

Op deze dag zijn onder meer Sigrid (1996) en Dee (1997) jarig.

De nummer 1-hits van 5 september:
2009: Mi Rowsu (Tuintje In Mijn Hart)- Damaru & Jan Smit
2015: How Deep Is Your Love- Calvin Harris + Disciples
2020: Más Más Más- Rolf Sanchez