Nieuws
Op deze dag in 2020

Vandaag: BTS introduceert K-pop in de Top 40

Vandaag: BTS introduceert K-pop in de Top 40
BTS  René Klijn  Village People 

De Top 40 is sinds 1965 de toonaangevende hitlijst van Nederland. In de rubriek Vandaag blikken we terug op gebeurtenissen in de popmuziek die exact X jaar geleden plaatsvonden. In deze aflevering van Vandaag scoort de Zuid-Koreaanse boyband BTS zijn eerste Top 40-hit met Dynamite. Daarmee doet K-pop zijn intrede in de Top 40.

K-pop staat voor Koreaanse popmuziek. Oké, strikt genomen was BTS niet de eerste K-pop-act in de Top 40, want in 2012 scoorde de Zuid-Koreaanse zanger Psy al een nummer 1-hit met zijn wereldhit Gangnam Style. Hij was echter geen typisch voorbeeld van de K-pop-cultuur zoals die zich sinds 2017 over de wereld verspreidt. Andere bekende K-pop-groepen met succes buiten de Zuid-Koreaanse landsgrenzen zijn Blackpink en Exo. De eerste K-pop-ster die in Nederland heeft opgetreden, is G-Dragon van de groep Big Bang. Hij stond op 26 september 2017 in een uitverkochte Ziggo Dome.

Typische K-pop-groepen zijn boybands of girlbands met een grote bezetting. Waar vijf leden voor Westerse boybands zo’n beetje het maximum was, is dat voor K-pop-groepen eerder het minimum. Verdere kenmerken zijn excentrieke kleding, haardracht en make-up en tracks met buitengewoon catchy melodieën. De leden worden aanbeden als idolen. Dit alles heeft ook zijn keerzijde, want de K-pop-sterren worden van kinds af aan streng opgeleid voor het beroep van superidool en krijgen te maken met een enorme werkdruk en wurgcontracten. Verschillende artiesten leiden daardoor aan depressies en sommige hebben zelfs zelfmoord gepleegd.

BTS bestaat uit zeven leden, die allemaal bekend zijn onder hun bijnaam: RM, Suga, J-Hope, Jin, Jimin, V en Jungkook. Dynamite was de eerste volledig Engelstalige single van de groep. Het loslaten van de Koreaanse taal bleek een slimme zet voor hun internationale carrière, want het nummer kwam op nummer 1 binnen in de Amerikaanse Billboard Hot 100. Daarvoor had de groep al wel met enkele singles in de lijst gestaan, maar nooit hoger dan de vierde plaats. In Nederland had BTS met twee singles in de Tipparade gestaan voor hun Top 40-debuut. In juni 2021 scoorde BTS een tweede top 40-hit met Butter en in oktober volgde de samenwerking My Unisverse met Coldplay. Daarmee beweest het zevental dat het een blijvertje is.

Dit gebeurde er ook op 5 september:
René Klijn overlijdt op 5 september 1993 in Den Haag aan de gevolgen van aids.

René Klijn maakte eind jaren 80 deel uit van de Nederlandse boyband Bam To Bam Bam, maar werd pas echt bekend op 28 november 1992. Op die dag stond hij centraal in een aflevering van De Schreeuw Van De Leeuw, waarin hij openhartig en zonder zelfmedelijden sprak over de ziekte waaraan hij leed: aids. Dankzij hem kreeg deze ziekte voor veel Nederlanders een gezicht. In De Schreeuw Van De Leeuw had hij het lied Mr. Blue van Yazoo gezongen, dat begin 1993 op single werd uitgebracht en in de lente van dat jaar vijf weken op nummer 1 stond. René werd de laatste maanden van zijn leven de ster die hij altijd zo graag al had willen zijn.

René overlijdt op zondagochtend 5 september 1993, net als zijn vriend Maarten even naar beneden is om koffie te zetten. Naar wens van René zelf wordt het overlijden pas na de crematie bekendgemaakt. Die vindt plaats op 8 september, de dag waarop hij 31 jaar zou zijn geworden. René ligt in een witte kist die in een witte auto wordt vervoerd en de gasten zijn bijna allemaal in het wit gekleed. Zij leggen tijdens de uitvaartplechtigheid witte rozen op de kist. Tijdens de dienst bij crematorium Ockenburgh in Den Haag wordt muziek van Gustav Mahler, Gino Vanelli en Londonbeat gedraaid. Buiten laten de gasten tegelijk blauwe ballonnen op.

In 1992 had René verteld in De Schreeuw Van De Leeuw dat hij wilde dat zijn as verstrooid zou worden vanaf het Empire State Building in New York. Het is echter verboden om in het openbaar as uit te strooien. Renés as wordt desondanks op 23 november door zijn vriend Maarten uitgestrooid in de Hudson River in New York. Dit gebeurt vanaf een bootje in het bijzijn van Paul De Leeuw. Het moment is gefilmd en wordt op 27 november 1993, één jaar na Renés eerste verschijning in het programma, uitgezonden in De Schreeuw Van De Leeuw. Het vertonen van deze beelden leidt tot gemengde reacties. Paul De Leeuw is die maand in New York, omdat zijn uitzending met René Klijn genomineerd is voor een Emmy Award. Die wint hij uiteindelijk niet, maar de uitzending won eerder dat jaar wel een Bronzen Roos op het festival van Montreux.

"Als ik mijn korte leven weer zou overdoen, zou ik het precies zo doen," zei René Klijn in een van de laatste interviews tijdens zijn leven, "alleen zou ik condooms gebruiken."

Verder op deze dag:
2006: Een rechtbank in Redwood City in Californië veroordeelt Victor Willis tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden wegens drugsbezit. Willis werd eind jaren 90 bekend als de leadzanger (en politieagent) van de Village People. Na zijn veroordeling volgt hij een afkickprogramma en krijgt hij zijn leven weer op de rails.

Vandaag geboren:
1915 - Willy Schobben, bij overlijden 93 jaar,
1932 - Joe Long, bij overlijden 88 jaar, The Four Seasons
1945 - Al Stewart,
1946 - Freddie Mercury, bij overlijden 45 jaar, Queen
1946 - Dean Ford, The Marmalade
1948 - Paul Roberts, Sniff 'n' The Tears
1952 - Ricky Fataar, The Beach Boys
1956 - Emly Starr,
1964 - Kevin Saunderson, Inner City
1966 - Terry Lynne Ellis, En Vogue
1968 - Brad Wilk, Rage Against The Machine
1976 - Carice van Houten,
1980 - Kevin Simm, Liberty X
1996 - Sigrid,
1997 - Dee,
2002 - Alessandra

Vandaag op nummer 1:
1970 - 1 (1) Back Home- Golden Earring (Polydor), 3 weken op nummer 1
1981 - 1 (1) De Nederlandse Sterre Die Strale Overal!- Rubberen Robbie (CNR), 3 weken op nummer 1
1987 - 1 (1) I Just Can't Stop Loving You- Michael Jackson (Epic), 2 weken op nummer 1
1992 - 1 (1) It's My Life- Dr. Alban (Ariola), 5 weken op nummer 1
1998 - 1 (1) Life- Des'ree (Sony Soho Square), 3 weken op nummer 1
2009 - 1 (1) Mi Rowsu (Tuintje In Mijn Hart)- Damaru & Jan Smit (TopNotch), 3 weken op nummer 1
2015 - 1 (3) How Deep Is Your Love- Calvin Harris + Disciples (Sony), 1 week op nummer 1
2020 - 1 (3) Más Más Más- Rolf Sanchez (8Ball), 1 week op nummer 1

(05/09/2023)

Alle Top 40-hits

Details Noah Kahan - Stick Season
Details Dua Lipa - Houdini
Details Ofenbach feat. Norma Jean Martine - Overdrive
Details Flemming, Zoë Tauran, Ronnie Flex - Alles Op Gevoel
Details David Guetta & Kim Petras - When We Were Young (The Logical Song)
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Loreen - Is It Love
Details Teddy Swims - The Door
Details Hannah Mae - Waterdicht
Details Son Mieux - Tonight
Details Ariana Grande - Yes, And?
Details Lost Frequencies & Bastille - Head Down
Details Teddy Swims - Lose Control
Details Kygo with Ava Max - Whatever
Details Claude - Écoutez-Moi
Details Dimitri Vegas & Like Mike x Tiësto x W&W & Dido - Thank You - Not So Bad
Details Dean Lewis - Trust Me Mate
Details Beyoncé - Texas Hold 'em
Details Antoon - Blindelings
Details Tate McRae - Greedy
Details P!nk - All Out Of Fight
Details Chef'Special - Speed Of Light
Details Kris Kross Amsterdam, Sera x Conor Maynard - Stay (Never Leave)
Details Jonna Fraser - Tuesday
Details Taylor Swift - Cruel Summer
Details Mark Ambor - Good To Be
Details Rondé - Undecided
Details Cyril - Stumblin' In
Details Donnie & Marco Schuitmaker - Hier Mag Alles
Details Flemming & Boef - Champions League
Details Sera x YouNotUs - I Can't Be The Only One
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details Di-Rect - My Blood
Details Sophie Ellis Bextor - Murder On The Dancefloor
Details Tiësto & Fast Boy - All My Life
Details Oscar and The Wolf - Angel Face
Details Dua Lipa - Training Season
Details Alok & Bebe Rexha - Deep In Your Love
Details Roxy Dekker - Satisfyer
Details Anne-Marie feat. Shania Twain - Unhealthy