Nieuws
Op deze dag in 2005

Vandaag: Robbie Williams bij Paul De Leeuw

Robbie Williams
Robbie Williams  Paul De Leeuw  K3  Take That  Little Richard  André Hazes  André Hazes Jr.  The Who  Stevie Wonder  Nana Mouskouri  Paul Simon  Ashanti  BTS  Bob Dylan 

De Top 40 is sinds 1965 de toonaangevende hitlijst van Nederland. In de rubriek Vandaag blikken we terug op gebeurtenissen in de popmuziek die exact X jaar geleden plaatsvonden. In deze aflevering van Vandaag: Robbie Williams flirt met Inge de Bruijn in Pauls Parenavond.

Op 13 oktober 2005 zendt de VARA een aflevering uit van Pauls Parenavond. In dit programma, dat Paul de Leeuw deze week samen presenteert met de meiden van K3, is Robbie Williams de hoofdgast. Het is de derde keer dat Robbie Williams komt opdraven in een programma van De Leeuw. In 1993 was hij als lid van Take That te gast in De Schreeuw Van De Leeuw en in 1998 gaf hij een solo-optreden in Laat De Leeuw. Eigenlijk zouden het interview en het optreden van Robbie Williams maar een paar minuten in beslag nemen, maar omdat de zanger het zichtbaar zo naar zijn zin heeft, en zo leuk met presentator Paul de Leeuw meedoet, draait bijna de hele uitzending rond Robbie. Even lijkt het management van Robbie Williams roet in het eten te gooien, want als De Leeuw hem aan het voorstellen is aan alle VIP-gasten die in de studio aanwezig zijn, krijgt hij vanuit de regiekamer te horen dat ze meer moeten praten over Robbies nieuwe album Intensive Care. Als Robbie dat hoort, zegt hij echter: “No, don’t talk about my cd, I’m not bothered. Let talk about this!”

De opnames voor het programma vonden plaats op 4 oktober. Tijdens de opname is Robbie erg onder de indruk van zwemster Inge de Bruijn, die ook in de studio aanwezig is. Hij vraagt haar zelfs meer uit, waarop Inge antwoordt met: “Well… yeah, why not?”. Als Robbie de dag erna optreedt in Paradiso, staat Inge de Bruijn ook in het publiek. Robbie vertelt het publiek dat hij ‘Inge the swimmer’ al een paar keer heeft gebeld, maar dat zij tot zijn spijt niet terugbelt. In een later interview vertelt Inge de Bruijn dat dat niet waar was, maar dat zij wel tijdens het concert haar telefoonnummer aan de manager van Robbie Williams heeft gegeven.  Direct na het optreden in Paradiso heeft Robbie Williams Inge de Bruijn alsnog daadwerkelijk opgebeld. Van een afspraakje, waar Robbie in het programma van Paul de Leeuw om vroeg, is het echter nooit gekomen.

De Robbie Williams-hype heeft ook zijn effect in de Top 40. Een week na de uitzending stijgt Tripping, de nieuwe single van Robbie Williams, naar de eerste plaats. Daarmee scoort hij na Feel uit 2002 zijn tweede nummer 1-hit in ons land.

Dit gebeurde er ook op 13 oktober:
De Zuid-Koreaanse popgroep BTS treedt op 13 oktober 2018 voor het eerst op in Nederland.

Voor de Nederlandse BTS Army is het een bijzondere dag. Niet alleen omdat het de 23e verjaardag is van bandlid Jimin, maar ook omdat de groep voor het eerst in ons land te zien is. Het zevental staat voor bijna 14.000 bezoekers in een uitverkocht Ziggo Dome in Amsterdam. Het concert maakt deel uit van de Love Yourself World Tour en het is pas het derde optreden van de groep in Europa. Eerder die week had  BTS twee concerten gegeven in de Londense O2 Arena.

BTS heeft op dat moment nog nooit in de Top 40 gestaan. In eigen land heeft de groep echter al verschillende albums uitgebracht en grote hits gescoord, dus repertoire heeft de groep genoeg. Drie weken na hun Nederlandse concert komt BTS voor het eerst in de Tipparade, dankzij hun bijdrage aan de track Waste It On Me van Steve Aoki. Op deze single zijn echter alleen de stemmen van Jungkook, RM en Jimin te horen en niet die van de rest van de groep. Pas twee jaar later scoren ze hun eerste Top 40-hit met Dynamite.

Tijdens het optreden zingt BTS nummers als Mic Drop, DNA, Fake Love en Idol waarmee ze in 2017 en 2018 de Amerikaanse Billboard Hot 100 hadden gehaald. De groep verrast zijn fans verder met een heleboel Nederlandse woorden en zinnetjes die de leden uit hun hoofd hebben geleerd. Zo zegt Jimin bijvoorbeeld: “Het is mijn verjaardag. Jullie zijn mijn cadeau.” Verder klinken er kreten als “Geniet van de show”, “Ik houd van jullie” en “Laat je horen!” die telkens worden gevolgd door een uitzinnig gejuich van het publiek.

Een dag na het concert krijgen de Nederlandse fans behoorlijk wat kritiek te verduren van de internationale BTS-fans. De fans die de hele dag voor de Ziggo Dome bivakkeren, laten een enorme hoop afval achter zonder die op te ruimen. Op sociale media reageren de internationale fans verontwaardigd op de beelden en schrijven dat de BTS-jongens waarschijnlijk heel erg teleurgesteld zijn in fans die hun rommel niet opruimen.

Verder op deze dag:
1957: Tijdens een tournee door Australië besluit Little Richard te stoppen met rock-‘n-roll. Om zijn beslissing kracht bij te zetten, gooit hij vanaf een ferry zijn ring in de Hunter River. De zanger nam dit besluit nadat hij een dag eerder tijdens een optreden in Sydney in een hallucinatie een vuurbal zag overvliegen. Dit ervoer de zanger als een teken van God.
1965: In Londen neemt de Britse band The Who het nummer My Generation op. My Generation beschrijft de situatie van de mods, een Engelse subcultuur waar de groep zichzelf toe rekent. Ze worden niet begrepen door mensen die niet van hun generatie zijn. In januari 1966 bereikt het nummer de vijfde plaats van de Nederlandse Top 40.
2016: Het Nobelcomité maakt bekend dat Bob Dylan zal worden onderscheiden met de Nobelprijs voor de literatuur. Daarmee is hij de eerste songwriter die de prijs krijgt. 

Vandaag geboren:
1934 - Nana Mouskouri,
1940 - Chris Farlowe,
1941 - Paul Simon, Simon & Garfunkel
1944 - Robert Lamm, Chicago
1945 - Christophe, bij overlijden 74 jaar,
1948 - John Ford Coley,
1948 - Pete Spencer, Smokie
1949 - Rick Vito, Fleetwood Mac
1950 - Simon Nicol, Fairport Convention
1952 - Henry Padovani, The Police
1959 - Marie Osmond,
1963 - Peter De Koning,
1968 - Cherrelle,
1980 - Ashanti,
1983 - La Fuente
,
1983 - Martijn Terporten, K-Otic
1984 - Lumidee,
1992 - Henkie T,
SBMG
1995 - Jimin,
BTS

Vandaag op nummer 1:
1973 - 1 (1) My Friend The Wind- Demis Roussos (Philips), 2 weken op nummer 1
1979 - 1 (1) A Brand New Day- The Wiz Stars featuring Diana Ross & Michael Jackson (MCA), 2 weken op nummer 1
1984 - 1 (2) I Just Called To Say I Love You- Stevie Wonder (Motown), 1 week op nummer 1
1990 - 1 (1) Verdammt - Ich Lieb' Dich- Matthias Reim (Mercury), 2 weken op nummer 1
2001 - 1 (1) Can't Get You Out Of My Head- Kylie (Parlophone), 2 weken op nummer 1
2007 - 1 (13) Bedankt Mijn Vriend- André Hazes & André Hazes Jr (EMI), 1 week op nummer 1
2012 - 1 (1) Gangnam Style- Psy (YQ Entertainment), 2 weken op nummer 1
2018 - 1 (1) Verleden Tijd- Frenna & Lil Kleine (777), 4 weken op nummer 1

(13-10-2023)

Alle Top 40-hits

Details Mark Ambor - Belong Together
Details Cyril - Stumblin' In
Details Sabrina Carpenter - Espresso
Details Yves Berendse - Terug In De Tijd
Details Dasha - Austin
Details Shaboozey - A Bar Song (Tipsy)
Details Myles Smith - Stargazing
Details David Guetta & OneRepublic - I Don't Wanna Wait
Details Bankzitters feat. Roxy Dekker - Huisfeestje
Details Post Malone feat. Morgan Wallen - I Had Some Help
Details Kris Kross Amsterdam & Inna - Queen Of My Castle
Details Eminem - Houdini
Details Zerb, Sofiya Nzau / Zerb, Tiësto & Sofiya Nzau - Mwaki / Mwaki - Tiësto's VIP Mix
Details Armin Van Buuren & Chef'Special - Larger Than Life
Details Alex Warren - Before You Leave Me
Details Robert Van Hemert - Zoet Zout Zuur
Details Meduza, OneRepublic & Leony - Fire
Details Benson Boone - Slow It Down
Details Coldplay - Feelslikeimfallinginlove
Details Jaxomy, Agatino Romero & Raffaella Carrà - Pedro
Details Sabrina Carpenter - Please Please Please
Details Roxy Dekker - Sugardaddy
Details Di-Rect - My Blood
Details Donnie & Snollebollekes - Engelengezang
Details Billie Eilish - Birds Of A Feather
Details Hannah Mae & Maksim - Ik Wil Dat Je Liegt
Details Adam Port & Stryv - Move
Details Dua Lipa - Illusion
Details Alex Warren - Carry You Home
Details Dua Lipa - Training Season
Details Emma Heesters & Rolf Sanchez - Contigo
Details Kygo with Zak Abel & Nile Rodgers - For Life
Details Kleine John feat. DJ Dylvn - Samen (Niet Alleen)
Details Sam Feldt with Jvke & Anitta - Mi Amor
Details Disturbed - The Sound Of Silence - Cyril Remix
Details Tino Martin & Anouk - Voor Je 't Weet
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Joost - Luchtballon
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details La Fuente - Ratata // Ratata - Outsiders Remix