Nieuws
René Klijn (1962-1993)

René Klijn zong zich recht in het hart van het publiek

René Klijn zong zich recht in het hart van het publiek
René Klijn 

Op 5 september is het precies 30 jaar geleden dat René Klijn overleed aan de gevolgen van aids. Hij was natuurlijk een taboedoorbreker in de legendarische uitzending van De Schreeuw Van De Leeuw van Paul de Leeuw, maar wilde vooral herinnerd worden als een goede zanger.

Op 10 april 1993 steeg Mr. Blue van René Klijn naar de eerste plek in de Top 40. René ontroerde Nederland en dat kwam niet alleen door het nummer, een cover van Yazoo, maar ook door zijn verhaal. Op 28 november 1992 was de zanger te gast in het tv-programma De Schreeuw Van De Leeuw van Paul de Leeuw. Hij ging daarin met Paul in gesprek over een ziekte, die tot dan toe taboe lijkt: aids. Op dat moment stierven er al mensen aan het virus, maar er werd vooral niet over gepraat. René, die zichtbaar ernstig ziek was, was tegenover Paul bijzonder openhartig. In de zomer van 1990, toen hij stopte met boyband Bam To Bam Bam, ontdekte hij dat hij aids had. "Ik kreeg een zware verkoudheid", zo vertelde hij in de uitzending. "Die verkoudheid bleef en de dokter heeft me toen ongevraagd getest. Toen ik de uitslag hoorde, stortte ik in."

Openhartig
René hield zijn ziekte binnenskamers. Hij schaamde zich en leefde ruim 1,5 jaar in de anonimiteit. Hij had de droom om een soloalbum te maken en zag de bui al hangen dat dit met aids moeilijk zou gaan worden. "Als ze horen dat je aids hebt, kun je natuurlijk meteen je koffertje pakken." Inmiddels was de ziekte bij de zanger al in een vergevorderd stadium. Hij had het gevoel dat hij alles had verloren en hoopte dat hij niet lang meer hoefde te lijden. De euthanasiepapieren waren al getekend en hij wist ook al waar zijn as moest worden uitgestrooid: in New York.

'Geen zingende aidspatiënt'
Aan het einde van de indrukwekkende uitzending zong René samen met Paul Mr. Blue. "Dat is door de jaren heen één van mijn lievelingsnummers gebleven. Het is gewoon lekker om te zingen en ik heb het nu een tijd niet meer gezongen." Het werd een iconisch moment en na de uitzending werd besloten om de track in de studio op te nemen. Mildred Douglas, Cor Bakker en saxofonist Candy Dulfer werkten mee. De track schoot naar nummer 1 en was al snel platina. René maakte zijn nummer 1-hit, waarvan de opbrengsten naar het Aidsfonds gaan, nog mee. Maar hij was erg ziek. "Ik ben geen zingende aidspatiënt. Ik hoop dat de mensen mij zullen herinneren als een goede zanger," zo was de wens van de zanger.

Geen album meer
Hij startte nog met het opnemen van een eigen soloalbum, zijn lang gekoesterde wens. Maar doordat de ziekte wild om zich heen sloeg in het lichaam van René, heeft hij dat nooit af kunnen maken. Op 5 september 1993 blies de zanger op 30-jarige leeftijd zijn laatste adem uit. Zijn as werd door zijn partner Maarten Jansen en Paul de Leeuw uitgestrooid over de rivier de Hudson in New York. Daarmee ging één van de laatste wensen van de Mr. Blue-zanger in vervulling. De uitzending van Paul de Leeuw viel ondertussen in de prijzen in Montreux. 

Foto: YouTube

(05/09/2023)

Alle Top 40-hits

Details Roxy Dekker - Sugardaddy
Details Cyril - Stumblin' In
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Joost - Europapa
Details Beyoncé - Texas Hold 'em
Details Noah Kahan - Stick Season
Details Dasha - Austin
Details Teddy Swims - The Door
Details Mark Ambor - Good To Be
Details Dua Lipa - Training Season
Details Meau - Stukje Van Mij
Details Frenna - Pretty Girls
Details Lost Frequencies & Bastille - Head Down
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details Rondé - Undecided
Details Mr. Belt & Wezol - It's Not Right But It's Okay
Details Ofenbach feat. Norma Jean Martine - Overdrive
Details Di-Rect - My Blood
Details Flemming, Zoë Tauran, Ronnie Flex - Alles Op Gevoel
Details Kygo with Ava Max - Whatever
Details Zerb, Sofiya Nzau / Zerb, Tiësto & Sofiya Nzau - Mwaki / Mwaki - Tiësto's VIP Mix
Details Artemas - I Like The Way You Kiss Me
Details Michael Marcagi - Scared To Start
Details David Guetta & OneRepublic - I Don't Wanna Wait
Details Hozier - Too Sweet
Details Alex Warren - Before You Leave Me
Details Oscar and The Wolf - Angel Face
Details Hannah Mae - Waterdicht
Details Dua Lipa - Illusion
Details Chef'Special - Fly Like Me
Details Ariana Grande - We Can't Be Friends (Wait For Your Love)
Details Becky Hill - Outside Of Love
Details Galantis, David Guetta & 5 Seconds Of Summer - Lighter
Details Dua Lipa - Houdini
Details Chef'Special - Speed Of Light
Details Claude - Écoutez-Moi
Details La Fuente - Ratata
Details Purple Disco Machine & Ásdís - Beat Of Your Heart
Details Davina Michelle - I Said No Sir
Details David Guetta & Kim Petras - When We Were Young (The Logical Song)