Artiestafbeelding Jerry Lee Lewis

Jerry Lee Lewis

Land Verenigde Staten

Geboortedatum 29-09-1935 (86 jaar)

Officiële websitehttps://jerryleelewis.com/

  • Statistieken
  •  0Alarmschijf
  •  19 weken in Top 40
  •  235 punten
  •  #2756 aller tijden
  •  3 Top 40-hits

Biografie

Jerry Lee Lewis is een van de pioniers van de rock-'n-roll, en kreeg daarom in 1986 als een van de allereerste artiesten een plaatsje in de Rock and Roll Hall of Fame. Zijn bijnaam is "The Killer".
 
Zijn stijl is uniek en onnavolgbaar. Zijn pianospel werd alom geroemd, het schijnt dat zelfs Elvis Presley ooit heeft gezegd dat wanneer hij zo piano had kunnen spelen, hij direct zou zijn gestopt met zingen. Jerry Lee zijn pianospel was niet alleen beroemd vanwege de virtuositeit, maar vooral ook vanwege de dynamiek waarmee het werd gebracht. Hij schopte regelmatig zijn pianokruk aan de kant om vervolgens staand en springend verder te spelen. Zijn wilde speelstijl is te zien in de films High school confidential en Jamboree. Zijn speelstijl en techniek zijn later door veel rockpianisten gekopieerd, onder anderen door Elton John, een groot bewonderaar van Jerry Lee.
 
In 1957 brak hij door bij het grote publiek met Whole lotta shakin' goin' on. Andere hits van de Killer zijn High school confidential, Great balls of fire.
 
Het turbulente privéleven van Jerry Lee werd tot 1958 succesvol uit het licht van de schijnwerpers gehouden. In 1958 kwam de Britse pers er tijdens een tournee achter dat de derde vrouw van de toen slechts 22-jarige artiest, Myra Gale Brown, pas dertien jaar oud was, en ook nog eens een achternicht van Jerry Lee. De publiciteit veroorzaakte veel tumult, en zijn Britse tournee werd al na drie optredens gestaakt. Het schandaal achtervolgde hem toen hij weer naar de Verenigde Staten terugkeerde, met als gevolg dat hij nagenoeg uit de muziekwereld verdween.  Maar hij kwam midden jaren zestig weer terug uit de anonimiteit.
 
In 1972 stond hij in de Top 40 met Chantilly lace en in 1979 had hij met "Friends" een bescheiden hit met Save the last dance for me. In 1989 stond hij in de opnieuw in Top 40 met een remake van Great balls of fire.
 
Jerry Lee is ondanks zijn hoge leeftijd nooit gestopt met optreden. In februari 2005 kreeg Lewis een lifetime achievement award. In september 2006 verscheen de cd/dvd Last man standing, opgenomen samen met B.B. King, Eric Clapton, Jimmy Page, Bruce Springsteen, Mick Jagger en Keith Richards. En nog steeds treedt hij regelmatig op.
 


Top 40-hits

Sorteer op:
ABC
Datum
Meeste punten
Hoogste positie

Social media


Twitter