Vandaag: Apple helpt om U2 van duizenden iPhones te verwijderen

- Vandaag

 U2
Vandaag: Apple helpt om U2 van duizenden iPhones te verwijderen

Op 15 september 2014 lanceert Apple een speciale internetpagina voor mensen die het album Songs Of Innocence van U2 uit hun iTuneslijst willen verwijderen.

Op papier leek het misschien een heel goed idee. In samenwerking met Apple bood de Ierse rockband U2 op 9 september hun nieuwe album Songs Of Innocence gratis aan aan alle gebruikers van iTunes. Bij meer dan 500 miljoen mensen verscheen het album in hun iTunes-bibliotheek. Apple-baas Tim Cook noemde het de grootste albumrelease aller tijden.

Voor U2-fans was een gratis nieuw album natuurlijk een leuk cadeautje. Er kwamen echter ook een heleboel negatieve reacties. Als je een bepaalde instelling aan had staan dan werd het album automatisch naar je iPhone of computer gedownload. Nou ja, dan verwijder je het toch gewoon? Dáár zat nou net het probleem. Je kon het wel op ‘verbergen’ zetten, maar om het album echt te verwijderen, moest je ingewikkeldere ingrepen verrichten.

Apple moest te hulp schieten met een speciale internetpagina waarmee gebruikers het U2-album weer konden verwijderen. Op sociale media werd het album door sommige mensen ondertussen al met spam vergeleken. Bono, die niet van tevoren wist dat het album automatisch bij mensen op hun telefoon zou komen staan, legde later zijn goede bedoelingen uit: “Wij wilden gewoon een fles melk bij mensen voor de voordeur zetten, maar bij sommige mensen belandde die meteen in de koelkast, op hun cornflakes.”

Op 13 oktober werd Songs Of Innocence voor iedereen toegankelijk. De eerste single, The Miracle (Of Joey Ramone), had op dat moment al twee weken in de Top 40 gestaan, maar was nooit verder gekomen dan nummer 33. Ondanks dit teleurstellende hitparadesucces, kwam het album wel in veel landen in de top 10. Bovendien werd het genomineerd voor de Grammy Award voor beste rockalbum.

Op deze dag zijn onder meer Zach Filkins (OneRepublic, 1978) en Rømans (1986) jarig.

De nummer 1-hits van 15 september:
2001: Fallin'- Alicia Keys
2007: Relax Take It Easy- Mika
2012: Reckoning Song / One Day - Wankelmut RMX- Asaf Avidan
2018: Shotgun- George Ezra