Vandaag: 7 Years pakt de leiding

- Vandaag

 Lukas Graham
Vandaag: 7 Years pakt de leiding

Lukas Graham is, in tegenstelling tot wat de naam wellicht doet vermoeden, een bandnaam die is ontleend aan die naam van de zanger, Lukas Forchhammer.

Naast hem spelen ook drummer Mark Falgren en bassist Magnus Larsson. Tussen 2012 en 2016 maakt ook toetsenist Kasper Daugaard deel uit van de groep. Na de release van een titelloos debuutalbum verschijnt er in het voorjaar van 2015 een tweede album zonder titel dat wordt bestempeld als ‘the blue album’. Op het artwork bij het album zet de band het Deense schilderij The Lady With The Bottle dat door Lars Helweg werd geschilderd. Voor de wat conservatievere markten werd artwork gemaakt waarop de borsten van de vrouw niet te zien zijn omdat er tactisch een jongen voor wordt gezet die naar de details kijkt. Het album was, zonder ook maar een klein beetje promotie, in Denemarken een regelrecht succes. Het kwam binnen op de eerste plaats en stond 95 weken in de top 10 met 22 weken op de eerste plaats. Op 18 september 2015 werd 7 Years gekozen tot de derde single van het album. Lukas schreef het als een nummer over zijn leven tot nu toe en als vooruitblik over wat hij in de toekomst nog hoop te bereiken. “Het is een nummer over ouder worden. Ik kom ook tot het besef dat het vaderschap het meest belangrijke ding is. Mijn grootste droom is dat ik niet een of andere negatieve gast word maar dat de vrienden van mijn kinderen zeggen ‘Ga je naar je vader? Doe hem de groeten, hij is fantastisch’. Ik zelf had een perfecte vader”, zo vertelt hij in gesprek met de Britse hitlijstmakers Official Charts.

In 7 Years komen een aantal leeftijden voorbij via 7, 11, 20, 30, en 60 waarbij Lukas ook aangeeft dat zijn vader niet ouder is geworden dan 61. Ook het feit dat hij op twaalfjarige leeftijd zijn eerste jointje rookte maakt het nummer autobiografisch. “Er zijn veel mensen die echt heel jong zijn. En ze kijken naar hun leeftijd als een ijkpunt waarmee ze kunnen wijzen naar anderen die jonger dan hen zijn. In werkelijkheid ben ik waarschijnlijk net wat slimmer en heb ik net wat meer boeken gelezen, wat meer geprobeerd en wat meer gezien. Dat is waarom ik 7 Years kon schrijven. Want ik mag dan wel pas 27 jaar oud zijn; ik weet wat mijn dromen zijn. Ik wist al toen ik een klein mannetje was dat ik een vader wilde zijn en ook wist ik dat ik daarin de beste zou willen worden”, zo vertelt hij aan Radio.com.

In navolging van Aqua, Toy-Box, Outlandish, Studiokillers en Mø is Lukas Graham de zesde act uit Denemarken die de eerste plaats weet te bereiken. 7 Years werd de meest succesvolle Top 40-hit van een Deense band. Lean On, de track van Major Lazer en DJ Snake waar Mø in 2015 aan meewerkte, was wel succesvoller als hit met een Deense bijdrage.

Op deze dag zijn onder meer Conkarah (1985) en Benee (2000) jarig.

De nummer 1-hits van 30 januari:
2010: Fireflies - Owl City
2016: 7 Years - Lukas Graham
2021: Drivers License - Olivia Rodrigo