Nieuws
Top 10

Leeftijden in titels van Top 40-hits

Leeftijden in titels van Top 40-hits
Davina Michelle  Lukas Graham  Paul Hardcastle  Joey Dyser  Billy Idol  Lily Allen  Stray Cats  De Zangeres Zonder Naam  Doe Maar  Boudewijn De Groot  Ringo Starr 

Met haar single 17 heeft Davina Michelle heeft haar 16e Top 40-hit te pakken. In dit nummer zingt ze over een ontmoeting met een knappe jongen met wie ze vroeger op de school zat. Toen ze 17 was, had ze graag met hem willen dansen, maar daar is het nu te laat voor. Enfin, een mooie gelegenheid om eens te kijken naar de tien succesvolste hits met een leeftijd in de titel.

1. Lukas Graham - 7 Years

De grootste hit met een leeftijd in de titel is meteen ook de jongste leeftijd die voorkomt als titel van een Top 40-hit: 7 Years. In dit nummer van de Deense band Lukas Graham blikt zanger Lukas Forchhammer terug en vooruit op verschillende fases in zijn leven. Op zijn 7e vertelde zijn moeder hem dat hij vrienden moest maken om niet eenzaam te worden en op zijn 11e vertelde zijn vader hem dat hij een vrouw moest zoeken om niet eenzaam te worden. Vervolgens reflecteert hij nog op zijn 20-jarige, waarna hij vooruitblikt op zichzelf als 30- en 60-jarige. In de songtekst benoemt Lukas ook het overlijden van zijn vader, die in 2012 op 61-jarige leeftijd aan een hartaanval bezweek. De zanger vertelde later in een interview dat hij zonder deze verdrietige gebeurtenis 7 Years nooit had kunnen schrijven.

2. Paul Hardcastle - 19

"In 1965 Vietnam seemed like just another foreign war, but it wasn't. It was different in many ways and so were those that did the fighting. In World War II the average age of the combat soldier was 26. In Vietnam he was 19." Zonder de nummer 1-hit 19 van Paul Hardcastle was dit feit over de gemiddelde leeftijden van soldaten in de Tweede Wereldoorlog en de Vietnamoorlog een stuk minder bekend geweest. De tekst was namelijk een sample uit de prijswinnende Amerikaanse ABC-documentaire Vietnam Requiem uit 1982. Op 21 september 1984 werd de documentaire uitgezonden door de IKON. Niemand kon toen nog vermoeden dat de stem van voice-over Peter Thomas nog geen negen maanden later door miljoenen radio's over de hele wereld zou klinken.

3. Joey Dyser - 100 Years

De oudste leeftijd die ooit een Top 40-hit is geweest, is 100 Years van Joey Dyser. Het nummer gaat niet echt over iemand die 100 jaar is. De zangeres zingt alleen dat ze zich zo oud voelt, nadat haar geliefde haar heeft verlaten. De echte naam van Joey Dyser was Josje Duister. Zij was in het verleden werkzaam geweest als journaliste en kinderboekenrecensente, maar ten tijde van haar muzikale doorbraak was ze huismoeder. Josje heeft haar gezin altijd op de eerste plaats gezet. Wellicht is dat de reden waarom Joey Dyser een eendagsvlieg is gebleven. 100 Years was en is haar enige Top 40-hit. Het nummer werd overigens geproduceerd door haar buurman Alberto Gemerts, die in 1967 zelf een klein hitje had gescoord met Fandango (Crazy Bull Fandango).

4. Billy Idol - Sweet Sixteen

Net als Paul Hardcastle kreeg Billy Idol de inspiratie voor zijn hit toen hij begin jaren 80 naar een Amerikaanse documentaire zat te kijken. In de aflevering The Castle Of Secrets van de Amerikaanse documentaireserie werd aandacht besteed aan het 'koraalkasteel' van Edward Leedskalnin. Dat is een bouwwerk van enorm grote stenen waaraan de Letse immigrant van 1923 tot aan zijn dood in 1951 in z'n eentje heeft gewerkt. Op de vraag waarom hij het bouwwerk had gemaakt, antwoordde hij: "Voor mijn 'sweet sixteen'". Edward zou in 1913 één dag voor zijn huwelijk in de steek zijn gelaten door zijn 16-jarige verloofde. Of het allemaal echt zo gegaan is, is niet zeker. Wat wel zeker is, is dat Billy Idol het verhaal gebruikte voor zijn hit Sweet Sixteen. In het begin van onderstaande videoclip zie je een foto van Edward en zijn koraalkasteel met daarover de tekst: "Love turned to stone".

5. Lily Allen - 22

22 is kennelijk een aansprekende leeftijd voor zangeressen. Taylor Swift en Meau haalden allebei de Tipparade met een nummer dat 22 heet. De enige die een Top 40-hit met die titel scoorde, is Lily Allen. In haar 22 zingt ze over een vrouw van tegen de 30 die terugblikt op de tijd dat ze 22 was. "Het gaat over meisjes die nog niet hebben uitgevogeld wat ze met hun leven willen doen," zegt Lily zelf over het nummer, "vooral heel knappe meisjes. Ze kunnen tot op zekere hoogte vertrouwen op hun uiterlijk: mensen betalen voor hun eten en drankjes en ze hoeven niet echt na te denken. En dan ineens dringt het tot hen door dat ze niets met hun leven doen en dan is het te laat." Lily schreef het nummer samen met songwriter en producer Greg Kurstin, die later vooral bekend zou worden door zijn samenwerkingen met Sia en Adele.

6. Stray Cats - (She's) Sexy + 17

Ook 17 is een aansprekende leeftijd. Dankzij 17 van Davina Michelle komt deze leeftijd nu op gelijke hoogte met '16' als meest bezongen leeftijd in titels van Top 40-hits. Je hebt namelijk ook nog Mit 17 Hat Man Noch Träume van Peggy March en (She's) Sexy + 17 van de Stray Cats. Dat laatste nummer is de enige met genoeg punten voor een positie in deze top 10. (She's) Sexy + 17 was de eerste single van hun derde album Rant N' Rave With The Stray Cats. Het was tevens de laatste Top 40-hit van het rockabillytrio. In het nummer zingt zanger Brian Setzer over Marie, zijn kleine 'rock and roll queen'. Ze gedraagt zich een beetje obsceen, maar is het enige meisje in de wereld dat de rebellerende zanger begrijpt.

7. Zangeres Zonder Naam - Jongens Van Achttien Jaar

In de jaren 60 gold de militaire dienstplicht in ons land voor mannen vanaf 20 jaar. In de Verenigde Staten werden mannen al vanaf hun 18e opgeroepen. Het antioorlogsnummer Jongens Van Achttien Jaar van De Zangeres Zonder Naam lijkt dan ook meer betrekking te hebben op de Amerikaanse situatie dan op de Nederlandse. Dat is ook niet zo vreemd, want eind jaren 60 kwamen meerdere hits in de Top 40 die gingen over de oorlog in Vietnam, waar vele jonge Amerikaanse vochten tegen de communistische Noord-Vietnamezen. De tekst van Jongens Van Achttien Jaar, alsook die van de B-kant Nooit Geen Oorlog Meer! werd geschreven door Johnny Hoes. Hij schetst het beeld van grote groepen 18-jarige jongens die met hun vaders in een rij staan om zich te laten inschrijven in het leger. Een van de vaders treft zijn zoon later dood aan in een droge sloot.

8. Doe Maar - 32 Jaar

Doe Maar heeft zijn notering in deze top 10 te danken aan radiopresentator Frits Spits. Op hun album Skunk staat dit nummer vermeld onder titel Sinds 1 Dag Of 2. Frits raadde de groep echter aan om het uit te brengen onder de titel 32 Jaar en zo geschiedde. Toen het nummer in 1991 ter promotie van het verzamelalbum De Beste opnieuw op single werd uitgebracht, werd overigens wel gekozen voor de titel Sinds 1 Dag Of 2 (32 Jaar). Zanger Henny Vrienten was overigens daadwerkelijk 32 jaar toen hij dit nummer over verliefdheid schreef en hij was ook nog 32 op het moment dat hij ermee in de Top 40 stond. In 1996 nam hij samen met Herman Brood een nieuwe versie van het nummer op. Die kreeg de titel 50 Jaar, naar aanleiding van de 50e verjaardag van Herman Brood. Deze versie haalde wel de Top 40, maar te weinig punten voor een notering in dit lijstje.

9. Boudewijn De Groot - Een Meisje Van 16

De oudste hit uit deze top 10 is Een Meisje Van 16. Met dit nummer maakte Boudewijn De Groot in het najaar van 1965 zijn debuut in de Top 40. Het lied gaat over een 16-jarig meisje uit een welgestelde familie die verliefd wordt op een zwerver. Ze trekken samen de wijde wereld in, maar niet veel later eindigt het meisje 'langs de kant van de weg'. Het lied is een vertaling van A Young Girl Of Sixteen van Noel Harrison, dat op zijn beurt weer een cover was van Une Enfant. Dit Franstalige origineel schreef Charles Aznavour begin jaren 50 voor Édith Piaf. In de Frans- en Engelstalige tekst wordt het meisje niet ouder dan 16 jaar. De door Lennaert Nijgh geschreven vertaling laat - op speciaal verzoek van Boudewijn - in het midden of het kind het overleeft.

10. Ringo - You're Sixteen

16 jaar was tot deze week de populairste leeftijd om over te zingen in de Top 40. Drie hits hebben die leeftijd in de titel en die staan ook nog eens allemaal in dit lijstje (zie nummer 4 en 9 hierboven). We sluiten af met You're Sixteen van ex-BeatleRingo Starr. Het is een cover van het gelijknamige rockabillynummer waarmee Johnny Burnette begin jaren 60 een top 10-hit scoorde in Amerika en Engeland. In het nummer bezingt Ringo zijn liefde voor een 16-jarig meisje. Dat klinkt misschien een beetje vreemd voor een man die op dat moment 33 jaar was, maar zijn toenmalige echtgenote Maureen was wel 16 jaar toen ze in 1962 begonnen daten. Ringo Starr was toen 22. Het koppel was van 1965 tot 1975 met elkaar getrouwd. In onderstaande videoclip zie je trouwens iemand anders. Deze clip werd pas opgenomen in 1978 en de vrouwelijke hoofdrol is voor Star Wars-actrice Carrie Fisher (Prinses Leia). Zij was op dat moment 21 jaar.

(26/12/2023)

Alle Top 40-hits

Details Joost - Europapa
Details Beyoncé - Texas Hold 'em
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Cyril - Stumblin' In
Details Noah Kahan - Stick Season
Details Teddy Swims - The Door
Details Meau - Stukje Van Mij
Details Mark Ambor - Good To Be
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details Lost Frequencies & Bastille - Head Down
Details Ofenbach feat. Norma Jean Martine - Overdrive
Details Flemming, Zoë Tauran, Ronnie Flex - Alles Op Gevoel
Details Dua Lipa - Training Season
Details Dasha - Austin
Details Chef'Special - Speed Of Light
Details Dua Lipa - Houdini
Details David Guetta & Kim Petras - When We Were Young (The Logical Song)
Details Kygo with Ava Max - Whatever
Details Rondé - Undecided
Details Ariana Grande - We Can't Be Friends (Wait For Your Love)
Details Zerb, Sofiya Nzau / Zerb, Tiësto & Sofiya Nzau - Mwaki / Mwaki - Tiësto's VIP Mix
Details Hannah Mae - Waterdicht
Details Frenna - Pretty Girls
Details Di-Rect - My Blood
Details Mr. Belt & Wezol - It's Not Right But It's Okay
Details Bankzitters - Entourage
Details Djo - End Of Beginning
Details Alex Warren - Before You Leave Me
Details Michael Marcagi - Scared To Start
Details Dimitri Vegas & Like Mike x Tiësto x W&W & Dido - Thank You - Not So Bad
Details Galantis, David Guetta & 5 Seconds Of Summer - Lighter
Details Antoon - Blindelings
Details Artemas - I Like The Way You Kiss Me
Details Davina Michelle - I Said No Sir
Details Alok & Bebe Rexha - Deep In Your Love
Details Oscar and The Wolf - Angel Face
Details Calvin Harris & Rag 'n' Bone Man - Lovers In A Past Life
Details Purple Disco Machine & Ásdís - Beat Of Your Heart
Details Claude - Écoutez-Moi
Details Son Mieux - Tonight