Coverafbeelding Paul Simon - Duncan
  • Statistieken
  •   4 wkn Tipparade
  •   1972

Artiestinformatie

Geboortedatum   13-10-1941
Land   Verenigde Staten

Van 1964 tot 1970 vormde hij de helft van het duo Simon & Garfunkel. Zij starten in de jaren vijftig als duo onder de naam Tom & Jerry. Als Simon & Garfunkel scoorden ze 9 Top 40 hits waarvan El Condor Pasa de 1e plaats in de Top 40 bereikte.
Sinds 1970 is hij soloartiest, naast incidentele reünies met Art Garfunkel. Paul Simon scoorde diverse hits, waaronder "Late in the Evening", "Kodachrome" en "50 Ways to Leave Your Lover". Paul maakte veertien soloalbums, het bekendste daarvan is het met Zuid-Afrikaanse musici gemaakte Graceland uit 1986, waarop ook zijn grootste hitsingle "You Can Call Me Al" te vinden is. Dat nummer kwam tot de 2e plaats in de Top 40 van 1986.

Behalve als vernieuwer van de (Amerikaanse) folkmuziek, heeft Paul - in de tweede helft van zijn carrière als solo-artiest - faam verworven als creatief improvisator bij de vermenging van niet-westerse muziekstijlen met zijn eigen westerse interpretatie. Hiervoor verblijft hij een tijdje in die andere cultuur: Graceland uit 1986, na een verblijf van ongeveer twee weken in Zuid-Afrika, is hiervan een bijzonder resultaat. Op het album werd bijv. meegewerkt door Ladysmith Black Mambazo.
Paul Simon was de eerste internationale artiest die in Zuid-Afrika een concert gaf nadat de Verenigde Naties de door hen vanwege de apartheid aldaar ingestelde boycot hadden opgeheven. Dit concert vond op 11 januari 1992 plaats in Johannesburg.

In februari 2018 kondigde Paul Simon in een brief aan zijn fans aan dat hij op zou houden als artiest. Tegelijk maakte hij zijn afscheidstournee bekend die op 16 mei van dat jaar begon in Vancouver, Canada. Na onder meer twee concerten in de Ziggo Dome in Amsterdam sloot hij de Homeward Bound Farewell Tour af in Flushing Meadows Corona Park in New York, op 22 september 2018.Op 7 september kwam zijn veertiende en laatste solo-album uit, In the Blue Light, waarop hij nieuwe versies liet horen van eerder opgenomen nummers, die volgens hem onderbelicht waren gebleven in zijn oeuvre.


Songtekst

Couple in the next room
Bound to win a prize
They've been going at it all night long
Well, I'm trying to get some sleep
But these motel walls are cheap
Lincoln Duncan is my name
And here's my song, here's my song.

My father was a fisherman
My mama was the fisherman's friend
And I was born in the boredom
And the chowder
So when I reached my prime
I left my home in the Maritimes
Headed down the turnpike for
New England, sweet New England

Holes In my confidence
Holes In the knees of my jeans
I was left without a penny in my pocket
Oo-we I was about destituted
As a kid could be
And I wished I wore a ring
So I could hock it, I'd like to hock it.

A young girl in a parking lot
Was preaching to a crowd
Singing sacred songs and reading
From the Bible
Well, I told her I was lost
And she told me all about the Pentecost
And I seen that girl as the road
To my survival

Just later on the very same night
When I crept to her tent with a flashlight
And my long years of innocence ended
Well, she took me to the woods
Saying here comes something and it feels so good
And just like a dog I was befriended, I was befriended.

Oh, oh, what a night
Oh what a garden of delight
Even now that sweet memory lingers
I was playing my guitar
Lying underneath the stars
Just thanking the Lord
For my fingers,
For my fingers

Songinformatie

Een ballade in E-mineur, "Duncan" vertelt het verhaal van Lincoln Duncan, zoon van een visser. Hij kan maar niet in slaap vallen in zijn kamer in een goedkoop motel vanwege een paar in de aangrenzende motelkamer dat luid de liefde bedrijft. Daarop slaat Duncan aan het mijmeren. Hij herinnert zich zijn beslissing om te vertrekken uit zijn geboortestad in de Canadese Maritieme Provincies om de verveling en de vissoep te ontlopen en zijn tocht richting New England. Hij herinnert zich het opraken van geld, het verliezen van zijn maagdelijkheid aan een jonge vrouwelijke straatpredikant - "net als een hond was ik bevriend met iedereen" - en ten slotte het 's nachts op de grond liggen en het God bedanken voor zijn muzikale (en in wijdere zin zijn tastbare / sensuele) capaciteiten.
ArtiestPaul Simon
 A-kant
Titel Duncan
Lengte 4:34
Componist(en) P. Simon
Producer(s) Roy Halee, Paul Simon
 B-kant
Titel Run That Body Down
Lengte 3:52
Componist(en) P. Simon
Producer(s) Roy Halee, Paul Simon
 
Platenlabel CBS
Catalogusnr CBS 8223
Hoogste positie US 52
Album Paul Simon


Positieverloop