Top 4: Eddy Zoëy

- Top 4

 Ch!pzK. dootje
Eddy Zoëy

Eddy Zoëy ken je misschien vooral als programmamaker en presentator. Maar als je Eddy vraagt wat hij het liefste doet, dan is dat toch vooral muziek maken. Niet voor niets probeerde hij jarenlang door te breken als artiest. Het leverde hem vier noteringen in de Tipparade op, waarvan zijn track Bijna je waarschijnlijk het bekendst in de oren klinkt.

Toch blinkt Eduard Morsink, zoals hij echt heet, ook uit in het maken van producties voor anderen. Zo schreef hij met zijn maatje Jay Vandenberg ondere andere tracks voor Ray Slijngaard (2 Unlimited) en scoorde hij een hit met het project K. Dootje. Maar er zijn tracks die in de Lijst der Lijsten veel hoger kwamen. Nummers waarvan je misschien niet eens wist dat Eddy eraan meewerkte.

1. COMING HOME – Roméo (#2 in 1998, 325 punten)
R&B uit Nederland? Dat hoorden we nog maar weinig. Misschien dat Roméo daarom zo opviel. Voordat Roméo doorbrak, maakten Clifton Giersthove, Milton Wijngaarde en Julian en Spencer Barry al wat nummers. Maar het duurde even voor een platenmaatschappij geïnteresseerd was. Pas na een aantal demoversies hapte er een toe. De eerste single van de groep, Always Fall For Love, komt niet eens in de Tipparade, maar met Coming Home is het daarna goed raak. Eddy en Jay schreven en componeerden de track.


2. ONE DAY WHEN I GROW UP – Ch!pz (#7 in 2006, 171 punten)

Vanaf 2003 kon je eigenlijk niet meer om Ch!pz heen. Rachel van den Hoogen (Rach-L), Cilla Niekoop (C!lla), Peter Rost en Kevin Hellenbrand (Kev!n) waren de natte droom van heel wat tieners in Nederland en dat resulteerde in een indrukwekkende erelijst in de Top 40, waarop vier nummer 1-hits en zes overige top 10-hits staan. One Day When I Grow Up behoort tot de laatste categorie en werd door Eddy geschreven. De leden van Ch!pz zingen over hoe zij hun toekomst zien.


3. SINTERKLAAS K.POENTJE / EXCELSIS D.O. – K. Dootje (#26 in 1994, 32 punten)

Als je Sinterklaas Kapoentje wat saai vindt, dan moet je rond 5 december de versie van K. Dootje eens opzetten. De houseversie bestaat uit meerdere Sinterklaasliedjes, met een heerlijk fout randje. Als dubbele A-kant bevatte de single ook nog een kerstnummer: Excelsis D.O. In de Top 40 kwamen de beide nummers tot nummer 26 in 1994.


4. EEN DOODGEWONE KAT – Joël (#23 in 1994, 62 punten)

Joël Rabbeljee wordt aan het begin van de jaren ’90 in zijn woonplaats Deventer op straat ontdekt door Eddy. Zijn eerste single, Een Doodgewone Kat, gaat over een jongen die zijn kat verliest. De track verschijnt aan het einde van 1994. Ook al lijkt het succes eerst tegen te vallen, in november van dat jaar schieten de verkopen omhoog. Het nummer van de dan 13-jarige zanger komt tot een 23ste plek in de Top 40 en staat in totaal 5 weken in de lijst. Dat is mede te danken aan zijn optredens op televisie. Joël is meerdere keren te zien in het populaire programma Telekids en treedt ook op in shows als De 5 Uur Show, Deadline Voor Dieren en RUR. De zanger kiest ervoor om na een aantal singles en een volledig album uit de spotlights te verdwijnen. Zelfs Carlo Boszhard en Irene Moors krijgen hem niet zover, om in 2013 weer op televisie te komen in het RTL 4-programma Life 4 You.


Wat doet hij nu?
Tegenwoordig check je Eddy Zoëy in het programma Natuurlijk Zoëy op RTV Utrecht. Daarnaast is hij kunstenaar, acteur en treedt hij ook nog op als zanger. Zo was hij tot eind april te zien met de voorstelling Van Boudewijn de Groot tot Lil Kleine, waarin hij nummers zong uit de geschiedenis van de Nederlandstalige popmuziek.