Artiestafbeelding Joël

Joël

Land Nederland

Geboortedatum 27-05-1981 (40 jaar)

  • Statistieken
  •  0Alarmschijf
  •  5 weken in Top 40
  •  62 punten
  •  #4599 aller tijden
  •  1 Top 40-hits

Biografie

Joël Japhet Benjamin Rabbeljee wordt op 27 mei 1981 geboren, in een gezin waarin muziek een grote rol speelt. Zijn broers Jesse en Job spelen gitaar, terwijl zijn twee jaar oudere zus Linne zingt. Joël wordt aan het begin van de jaren ’90 in zijn woonplaats Deventer op straat ontdekt door Eddy Morsink, later beter bekend onder de naam Eddy Zoëy.

Morsink en zijn muzikale rechterhand Gert-Jan van den Berg zijn onder de indruk van de zangkwaliteiten van de jonge Deventenaar en wijzen hem op een auditieronde, waarin zij nieuw talent hopen te ontdekken. Leuk detail: eigenlijk zijn zij op zoek naar meisjes van rond de 16 en 17 jaar oud. Joël is de enige jongen die is uitgenodigd. Hij komt de audities glansrijk door en Eddy en zijn team gaan met de zanger in zee. Ook platenlabel Phonogram blijkt enthousiast.

De eerste single van Joël, Een Doodgewone Kat, gaat over een jongen die zijn kat verliest. De track verschijnt aan het einde van 1994. Ook al lijkt het succes eerst tegen te vallen, in november van dat jaar schieten de verkopen omhoog. De track van de dan 13-jarige zanger komt tot een 23ste plek in de Nederlandse Top 40 en staat in totaal 5 weken in de lijst. Dat is mede te danken aan zijn optredens op televisie. De tiener is meerdere keren te zien in het populaire programma Telekids en treedt ook op in shows als De 5 Uur Show, Deadline Voor Dieren en RUR. Een nieuw tieneridool lijkt geboren.

Na Een Doodgewone Kat komt Joël met een compleet, titelloos album. Daarop staan ook de singles Opstaan, De Hele Zomer Vrij en De Boekentasblues, die allen de Tipparade niet halen. Toch komt de zanger nog regelmatig op televisie om die singles te brengen, zoals bij Telekids en het SBS6-programma Kinder Kaffee. In het Villa Achterwerk-programma Clip Clup neemt Joël de videoclip op voor De Boekentasblues en vertelt hij over de totstandkoming van het nummer.

Daarna wordt het stil en verdwijnt de zanger uit de spotlights. “Ik wil later zanger worden,” vertelde Joël eind 1994 aan RTV Oost. "Dat ben ik nu al, maar ik wil er echt mijn beroep van maken.” Die droom heeft hij dan al laten varen. Carlo Boszhard en Irene Moors stonden met Telekids aan de wieg van zijn succes en zij doen in 2013 in het RTL 4-programma Carlo & Irene: Life 4 You nog een oproep om Joël te vinden en in het programma te krijgen. Uiteindelijk wordt hij gevonden, maar hij blijkt niet meer op televisie te willen komen.


Top 40-hits

Sorteer op:
ABC
Datum
Meeste punten
Hoogste positie
Audio
Piek
Punten
Jaar