Top 40 Classic: Ch!pz op 1 met 1001 Arabian Nights

- Overig

 Ch!pz Lange Frans Baas B Christina Aguilera Missy Elliott Band Aid De Tokkies Bløf Ja Rule R. Kelly Ashanti Armand Van Helden
Top 40 Classic: Ch!pz op 1 met 1001 Arabian Nights

Duik met ons mee in de tijdmachine en ga mee terug naar een Top 40 uit het verleden. We lichten verschillende tracks uit, waaronder de nummer 1, de snelste stijger en een nieuwkomer. Deze keer gaan we terug naar de Nederlandse Top 40 van 11 december 2004.

Ch!pz voor de derde week op 1
Ch!pz voert op 11 december 2004 de Nederlandse Top 40 aan. De drie voorgaande singles, Ch!pz In Black “Who You Gonna Call” (#2), Cowboy (#1) en Captain Hook (#5) eindigden alle drie in de top 5 van de Lijst der Lijsten en dus hadden Rachel van den Hoogen (Rach-L), Cilla Niekoop (C!lla), Peter Rost (Peter) en Kevin Hellenbrand (Kev!n) hun naam wel gevestigd. Alle singles van de tienergroep kenden een thema en ook deze keer is dat het geval: het nummer is gebaseerd op de vertellingen uit Duizend-en-een-nacht.

Deze verhalen dateren mogelijk al van de vijfde eeuw, maar het was de avonturier Richard Francis Burton die de verhalen opschreef. Die kenden in zijn versies echter een erotisch tintje, waardoor ze later in nettere vertellingen verschenen. Het moest volgens de mannen achter het project, David Verdooren en Patrick van Thijn een totaalconcept zijn. De videoclip speelt daarbij een grote rol. Daarin ontrolt zich het verhaal en vertelt de muziek eigenlijk genoeg. Het bijbehorende dansje zou uitgroeien tot een regelrechte hit onder jonge tieners. Nu, in 2022, gaat 1001 Arabian Nights viral op TikTok en dat is vooral door die danspasjes.

Lange Frans & Baas B komen op voor slachtoffers van zinloos geweld
De nummer 1-hit voorafgaand aan 1001 Arabian Nights is deze week nog terug te vinden op de tweede plek. Zinloos is een statement tegen zinloos geweld en in de tekst van de track hoor je verschillende moorden terug die Nederland door de jaren heen hebben geschokt. Zo hoor je de verhalen van onder anderen Joes Kloppenburg, René Steegmans, Kerwin Duinmeijer en Meindert Tjoelker.

De track krijgt een extra lading, wanneer Theo van Gogh op 2 november 2004 op klaarlichte dag wordt vermoord in Amsterdam, door Mohammed B. Net als de rest van het land zijn ook Lange Frans en Baas B in shock. Zij besloten een nieuw couplet aan Zinloos toe te voegen en die nieuwe versie beschikbaar te stellen via de site van hun rapgroep D-Men. De jonge zangeres Ninthe Kiemeneij zingt overigens het refrein van Zinloos in. Zij zou later in 2006 solo de Top 40 halen met Thank You.

Één stijger in de top 10
Slechts één nummer weet deze week winst te maken in de Top 40. Car Wash van Christina Aguilera en Missy Elliot gaat van 5 naar 4. Het is een cover van de hit van de Amerikaanse groep Rose Royce, die er in 1977 de vierde plaats mee wist te bereiken. Christina en Missy besloten niet zomaar om wat samples te gebruiken. Het nummer was namelijk iets te laag voor het bereik van Christina’s stem. Daarom werd besloten om het nummer helemaal opnieuw in te spelen. Uiteraard schreef Missy Elliot er haar eigen verses bij. Car Wash was de soundtrack van de Dreamworks-animatiefilm Shark Tale.

Band Aid 20 nieuw op 5
Direct onder Car Wash vinden we de hoogste binnenkomer en die is afkomstig van heel wat artiesten. In 1984 kwamen Bob Geldof en Midge Ure met het initiatief om geld in te zamelen voor de hongersnood in Ethiopië. Op 25 november namen ze met een keur aan artiesten het nummer Do They Know It’s Christmas Time op, dat drie dagen later in de winkels lag. De eerste drie weken van 1985 stond de single op de eerste plaats van de Top 40. Aan het nummer werkten onder meer Phil Collins, Paul Young, Bono, Paul Weller, George Michael, Sting, David Bowie en Paul McCartney mee. Naar aanleiding van het succes volgde dat jaar ook de legendarische Live Aid-concerten.

Ditzelfde concept kopieerde Geldof naar 2004, maar nu om armoede de wereld uit te helpen. Vanzelfsprekend is de line-up weer actueler met Keane, Coldplay, Busted, Daniel en Natasha Bedingfield, Katie Melua, Snow Patrol en Robbie Williams. De track is de aanloop naar Live 8, dat in verschillende steden over de wereld, waaronder Londen, Philadelphia en Berlijn wordt gehouden.

De Tokkies gaan hard omhoog
Een bijzondere act gaat deze week hard omhoog: de familie Ruijmgaart-Tokkie. Zij werd vooral bekend door AT5 en door een documentaire van de IKON en later SBS6. Het gezin stond bekend als familie waar niemand naast wilde wonen, vanwege de overlast die zij anderen bezorgde. Via Emile Ratelband, die het gezin wilde helpen om het hoofd boven water te houden, komt het gezin in contact met Jan Dirk Vis. Hij wordt de manager van de familie en zorgt er onder meer voor dat zij een kerstsingle opneemt: Verre Kerst, dat gedeeltelijk is gebaseerd op het verhaal van de Tokkies. Die track gaat deze week van 22 naar 14 en stijgt daarmee het hardst van alle nummers in de lijst. Daarmee blijven de Amsterdammers Opstand van BLØF voor. De 15e Top 40-hit van de Zeeuwen wint 6 plekken en komt terecht op 13.

Ja Rule, R. Kelly en Ashanti stijgen het snelst
Wonderful van Ja Rule, R. Kelly en Ashanti is op 11 december 2004 de snelste stijger, door van 36 naar 23 te stijgen. Het is de tiende Top 40-hit voor de Amerikaanse rapper, die via Put It On Me (met Lil’ Mo en Vita, Rainy Dayz (met Mary J Blige), Ain’t It Funny (met Jennifer Lopez en Caddillac Tah) en via de eerdere samenwerking met Ashanti, Always On Time, de top 10 wist te bereiken.

Wonderful zou voorlopig de laatste Top 40-hit van R. Kelly blijken. Hij komt steeds verder in de knel te zitten door beschuldigingen over seks met minderjarige meiden. Pas in 2013 zien we hem weer in de lijst, via Do What U Want, een track met Lady Gaga. Ja Rule hebben we na zijn hitnotering met Wonderful niet meer terug in de Top 40 gezien. Hij zou in 2005 nog wel de Tipparade bereiken met Caught Up (met Lloyd). Ashanti zou met Only U in 2005 haar vooralsnog laatste Top 40-hit scoren. Vlak onder Wonderful blijft My My My van Armand van Helden op 24 plakken. 

Intwine scoort met Cruel Man
Intwine kreeg in 2003 bekendheid nadat zanger Roger Peterson deelnam aan Idols en tijdens het programma besloot zijn eigen weg te gaan. Dat bleek een goede beslissing, want met zijn band Intwine was het direct goed raak via Happy?, dat de derde plaats in de Top 40 wist te veroveren. Er zouden daarna kleine hits volgen: Way Out kwam niet verder dan 22 en Get Outta My Head bleef steken op 32. Heel anders loopt het af met Cruel Man. Die track is in 2004 de soundtrack van de film De Dominee, met in de hoofdrol Peter Paul Muller. Het verhaal is gebaseerd op het boek De Dominee van Bart Middelburg, dat de opkomst en ondergang van drugscrimineel Klaas Bruinsma beschrijft. Cruel Man zakt in de zestiende week in de lijst van 27 naar 29. Het is tot op heden de grootste Top 40-hit van Intwine.

De complete Top 40 van 11 december 2004 bekijk je hier. Je kunt 'm ook de hele week beluisteren via Spotify. 

Foto: cover single