Spotlight: Holiday

- Releases

 Lil Nas X
Spotlight: Holiday

Deze week in de Spotlight: de nieuwe single van Lil Nas X.

Hoe volg je in hemelsnaam een doorbraakhit op die een historische 19 weken de Amerikaanse hitlijst aanvoerde? Met die vraag stoeit de 21-jarige Amerikaan Montero Lamar Hill aka Lil Nas X al ruim een jaar. Waar sommige mensen misschien direct zouden voortbouwen op dat bizarre succes van ‘Old Town Road’, besloot Lil Nas X juist even een stapje terug te nemen. Hij bracht al toen ‘Old Town Road’ nog op nummer een stond een EP uit en scoorde daarmee in Amerika nog de top 10-hit ‘Panini’, maar daarna ging hij terug naar de tekentafel.

Want een eendagsvlieg worden is voor iedereen een nachtmerrie. Zelfs als die ene hit zo astronomisch groot was als ‘Old Town Road’. Wie Lil Nas X volgt op Instagram, weet dat hij al een tijdje november Nasvember noemt. Dat er eindelijk nieuwe muziek aan zat te komen wisten we dus al, maar nu is er dan ook echt een single. Dat is ‘Holiday’. Vergis je niet, ‘Holiday’ is geen kerstplaat. Dat zou je misschien denken aan de titel en video, maar het nummer zelf heeft echt niks met kerst te maken.

Wel is ‘Holiday’ een sterke comebacktrack voor Lil Nas X. Een plaat die in het verlengde ligt van ‘Panini’ en de rest van zijn ‘7’ EP, maar die vooral een nieuwe vorm van zelfvertrouwen met zich meebrengt. Op dat EP hoorde je dat hij echt een eigen stijl aan het ontwikkelen was die niet leek op wat iemand anders deed. Maar zijn mix van pop, hiphop, R&B, rock en country klonk toen soms ook nog wat oppervlakkig en twijfelachtig. Waar ‘Holiday’ stilistisch prima op ‘7’ had gepast, klinkt dit wel echt als een hit. Lil Nas X heeft duidelijk gebruik gemaakt van een geweldig doorbraakjaar om wat zelfvertrouwen te tanken. ‘Holiday’ is het bewijs dat Lil Nas X hét gezicht is van de newschool popster.