Top 5: Eurovisie-binnenkomers in de Top 40

- Overig

 Anouk S10 Cliff Richard Anne Marie David Nicole ((Hohloch))
Top 5: Eurovisie-binnenkomers in de Top 40

Deze week zet zangeres S10 een bijzondere prestatie neer door op de zesde plek de Top 40 binnen te komen met songfestivalinzending De Diepte. Goed moment dus om te kijken waar ze terecht komt in het lijstje hoogste binnenkomers in de Top 40 van het Eurovisie Songfestival.

1. BIRDS – Anouk

Niet alleen vanwege de hoge Top 40-binnenkomst is Anouk’s Birds een bijzonder liedje. Het betekende ook een duidelijk keerpunt voor Nederland op het Songfestival. Anouk werd eerst nog geweigerd door de selectiecommissie als ze niet aan een nationale voorronde mee zou doen. Uiteindelijk werd daar op teruggekomen en mocht ze met een zelfgekozen liedje ons land vertegenwoordigen. Hoewel Birds, dat liedje wat ze uiteindelijk koos, dus meteen een grote hit was, leek Nederland totaal niet overtuigd. Er kwam grote kritiek op het nummer dat ‘saai’ zou zijn. Wie het laatst lacht, lacht het best zeggen ze dan. Anouk behaalde voor Nederland voor het eerst in jaren een finaleplek en eindigde zelfs in de top 10. Sindsdien is de Nederlandse Eurovisie-reputatie flink opgepoetst en doen we mede dankzij de eerste en tweede plek van Duncan Laurence en The Common Linnets weer echt mee. Dat begon echter allemaal bij dit liedje. Birds kwam in 2013 op de vierde plek de Top 40 binnen en is de hoogste Songfestival-binnenkomer ooit.

2. DE DIEPTE – S10

Stien den Hollander kwam voor veel Nederlanders een beetje uit de lucht vallen als inzending voor het Songfestival. Toch zou dat niet zo hoeven zijn. De zangeres is al jaren bezig en wordt met de dag populairder. Toen ze in 2021 een remix uitbracht van haar track Adem Je In met rappers Frenna en Kevin, was het raak. Het werd haar eerste Top 40-hit. S10 liet al eerder blijken niets liever te willen dan ooit aan Eurovisie mee mogen doen en haar droom gaat uitkomen. Met het emotioneel beladen De Diepte zal ze ons land vertegenwoordigen in Turijn. Als streamingcijfers in de eerste week een goeie graadmeter zijn voor succes op het liedjesfestival, weten we zeker dat S10 het goed gaat doen. De Diepte ging meteen heel hard en komt daarom deze week op nummer 6 de Top 40 binnen. Het gaat daarmee de twaalfde plek van Sieneke’s Ik Ben Verliefd (Sha La Lie) voorbij als hoogste Nederlandstalige Top 40-binnenkomer van Eurovisie. Ook is het de hoogste binnenkomer voor een Nederlandse zangeres sinds, jawel, Birds van Anouk.

3. POWER TO ALL OUR FRIENDS – Cliff Richard

Er zijn door de jaren heen best veel artiesten geweest die na hun deelname aan het Songfestival blijvend succesvol werden in de hitlijsten. Céline Dion scoorde haar eerste van in totaal 18 hits drie jaar nadat ze het festival won. ABBA had voor Waterloo al één keer de Top 40 gehaald, maar deed dat daarna nog liefst 24 keer. Iemand die meedeed toen hij al een behoorlijk succesvolle carrière had, was Cliff Richard. De Britse zanger representeerde de UK in 1968 met het nummer Congratulations. Het werd een nummer 1-hit en hij werd er tweede mee op het Songfestival. Die hit kwam echter lang niet zo hoog binnen als toen hij vijf jaar later voor de tweede keer meedeed. Power To All Our Friends kwam op plek 7 de Top 40 binnen en deed vervolgens wat de twee hits hierboven (vooralsnog) niet deden: hij steeg naar nummer 1. Helaas voor Cliff is een Songfestivalwinst hem nooit gelukt. De tweede keer kwam hij tot plek drie. Leuk feitje: het Britse icoon scoorde in totaal 31 hits waarvan er drie op 1 kwamen. Twee derde van zijn nummer 1-hits komen dus van Eurovisie-inzendingen.

4. TU TE RECONNAITRAS – Anne Marie David

1973 was een topjaar voor Songfestival-binnenkomers. Op nummer zeven kwam, zoals je hierboven hebt kunnen lezen, de derde plek van dat jaar de lijst binnen. De winnaar van dat jaar stond een plekje lager in de Top 40. Die kwam van een land dat ondertussen niet meer meedoet, namelijk Luxemburg. Zangeres Anne Marie David deed iets heel bijzonders, want zes jaar na haar winst namens Luxemburg, deed ze weer mee. Ditmaal echter niet namens Luxemburg, maar haar geboorteland Frankrijk. Dat jaar werd ze met Je Suis l’Enfant Soleil derde. Toch bleef Tu Te Reconnaitras, waarmee ze in 1973 won, haar enige notering in de Lijst der Lijsten. Het nummer kwam tot plek drie in de Top 40 en behaalde 201 punten. Het is dus ook de op drie na hoogste Songfestival-binnenkomer in de Top 40.

5. EIN BISSCHEN FRIEDEN / EEN BEETJE VREDE – Nicole

Duitsland moest er even op wachten, maar in 1982 wist het eindelijk voor het eerst het Songfestival te winnen. En niet met zomaar een liedje. Ein Bisschen Frieden is nog altijd een ware Songfestival-klassieker. Het was ook de eerste van in totaal vijf Top 40-hits voor zangeres Nicole Hohloch. Toch stond een van haar liedjes al een jaar eerder in de lijst. Toen was het een vertaalde versie van haar Flieg Nicht So Hoch, Mein Kleiner Freund door Bonnie St. Claire genaamd Vlieg Nooit Te Hoog die op plek 34 kwam. Het is je echter vergeven als je dat niet ziet als het begin van de Nederlandse carrière van Nicole. Ein Bisschen Frieden werd in zeven talen vertaald waaronder in het Nederlands en dat gebeurde ook met haar andere hits. Het winnende Songfestival-liedje van Nicole kwam op nummer 8 de lijst binnen en stond vervolgens vier weken op 1.