Nieuws
Op Weg Naar 60 Jaar Top 40

Top 40 Jaargenoten: Shania Twain

Top 40 Jaargenoten: Shania Twain
Shania Twain 

Op 2 januari 2025 bestaat de Top 40 60 jaar. In aanloop naar die magische datum gaan we een rondje maken langs diverse leeftijdsgenoten van Nederlands oudste en populairste hitlijst: artiesten/acts en groepsleden die ooit in de Top 40 hebben gestaan en in 1965 zijn geboren. Deze week: Shania Twain.

Shania werd geboren als Eileen Edwards op 28 augustus 1965 in Windsor, Ontario (Canada). Haar vader (een halfbroer van Henk Wijngaard) vertrok toen ze twee was en toen ze vier jaar oud was werd ze geadopteerd door haar stiefvader, een Ojibweg-indiaan genaamd Jerry Twain. Op 13-jarige leeftijd werd ze uitgenodigd om op te treden in de Tommy Hunter Show van CBC. Nadat ze was afgestudeerd in 1983 op de Timmins High and Vocational School wilde ze haar muzikale horizon verbreden en werd ze de zangeres van een lokale coverband Longshot. Haar moeder en stiefvader kwamen om bij een auto-ongeluk in 1987 toen Eileen 22 was. Ze hielp haar zussen en twee broers groot te brengen en verdiende geld door te zingen in het Deerhurst Resort in Huntsville, Ontario.

Enkele jaren later, toen haar broers en zussen op zichzelf gingen wonen, verzamelde Eileen haar liedjes voor een demo. Haar toenmalige manager zette een showcase op om haar songs aan platenbazen te presenteren. Dit trok de aandacht van Mercury Nashville Records, een (country) dochteronderneming van Universal. Vanaf haar 25e ging Eileen zich Shania noemen, wat volgens sommigen in de taal van de Ojibweg-indianen ‘ik ben op weg’ betekent. In het voorjaar van 1993 werd haar titelloze debuutalbum uitgebracht in Noord-Amerika, en trok ook buiten Canada publiek.

Producer Robert John ‘Mutt’ Lange had Shania’s debuutalbum ook gehoord en bood aan om samen met haar liedjes te produceren en te schrijven. De van oorsprong Zuid-Afrikaanse producer had met veel grote acts samengewerkt, waaronder AC/DC, The Cars en Def Leppard. Ook was hij als respectievelijk producer en producer/componist verantwoordelijk voor de twee Nederlandse nummer 1-hits van Billy Ocean, When The Going Gets Tough, The Tough Get Going en Get Outta My Dreams, Get Into My Car, uit de tweede helft van de jaren 80. De ontmoeting tussen de producer en de zangeres resulteerde in een hechte band, met als hoogtepunt hun huwelijk op 28 december 1993.

In 1997 stapte Shania over van country naar cross-over-pop. Haar derde album Come On Over, met romantiek en vrouwelijk empowerment als thema’s, ontving gemengde recensies van muziekcritici, maar het cross-overpubliek had ze wel veroverd met een verkoop van meer dan 36 miljoen exemplaren. Come On Over deed er maar liefst 80 weken over om de eerste plaats van de Nederlandse Albumlijst te halen. Er werden tussen 1997 en 2000 12 singles van Come On Over uitgebracht, waarvan de derde single, de ballad You’re Still The One in ons land haar eerste hit werd. Deze piekte tot nummer tien en had een uithoudingsvermogen van maar liefst 27 weken. In de Amerikaanse hitlijst van Billboard haalde You’re Still The One de tweede plaats en in de Britse hitlijst kwam het net als bij ons tot nummer 10. Come On Over leverde vier Nederlandse Top 40-hits op, waarvan net als in de VS drie top 10-hits.

Na het monstersucces van Come On Over en een twee jaar durende tournee nam Shania een sabbatical en bracht met Robert John Lange haar tijd door in hun Zwitserse huis. In augustus 2001 werd hun zoon Eja geboren. Er werd gebrainstormd over een 4e album wat Up ging heten. Op dit album ging ze op dezelfde muzikale voet verder als op Come On Over, maar echte grote hits bleven uit. In 2008 kondigde ze haar scheiding aan van echtgenoot ‘Mutt’ en het jaar daarop schreef ze een open brief aan haar fans waarin ze zich verontschuldigde voor het gebrek aan nieuwe muziek. In 2011 verscheen ze op het kerstalbum van Michael Bublé en een jaar later op het countryalbum Tuskegee van Lionel Richie. Inmiddels was haar openhartige autobiografie From This Moment On verschenen, waarin de zangeres verrassende onthullingen deed over haar pijnlijke jeugd, inclusief het huiselijk geweld waarvan ze getuige was geweest. Op Nieuwjaarsdag 2011 trouwde Shania met de Zwitserse Nestlé-directeur Frédéric Thiébaud, de ex-man van de assistente van Robert John Lange, die naar verluid een affaire met ‘Mutt’ had gehad.

Afgelopen jaar was Shania Twain weer helemaal terug, nadat zij de Britse zangeres Anne-Marie had ontmoet in de studio. Anne-Marie is een groot fan van de zangeres en van countrymuziek en vroeg Shania voor haar track Unhealthy. De Canadese zangeres stond met 58 lentes jong weer eens in de Nederlandse Top 40 en kwam opnieuw tot nummer 2. Net als in 1999 werd ze van de eerste plaats afgehouden door een jonge zangeres. Was het destijds Britney Spears met Sometimes, dit keer door haar landgenote Tate McRae met Greedy. Het vrolijke country-getinte Unhealthy zakt deze week in de 32e week naar nummer 40.

(24-02-2024)

Alle Top 40-hits

Details Mark Ambor - Belong Together
Details Cyril - Stumblin' In
Details Sabrina Carpenter - Espresso
Details Yves Berendse - Terug In De Tijd
Details Dasha - Austin
Details Shaboozey - A Bar Song (Tipsy)
Details Myles Smith - Stargazing
Details David Guetta & OneRepublic - I Don't Wanna Wait
Details Bankzitters feat. Roxy Dekker - Huisfeestje
Details Post Malone feat. Morgan Wallen - I Had Some Help
Details Kris Kross Amsterdam & Inna - Queen Of My Castle
Details Eminem - Houdini
Details Zerb, Sofiya Nzau / Zerb, Tiësto & Sofiya Nzau - Mwaki / Mwaki - Tiësto's VIP Mix
Details Armin Van Buuren & Chef'Special - Larger Than Life
Details Alex Warren - Before You Leave Me
Details Robert Van Hemert - Zoet Zout Zuur
Details Meduza, OneRepublic & Leony - Fire
Details Benson Boone - Slow It Down
Details Coldplay - Feelslikeimfallinginlove
Details Jaxomy, Agatino Romero & Raffaella Carrà - Pedro
Details Sabrina Carpenter - Please Please Please
Details Roxy Dekker - Sugardaddy
Details Di-Rect - My Blood
Details Donnie & Snollebollekes - Engelengezang
Details Billie Eilish - Birds Of A Feather
Details Hannah Mae & Maksim - Ik Wil Dat Je Liegt
Details Adam Port & Stryv - Move
Details Dua Lipa - Illusion
Details Alex Warren - Carry You Home
Details Dua Lipa - Training Season
Details Emma Heesters & Rolf Sanchez - Contigo
Details Kygo with Zak Abel & Nile Rodgers - For Life
Details Kleine John feat. DJ Dylvn - Samen (Niet Alleen)
Details Sam Feldt with Jvke & Anitta - Mi Amor
Details Disturbed - The Sound Of Silence - Cyril Remix
Details Tino Martin & Anouk - Voor Je 't Weet
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Joost - Luchtballon
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details La Fuente - Ratata // Ratata - Outsiders Remix