Nieuws
Preview Top 40

Klimt Unhealthy naar 1?

Klimt Unhealthy naar 1?
Shania Twain  Anne-Marie  Dua Lipa 

Vrijdagmiddag hoor je vanaf 14.00 uur op Qmusic alles over de nieuwe Nederlandse Top 40. Na drie weken lijkt Dua Lipa afscheid te gaan nemen van de eerste plaats.

Dance The Night leverde Dua Lipa haar derde nummer 1-hit op in Nederland. Na New Rules en One Kiss stond Dance The Night vrijdag voor de derde week op nummer 1. De Britse bracht haar totaal aantal weken op die plek ondertussen op twintig. De kansen op een volgende week bovenaan nemen af. Op alle fronten zien we inmiddels dalende prestaties en daarmee lijkt de deur verder open te gaan voor Unhealthy van Anne-Marie en Shania Twain. Mocht die track er in slagen de leiding te pakken dan is dat ook voor Anne-Marie haar derde nummer 1-hit in de Top 40. Rockabye (2016) stond 5 weken op nummer 1 en Friends (2018) stond 2 weken op die plek. Voor Shania Twain zou de eerste plaats een bijzonderheid opleveren. De Canadese zangeres bereikte in 1999 de tweede plaats met That Don’t Impress Me Much en dat was haar hoogst bereikte positie tot nu toe. Een nummer 1-hit voor een 58-jarige zangeres is ook nog eens uniek. Twain neemt dan namelijk het record over van Barbra Streisand die de oudste solozangeres is met een nummer 1-hit. Die noteerde ze eind 1997 met Tell Him toen ze 55 jaar oud was.

Dance The Night (Dua Lipa), Unhealthy (Anne-Marie) en Chemical (Post Malone) vormden afgelopen week de top 3. In die rij is Post Malone de ‘zwakste schakel’. Hij zou daarmee plek moeten maken voor een hit die nog niet eerder op het erepodium van de Top 40 stond. Daarbij zijn Prada (Cassö, Raye en D-Block Europe) en Vas-Y (Ga Maar) (Suzan & Freek en Claude) de hits die staan te trappelen om die plek over te nemen.

Voor het stempel ‘snelste stijger’ zal er ook een kleine wedstrijd worden gespeeld. Afgelopen week pakte Tate McRae met Greedy de hoogste nieuwe. De 20-jarige zangeres, net als Twain uit Canada, wist met haar debuutsingle You Broke Me First op nummer 4 te komen. De drie volgende hits bleven buiten de top 10. Met Greedy lijkt ze echter weer bij de beste tien hits van ons land te gaan komen. Ook kan Kenya Grace met Strangers het label van ‘snelste stijger’ gaan claimen. Dat zou de Britse zangeres dan voor de tweede achtereenvolgende week doen want afgelopen week klom Strangers met elf plaatsen winst naar nummer 26. De derde zangeres die zich in de strijd om ‘snelste stijger’ te worden zou kunnen melden is Olivia Rodrigo. Afgelopen week kwam ze met Get Him Back! binnen op nummer 40.

She Knows (van Dimitri Vegas & Like Mike, David Guetta, Afro Bros en Akon) is nog niet klaar met groeien. De afgelopen dagen neemt het aantal draaibeurten toe en daarmee lijkt de track, die vorige week voor het eerst (op nummer 10) in de top 10 kwam, komende week nog verder te klimmen. Ook voor Paint The Town Red (van Doja Cat), succesvol op streaming, is de rek er nog niet uit. De track klom vorige week met zes plaatsen wijst naar nummer 11. De 27-jarige Amerikaanse scoorde bijna twee en een half jaar geleden haar hoogste positie in de Top 40 met Kiss Me More. Die samenwerking met Sza kwam tot nummer 8. Lose Control (van Teddy Swims) kan komende week verder bewegen richting de top 10 en wellicht weet ook Fast Car (van Luke Combs) de bovenste helft van de lijst te bereiken. This Worid Is Our Home van Douwe Bob stond de eerste twee weken op nummer 38 en kwam vorige week, met vier plekken winst, in beweging. In de nieuwe Airplay Top 40 zien we Douwe Bob de snelste stijger worden. Daarmee lijkt hij ook in de Top 40 weer stappen vooruit te kunnen gaan maken.  

Voor Heaven van Cian Ducrot lijkt de oversteek naar de Top 40 te hoog gegrepen. Afgelopen week stond de 26-jarige zanger uit Ierland voor de 17e week in de Tipparade met Heaven. Inmiddels zakken de prestaties van het nummer dusdanig in dat ook een 18e week in de lijst van kanshebbers op een Top 40-hit niet meer tot de mogelijkheden behoort. Dating The Devil (van Davina Michelle) en Enough Is Enough (van Post Malone) weten hun prestaties op de radio te verbeteren en komen daarmee dichter bij de Top 40. Ook Vois Sur Ton Chemin (Techno Mix) van Bennett laat overal positieve cijfers zien.

Aanstaande vrijdag hoor je, vanaf 14.00 uur, op Qmusic de nieuwe lijst met Domien Verschuuren. Daarna zie je op top40.nl, vanaf 18.00 uur, de complete lijst.

(25/09/2023)

Alle Top 40-hits

Details Joost - Europapa
Details Cyril - Stumblin' In
Details Roxy Dekker - Sugardaddy
Details Dasha - Austin
Details Mark Ambor - Belong Together
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Teddy Swims - The Door
Details Beyoncé - Texas Hold 'em
Details Jaxomy, Agatino Romero & Raffaella Carrà - Pedro
Details Rondé - Undecided
Details Frenna / Frenna feat. Jonna Fraser & Emms - Pretty Girls / Pretty Girls (Remix)
Details Mr. Belt & Wezol - It's Not Right But It's Okay
Details Alex Warren - Before You Leave Me
Details Dua Lipa - Training Season
Details David Guetta & OneRepublic - I Don't Wanna Wait
Details Artemas - I Like The Way You Kiss Me
Details Sabrina Carpenter - Espresso
Details Tino Martin & Anouk - Voor Je 't Weet
Details Post Malone & Morgan Wallen - I Had Some Help
Details Lost Frequencies & Bastille - Head Down
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details Dua Lipa - Illusion
Details Kris Kross Amsterdam & Inna - Queen Of My Castle
Details Hozier - Too Sweet
Details La Fuente - Ratata
Details Chef'Special - Fly Like Me
Details Zerb, Sofiya Nzau / Zerb, Tiësto & Sofiya Nzau - Mwaki / Mwaki - Tiësto's VIP Mix
Details Mark Ambor - Good To Be
Details Purple Disco Machine & Ásdís - Beat Of Your Heart
Details Meau - Stukje Van Mij
Details Michael Marcagi - Scared To Start
Details Noah Kahan - Stick Season
Details Shaboozey - A Bar Song (Tipsy)
Details Di-Rect - My Blood
Details Robert Van Hemert - Zoet Zout Zuur
Details Taylor Swift feat. Post Malone - Fortnight
Details Nemo - The Code
Details Imagine Dragons - Eyes Closed
Details Becky Hill - Outside Of Love
Details Galantis, David Guetta & 5 Seconds Of Summer - Lighter