Nieuws
Op Weg Naar 60 Jaar Top 40

Top 40 Jaargenoten: Mike D

Top 40 Jaargenoten: Mike D
Beastie Boys 

Op 2 januari 2025 bestaat de Top 40 60 jaar. In aanloop naar die magische datum gaan we een rondje maken langs diverse leeftijdsgenoten van Nederlands oudste en populairste hitlijst: artiesten/acts en groepsleden die ooit in de Top 40 hebben gestaan en in 1965 zijn geboren. Deze week: Mike D, een van de oprichters van Beastie Boys.

Mike D(iamond) werd op 20 november 1965 geboren in New York City. Zijn vader (Harold) was een kunsthandelaar en moeder (Hester) een interieurontwerper en kunstverzamelaar. Mike groeide op in de Upper West Side, omringd door kunstwerken, en bezocht de op kunst gerichte privéscholen Saint Ann's School en de Walden School.

Op zijn 15e sloot Mike zich bij de hardcore punkband Young Aborigines aan, waar hij zanger en drummer werd. De band bestond verder uit Jeremy Shatan op basgitaar, John Berry op gitaar en Kate Schellenbach op percussie. Toen Shatan in juli 1981 de band verliet werd zijn plaats ingenomen door Adam Yauch (MCA), een vriend en volgeling van de band. De naam werd gewijzigd in Beastie Boys. De band begon te spelen in undergroundclubs in heel New York. Het jaar daarop brachten de Beasties de 7" EP Polly Wog Stew uit op het indielabel Rat Cage, maar daar werd weinig aandacht aan besteed. Kort daarna ontmoette de band Adam Horovitz, die de hardcoregroep Young and the Useless had opgericht. John Berry verliet in 1982 de groep, werd opgevolgd door Adam Horovitz (Ad-Rock) en Kate Schellenbach vertrok enige tijd later. Ze maakte nog wel het uitbrengen van de rapplaat Cookie Puss mee, een 12" single (gebaseerd op een telefoongrap met een ijsmerk), dat een undergroundhit werd in New York.

De vernieuwde Beastie Boys met Mike D, Ad-Rock en MCA besloten de punkrock in te ruilen voor hiphop. Wat het trio gemeen had was ze dat ze uit New Yorkse Joodse middenklasse gezinnen kwamen. In 1984 kwamen ze in contact met Rick Rubin, die een grote liefhebber van heavy metal en hiphop was. De producer had net Def Jam Records opgericht met medestudent Russell Simmons. De Beasties konden het jaar daarop al tekenen en hadden hun eerste single She’s On It (met de gitaarriff van Stiff Competition van Cheap Trick uit 1978) voor de soundtrack van Krush Groove. Op deze musicalcomedy over de beginjaren van Def Jam doen naast The Beasties ook old highschoolrappers als Kurtis Blow, Run DMC en LL Cool J mee, evenals Sheila E.. Daarnaast zijn Full Force te zien in een cameo als lijfwachten.

De Beasties kregen datzelfde jaar nationale bekendheid toen ze het voorprogramma verzorgden voor Madonna tijdens haar Virgin-tournee. Hun volgende tour was in 1986 als opener voor Run DMC's Raisin' Hell-tocht. Eind 1986 werd het album Licensed To Ill uitgebracht: satirische hiphop vergezeld van streetbeats, metalriffs, en b-boy-grappen. Dat waren de sleutelwoorden voor hun doorbraakalbum. Licensed To Ill werd door veel critici en conservatieve actiegroepen in de VS gezien als een hersenloze, vervelende feestplaat. Dat weerhield het album er echter niet van om het snelst verkopende debuut in de geschiedenis van Columbia Records te worden: in de eerste zes weken werden meer dan 750.000 exemplaren verkocht. License To Ill stond vanaf 7 maart 1987 zeven weken nummer 1 in de albumlijst van Billboard. De single Fight For Your Right werd gelijktijdig een grote hit en kwam in het voorjaar tot nummer 7 in de Amerikaanse Hot 100. Een groot deel van het succes van het album was ook te danken aan die enorme crossover-single.

In ons land was het vooral de VPRO die eind ’86 Fight For Your Right begon te draaien in de Wilde Wereld op het toenmalige Radio 3. In de week dat de single de Amerikaanse top 10 bereikte kwam ie de Tipparade binnen feesten. De toen razend populaire dj’s Jeroen Van Inkel en Adam Curry gebruikten de single regelmatig in hun programma ‘Curry en Van Inkel’. Fight For Your Right kwam gelijktijdig met With Or Without You van U2 de Top 40 binnen en piekte op 18 maart tot nummer 10. License To Ill kwam tot nummer 20 in de Nederlandse albumlijst. Van het album kwam verder No Sleep Till Brööklyn tot #22 in de Top 40 en werd She’s On It van Krush Groove alsnog op single uitgebracht, maar die bleef steken in de Tipparade.

Licensed To Ill werd het bestverkochte rapalbum van de jaren '80 in de VS, wat veel kritiek opleverde van bepaalde hiphopfans, die vonden dat de Beasties slechts culturele piraten waren. De groep kreeg ook veel kritiek van actiegroepen vanwege hun teksten, die gewelddadig en seksistisch zouden zijn. Tijdens hun tournee in 1987 werden ze geplaagd door arrestaties en rechtszaken en werden ze beschuldigd van het aanzetten tot misdaad. De Beasties beschouwden hun ‘vervelende’ gedrag als een grote grap en besloten dan ook om het muzikale roer om te gooien, voordat het een zelfparodie werd. Hun geluid en imago werd vernieuwd, maar er volgde eerst nog een rechtszaak met producer Rick Rubin, die beweerde dat hij verantwoordelijk was voor hun succes.

De Beasties braken uiteindelijk eind 1988 met Rubin en verhuisden naar Californië, waar ze tekenden bij Capitol. In Californië ontmoetten ze het producersteam de Dust Brothers, die als producers ook belangrijk waren voor Beck (Loser) en Hanson (MMMBop). Het tweede album van de Beasties, Paul’s Boutique, verscheen in juli 1989 en klonk toch wel even anders dan hun debuut. Retrofunk psychedelica, verweven met samples uit de popcultuur. Het album kreeg lovende recensies, maar leverde slechts één (Amerikaanse) Top 40-hit op: Hey Ladies.

Paul’s Boutique kreeg ondanks teleurstellende verkoopprestaties wel een cultstatus en de knip-en-plak-sampletechniek werd een inspiratiebron voor Beck’s albums Mellow Gold en vooral Odelay uit 1996. Het derde album Check Your Head Check Your Head uit 1992 was nog diverser, maar minder succesvol. De Beasties werden door deze plaat wel weer hip onder studenten en op de alternatieve rockradio. Hun vierde album Ill Communication uit ’94 (met de single Sabotage) haalde de dubbel platinastatus en ze waren in de zomer van dat jaar een van de headliners op het Lollapalooza-festival. Hun vijfde album liet even op zich wachten, maar in de zomer van 1998 verscheen Hello Nasty, hun derde nummer 1-hit in de Amerikaanse albumlijst. In ons land werd Hello Nasty hun grootste albumhit en kwam net niet op nummer 1. Met de single Intergalactic stonden ze sinds 11 jaar weer in de Nederlandse Top 40 (#15).

Terwijl het trio aan hun achtste studioalbum werkte, kreeg Adam Yauch de diagnose kanker. De Beasties rondden Hot Sauce Committee, Pt. 2 af en brachten het uit in mei 2011. Adam stierf een jaar later, hetzelfde jaar waarin ze als derde rapgroep werden opgenomen in de Rock and Roll Hall of Fame. Adam Horowitz en Mike Diamond stopten met Beastie Boys, hoewel ze in 2018 weer bij elkaar kwamen om hun verhaal te vertellen via Beastie Boys Book, dat in 2020 werd gevolgd door de door Spike Jonze geregisseerde documentaire Beastie Boys Story.

Mike D lanceerde in 2016 een eigen radioshow op Apple: The Echo Chamber. Daarnaast regisseerde hij diverse korte films. September 2023 woonde hij met de overgebleven Beastie Boy-Ad-Rock een ceremonie bij, waarin een kruispunt in Manhattan officieel werd omgedoopt tot Beastie Boys Square.

(06-07-2024)

Alle Top 40-hits

Details Mark Ambor - Belong Together
Details Cyril - Stumblin' In
Details Sabrina Carpenter - Espresso
Details Yves Berendse - Terug In De Tijd
Details Dasha - Austin
Details Shaboozey - A Bar Song (Tipsy)
Details Myles Smith - Stargazing
Details David Guetta & OneRepublic - I Don't Wanna Wait
Details Bankzitters feat. Roxy Dekker - Huisfeestje
Details Post Malone feat. Morgan Wallen - I Had Some Help
Details Kris Kross Amsterdam & Inna - Queen Of My Castle
Details Eminem - Houdini
Details Zerb, Sofiya Nzau / Zerb, Tiësto & Sofiya Nzau - Mwaki / Mwaki - Tiësto's VIP Mix
Details Armin Van Buuren & Chef'Special - Larger Than Life
Details Alex Warren - Before You Leave Me
Details Robert Van Hemert - Zoet Zout Zuur
Details Meduza, OneRepublic & Leony - Fire
Details Benson Boone - Slow It Down
Details Coldplay - Feelslikeimfallinginlove
Details Jaxomy, Agatino Romero & Raffaella Carrà - Pedro
Details Sabrina Carpenter - Please Please Please
Details Roxy Dekker - Sugardaddy
Details Di-Rect - My Blood
Details Donnie & Snollebollekes - Engelengezang
Details Billie Eilish - Birds Of A Feather
Details Hannah Mae & Maksim - Ik Wil Dat Je Liegt
Details Adam Port & Stryv - Move
Details Dua Lipa - Illusion
Details Alex Warren - Carry You Home
Details Dua Lipa - Training Season
Details Emma Heesters & Rolf Sanchez - Contigo
Details Kygo with Zak Abel & Nile Rodgers - For Life
Details Kleine John feat. DJ Dylvn - Samen (Niet Alleen)
Details Sam Feldt with Jvke & Anitta - Mi Amor
Details Disturbed - The Sound Of Silence - Cyril Remix
Details Tino Martin & Anouk - Voor Je 't Weet
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Joost - Luchtballon
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details La Fuente - Ratata // Ratata - Outsiders Remix