Nieuws
Ultiem Pride-protestnummer

Top 40 Classic: Pet Shop Boys blijven plakken op 3

Top 40 Classic: Pet Shop Boys blijven plakken op 3
Madonna  Tony Esposito  Pet Shop Boys  Robert Cray  Samantha Fox  Billy Idol  U2  The Firm ((novelty))  Umberto Tozzi  Raf  Beastie Boys  Alexander O'Neal  Gloria Estefan  Miami Sound Machine 

Duik met ons mee in de tijdmachine en ga mee terug naar een Top 40 uit het verleden. We lichten verschillende tracks uit, waaronder de nummer 1, de snelste stijger en een nieuwkomer. Deze week reizen we terug naar de Nederlandse Top 40 van 1 augustus 1987.

Who's That Girl van Madonna stijgt naar nummer 1
Op 1 augustus 1987 wordt Who's That Girl voor Madonna haar tweede nummer 1-hit in de Nederlandse Top 40, na Into The Groove uit 1985. Naast in de hitlijsten, is Madonna de afgelopen jaren ook in de bioscoop te zien geweest. Dat was wel met wisselend succes, want Desperately Seeking Susan was een hit, maar opvolger Shanghai Surprise kreeg de cinema's niet vol. De zangeres gaf niet op en besloot een andere richting op te gaan. Volgens haar paste een komische film veel beter bij haar. Ze kreeg het voor elkaar om Warner en enkele producenten te overtuigen. En dus verscheen dit jaar Who's That Girl in de bioscopen. 

In die film speelt Madonna Nikki Finn, een slimme meid die valselijk wordt beschuldigd van de moord op haar vriend en naar de gevangenis wordt gestuurd. Na vrijlating ontmoet ze Loudon Trott (Griffin Dunne), die ervoor moet zorgen dat ze in haar bus terug naar Philadelphia stapt. Ze overtuigt hem om haar te helpen degenen te vangen, die verantwoordelijk zijn voor haar opsluiting. Terwijl ze op zoek zijn naar de daders, worden ze verliefd op elkaar.

Voor de film leverde Madonna vier nummers af. Één van die tracks is het latere Who's That Girl. Medeschrijver en producer Patrick Leonard weet nog dat hij een telefoontje kreeg van de zangeres: "Ze vertelde me dat ze een snel en een langzaam nummer wilde. Toen ze op een avond naar me toe kwam, had ik een refrein voor een nummer op cassette staan. Ze nam het mee naar een andere ruimte, terwijl ik werkte aan de rest van de tekst. Toen ze terugkwam zei ze: "We noemen het 'Who's That Girl'." Dat werd uiteindelijk ook de titel van de film, die tot dat moment nog als Slammer in de planning stond. Bijzonder is dat Madonna op Who's That Girl gebruiktmaakt van Spanglish: ze zingt de titel namelijk ook in het Spaans ('quien es, esta nina?'). Eerder dit jaar scoorde ze al een top 3-hit met het tweetalige La Isla Bonita. 

Pet Shop Boys blijven plakken op 3
Ex-Alarmschijf Papa Chico van Tony Esposito nadert Who's That Girl ondertussen. De zomerse track stijgt van 4 naar 2 en gaat It's A Sin van de Pet Shop Boys voorbij, dat op 3 blijft plakken. De track gaat over de tijd van zanger Neil Tennant op de katholieke jongensschool St Cuthbert's High School in Newcastle upon Tyne. Hij had daar het gevoel dat alles wat hij deed, alles wat hij was en alles wat hij verlangde een zonde was. Hij schreef het om zijn frustraties en zijn verdriet over die tijd de vrije loop te laten gaan. Inmiddels is de track ook een lijflied geworden voor de homogemeenschap in de wereld, waarvan een deel zich goed in de tekst kan vinden. 

Robert Cray en Samantha Fox stijgen hard door
Robert Cray en Samantha Fox hebben er flink de vaart in deze week. Right Next Door (Because Of Me) schiet tien plaatsen omhoog en landt op nummer 7, terwijl Nothing's Gonna Stop Me Now van 12 naar 8 schuift. De Amerikaan hoort op Right Next Door (Because Of Me) dat zijn buurvrouw in een flinke ruzie is beland met zijn buurman. De zanger heeft daar alles mee te maken, want zo zingt hij: "Ze woonde hiernaast en ik ben nu eenmaal zo'n goede versierder, maar in feite was ze niet meer dan een stipje op de hals van mijn gitaar." Met andere woorden: hij is de man met wie zijn buurvrouw een leuke nacht had.

Spijt heeft Robert wel een beetje: "Ze gaat de man verliezen die echt van haar houdt. In de stilte kan ik hun hart horen breken." Het verhaal zou licht zijn gebaseerd op dat van zijn bassist, Richard Cousins. Samantha Fox' hit gaat over iets heel anders: zij wilde namelijk ontsnappen aan de restricties van haar manager, die ook nog eens haar eigen vader was. Nothing's Gonna Stop Me Now werd geproduceerd door Stock, Aitken en Waterman. Die hadden er eerst geen oren naar, vanwege het feit dat Samantha naaktmodel was, maar werden toch over gehaald door haar label. Na een ontmoeting met Samantha moesten de heren hun mening wel bijstellen: ze bleek toch heel veel in haar te hebben. 

Billy Idol gaat het hardst
Billy Idol raast door de Top 40. Sweet Sixteen knalt in zijn tweede week van 31 naar 14. En hoewel je bij deze track misschien denkt aan een groots uitgepakte, zestiende verjaardag, gaat het over iets totaal anders. Het is geïnspireerd op het waargebeurde verhaal van de Letse emigrant Edward Leedskalnin, die in zijn eentje het Coral Castle in Florida bouwde. In Letland zou Leedskalnin trouwen met Agnes Skuvst, die hij vaak 'Sweet Sixteen' noemde. Ze waren verloofd, maar een dag voor de bruiloft gaf Agnes er de brui aan en verbrak de verloving. Dit had Edward zo gekwetst dat hij naar de Verenigde Staten emigreerde. Daar bouwde hij Coral Castle. Dat deed hij volgens oude verhalen met behulp van omgekeerd magnetisme om de stenen te verplaatsen en te snijden. Er gaan ook verhalen dat Leedskalnin beschikte over bovennatuurlijke gaven. 

U2 zakt, The Firm gaat als een raket
U2 valt van 10 naar 16 met I Still Haven't Found What I'm Looking For. Het nummer, afkomstig van het in maart verschenen album The Joshua Tree, gaat over een spiritueel verlangen: iets vinden dat je rust en veiligheid geeft. Het nummer ontstond uit een demo, waarin vooral de drums van drummer Larry Mullen Jr. opvielen. "Het was een heel originele beat van Larry," zo liet co-producer Daniel Lanois weten. "We zoeken altijd naar die beats die in aanmerking komen als signatuur voor een nummer. En dit was er daar zeker een van. Het had dit tom-tom-ding dat hij doet, wat niemand ooit zal begrijpen. We wilden die beat gewoon niet loslaten, het was zo uniek."

Het opnameproces gebeurde van laag naar laag. De drumsolo vormde de basis en daarover kwamen de andere onderdelen te likken, waaronder het tokkelende geluid van The Edge. Bono schreef de tekst naar aanleiding van zijn interesse in spiritualiteit en hij luisterde daarnaast veel naar de muziek van onder anderen The Staple Singers. De titel, I Still Haven't Found What I'm Looking For, kwam uit het notitieboekje van The Edge. Hij haalde op zijn beurt zijn inspiratie uit Idiot Wind van Bob Dylan. Onder de hit van U2 vinden we deze week Star Trekkin' van The Firm, dat als een raket gaat. De op de serie Star Trek gebaseerde track stuift van 32 naar 17. 

Umberto Tozzi en Raf blijven op 21
Gente Di Mare van Umberto Tozzi en Raf werd eerder dit jaar derde op het Eurovisiesongfestival in Brussel, dat werd gewonnen door de nummer 40 van deze week: Hold Me Now van Johnny Logan. Toch hebben de Italianen in ons land een dikke hit te pakken. En dat is bijzonder, want van ons land kregen de song geen punten.  Gente Di Mare, dat letterlijk 'mensen van de zee' betekent, beschrijft het leven van mensen die een sterke band met de zee hebben ten opzichte van de mensen in de stad. De poëtische single blijft deze week net zo 21 als vorige week. ABC zit vlak onder de mannen. When Smokey Sings zakt van 14 naar 22. 

Beastie Boys zakken naar 24
Eerder dit jaar werd Fight For Your Right de eerste Top 40-hit van de Beastie Boys in Nederland. Het was ook direct goed raak, met een tiende plek als hoogst behaalde positie. De opvolger van deze top 10-hit zakt deze week van 22 naar 24 en heet No Sleep Till Brooklyn. De rappers beschrijven in dit nummer een uitputtende tour en alle gebeurtenissen die het vermoeiend maken. Maar ze benadrukken ook hun vastberadenheid om niet te rusten, voordat ze hun thuisbasis Brooklyn weer hebben bereikt. De mannen kregen bij het maken van de track hulp. Slayer-gitarist Kerry King zorgde voor het gitaarspel en voor de solo. De link tussen Slayer en Beastie Boys is Rick Rubin. Hij produceerde voor zowel de metalgroep als voor de rappers. Ook bij No Sleep Till Brooklyn zat hij achter de knoppen. 

Balla..Balla! - Italian Hit Connection van Francesco Napoli is op 1 augustus 1987 de hoogste binnenkomer op 28. Iets verderop in de lijst, op nummer 30, valt Fake van Alexander O'Neal binnen. Het is de eerste Top 40-hit voor de Amerikaanse R&B-zanger. 

Gloria Estefan en Miami Sound Machine knallen de zomer de lijst in
Via Dr. Beat maakten we in 1984 kennis met Miami Sound Machine, waar Gloria Estefan toen ook al deel van uitmaakte. De teller van de formatie staat inmiddels al op vijf Top 40-hits, maar Gloria wil meer. Ze wil uit de schaduw van de groep stappen en dat blijkt ook uit Rhythm Is Gonna Get You. Dat is namelijk de eerste Top 40-hit van Miami Sound Machine, waarop Gloria apart wordt genoemd. Het lijkt dan ook een kwestie van tijd, voordat Gloria zich helemaal losweekt van de groep. Daar hoeven we ons nu nog geen zorgen over te maken. Het zomerse Rhythm Is Gonna Get You is nieuw op 35.

De complete Top 40 van 1 augustus 1987 bekijk je hier. Je beluistert 'm ook de hele week op Spotify.

(31/07/2023)

Alle Top 40-hits

Details Joost - Europapa
Details Cyril - Stumblin' In
Details Roxy Dekker - Sugardaddy
Details Dasha - Austin
Details Mark Ambor - Belong Together
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Teddy Swims - The Door
Details Beyoncé - Texas Hold 'em
Details Jaxomy, Agatino Romero & Raffaella Carrà - Pedro
Details Rondé - Undecided
Details Frenna / Frenna feat. Jonna Fraser & Emms - Pretty Girls / Pretty Girls (Remix)
Details Mr. Belt & Wezol - It's Not Right But It's Okay
Details Alex Warren - Before You Leave Me
Details Dua Lipa - Training Season
Details David Guetta & OneRepublic - I Don't Wanna Wait
Details Artemas - I Like The Way You Kiss Me
Details Sabrina Carpenter - Espresso
Details Tino Martin & Anouk - Voor Je 't Weet
Details Post Malone & Morgan Wallen - I Had Some Help
Details Lost Frequencies & Bastille - Head Down
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details Dua Lipa - Illusion
Details Kris Kross Amsterdam & Inna - Queen Of My Castle
Details Hozier - Too Sweet
Details La Fuente - Ratata
Details Chef'Special - Fly Like Me
Details Zerb, Sofiya Nzau / Zerb, Tiësto & Sofiya Nzau - Mwaki / Mwaki - Tiësto's VIP Mix
Details Mark Ambor - Good To Be
Details Purple Disco Machine & Ásdís - Beat Of Your Heart
Details Meau - Stukje Van Mij
Details Michael Marcagi - Scared To Start
Details Noah Kahan - Stick Season
Details Shaboozey - A Bar Song (Tipsy)
Details Di-Rect - My Blood
Details Robert Van Hemert - Zoet Zout Zuur
Details Taylor Swift feat. Post Malone - Fortnight
Details Nemo - The Code
Details Imagine Dragons - Eyes Closed
Details Becky Hill - Outside Of Love
Details Galantis, David Guetta & 5 Seconds Of Summer - Lighter