Top 40-hits die verwijzen naar andere Top 40-hits

- Overig

 Guus Meeuwis Kraantje Pappie Dido Eminem VanVelzen Bon Jovi Acda en De Munnik Snelle Ronnie Flex Frenna 2 Unlimited Dean Lewis Martin Garrix James Blunt

Top 40-hits die verwijzen naar andere Top 40-hits: we komen ze weer steeds vaker tegen. Denk bijvoorbeeld aan Used To Love van Martin Garrix en Dean Lewis, waarin Dancing In The Dark van Bruce Springsteen wordt aangehaald. We zetten een aantal tracks voor je op een rij, die verwijzen naar andere Top 40-hits. We gaan kriskras door de Top 40-geschiedenis heen.

NACHT – Kraantje Pappie & Guus Meeuwis (2020)
Nacht staat inmiddels niet meer in de Top 40, maar in de tekst van de remake van Het Is Een Nacht… (Levensecht) wordt wel verwezen naar een andere Top 40-hit. Een hit die niet eens zo heel lang geleden in de lijst te vinden was: Blauwe Dag van Suzan & Freek. Kraan rapt namelijk: “De radio zacht, rond middernacht, Ik hoor Suus en Freek, een blauwe dag.”

NO ONE – 2 Unlimited (1994)
No One is in 1994 de elfde Top 40-hit van Ray en Anita, oftewel 2 Unlimited. Net als hun tien voorgaande nummers is No One ook goed voor een top 10-hit. De track komt tot de tweede plek en dat komt vooral doordat Dromen Zijn Bedrog van Marco Borsato veel te sterk is. “No one knows, yo, will I know, Like Janet Jackson "That's the way love goes",” rapt Ray. Daarmee is het natuurlijk duidelijk dat hij verwijst naar That’s The Way Love Goes, waarmee Janet in 1993 tot nummer 5 kwam in de Nederlandse Top 40.

STAY THE NIGHT – James Blunt (2010)
James Blunt bezingt in Stay The Night de perfecte zomerse dag. Je ziet zijn verhaal zo voor je: in de auto naar de zonsondergang kijken, een kampvuurtje, wat leuke en aangeschoten vrienden en samen met hen Billie Jean zingen. Met die track, afkomstig van het legendarische album Thriller, kwam Michael Jackson in 1983 tot de tweede plek in de Top 40. Na zijn dood in 2009 beleefde de track zijn tweede leven. Je hebt het misschien niet door, maar er wordt met de zin "We’ll share the shelter of my single bed" ook nog verwezen naar een andere track: Is This Love van Bob Marley & The Wailers. Dat nummer kwam in 1979 niet verder dan 5 weken in de Tipparade.

USED TO LOVE – Martin Garrix & Dean Lewis (2019)
“We had Springsteen playing so loud, We danced in the dark till it felt like home,” zingt Dean Lewis op Used To Love. Met weemoed kijkt hij terug op de mooie momenten die hij met zijn lover heeft beleefd en daarbij hoorde dus ook Dancing In The Dark van Bruce Springsteen. Helaas komen Martin en Dean in de Top 40 niet in de buurt van de hoogste positie die The Boss in 1984 met die track haalde: Dancing In The Dark was namelijk een dikke nummer 1-hit, terwijl Used To Love bleef plakken op 9.

STAN – Eminem ft. Dido (2000)
Stan gaat over een fan die Eminem graag wil ontmoeten en minimaal antwoord wil hebben op zijn brieven. In één van die brieven schrijft Stan: “Hey Slim, I drank a fifth of vodka, you dare me to drive? You know the song by Phil Collins, "In the Air of the Night". Die track kwam in 1981 tot de eerste plek in de Top 40. Overigens bevat de parodie Jelle, van Slimme Schemer en Tido, nog veel meer verwijzingen.

JELLE – Slimme Schemer ft. Tido (2001)
Achter Slimme Schemer en Tido gaan Arjen Lubach en Janine Abbring schuil, die met Jelle een parodie maakten op Stan van Eminem en Dido. Een geobsedeerde fan probeert contact te krijgen met Syb van der Ploeg, de zanger van De Kast. “Ik wacht op morgen, op een nieuwe dag, Op een nije dei” is een verwijzing naar de nummer 2-hit van de Friese band, In Nije Dei. Ook rapt Slimme Schemer: “Ik had je nummer van die lui van Twarres, heb je dat nieuwe liedje al gehoord? Het is dan wel in 't Fries, maar ja, niet zo goed als dat van jou. Jij zingt over het leven en zij zingen steeds, waar ben je nou?”. Dat gaat natuurlijk over Wêr Bisto, de nummer 1-hit van Twarres uit 2000. Ook Oerend Hard van Normaal wordt later in de tekst nog genoemd.

SING SING SING – VanVelzen (2012)
Deze track zong VanVelzen in 2012 met zijn vader de Top 40 in. Het gaat over de oorsprong van zijn liefde voor muziek. The Beatles waren een grote inspiratiebron en dat is te merken in de tekst van deze track. Er wordt namelijk letterlijk gezongen over Strawberry Fields Forever en The Long And Winding Road. Die eerste track kwam tot nummer 1 in 1967, terwijl The Long And Winding Road in 1970 de negende plek behaalde. Ook Got To Get You Into My Life wordt aangehaald en die track kwam in de versie van Cliff Bennett and The Rebel Rousers tot 37 in 1966. Earth, Wind And Fire kwam er vervolgens in 1978 nog tot 32 mee.

TRIBUTE (RIGHT ON) – The Pasadenas (1988)
The Pasadenas scoorden vier Top 40-hits, maar ze blijven vooral bekend vanwege hun nummer 1-hit Tribute (Right On) uit 1988. De track is ook echt een tribute, een eerbetoon, aan rock-n-roll en soul uit de jaren 60 en 70. Oude rotten als Little Richard en Marvin Gaye komen voorbij, maar er wordt ook naar twee Top 40-hits verwezen: The Tears Of A Clown van Smokey Robinson & The Miracles en Baby Love van The Supremes worden letterlijk genoemd.

IT’S MY LIFE – Bon Jovi (2000)
It’s My Life is in 2000 de eerste (en nog altijd enige) nummer 1-hit van Bon Jovi. De zin “Like Frankie said "I did it my way"" verwijst natuurlijk direct naar My Way van Frank Sinatra. Die versie uit 1968 bereikte nooit de Top 40, maar toch heeft het nummer meerdere keren in de Lijst der Lijsten gestaan. Elvis Presley kwam er in 1977 tot 24 mee, terwijl Samantha Jones met My Way al in 1970 de vierde plek bereikte. Iets langer dan een jaar na It’s My Life bereikte Herman Brood na zijn tragische dood de eerste plaats van de Top 40.

LAAT ME SLAPEN – Acda & De Munnik (1998)
Laat Me Slapen gaat over de moord op John Lennon en de impact die dit had op mensen. In de tekst zit een verwijzing naar All You Need Is Love, dat we natuurlijk kennen van The Beatles. The Fab Four kwamen er in 1967 tot de eerste plek mee in de Nederlandse Top 40.

VENUS – Frenna, Ronnie Flex & Snelle (2020)
Venus is net de Tipparade binnengekomen en hoort dus eigenlijk (nog) niet in dit lijstje thuis. In de tekst van het nummer wordt verwezen naar de grootste Nederhop-hit ooit: Ik Neem Je Mee van Gers Pardoel: "Net als Gers neem ik je mee, Naar een andere planeet."

Foto: YouTube