Top 40 Classic: P!nk blijft met Just Like A Pill op 7 plakken

- Overig

 Nelly Kelly Rowland t.A.T.u. Christina Aguilera P!nk Raymzter Ties Acda en De Munnik Shaggy Puff Daddy Loon Usher
Top 40 Classic: P!nk blijft met Just Like A Pill op 7 plakken

Duik met ons mee in de tijdmachine en ga mee terug naar een Top 40 uit het verleden. We lichten verschillende tracks uit, waaronder de nummer 1, de snelste stijger en een nieuwkomer. Deze keer gaan we terug naar de Nederlandse Top 40 van 9 november 2002.

Nummer 1: DILEMMA – Nelly featuring Kelly Rowland from Destiny’s Child
Dilemma kun je wel een nummer 1-hit noemen, die min of meer toevallig is ontstaan. Nelly werkte in zijn studio in Miami aan zijn tweede album Nellyville. Dat album leek op een gegeven moment af, maar de rapper was er nog niet tevreden over. Er miste nog wat vuur, wat passie. En dus zat er niets anders op dan nog even door te werken. Als Nelly met zijn goede maat Antoine Macon wat zit te improviseren in de studio, ontstaat er ineens een doorbraak. Er werd wat achter een keyboard gepield en Macon voegde er wat drums aan toe.

Vervolgens gaat Nelly aan de slag met het schrijven en spitten van teksten. Wanneer het duo het nummer I’m In Love Again van Patti Labelle hoort, gaat het maken van Dilemma als vanzelf. Nelly maakte daarbij ook gebruik van Patti’s nummer Love, Need And Want You. Voor de vrouwelijke stem had de Amerikaan zijn vizier direct gericht op Kelly Rowland van Destiny’s Child, die net wat soloplannen had. Dankzij een tour met de dames had Nelly een goede band opgebouwd met Kelly. Dilemma belandde niet alleen op Nellyville, maar ook op het eerste soloalbum van Kelly, dat de titel Simply Deep kreeg. Patti Labelle kreeg als dank een rol in de clip van Dilemma: als de moeder van Kelly. Op 9 november 2002 staat het nummer voor de tweede week op 1.

t.A.T.u. mede op 2 dankzij ‘de zoen’
Een Russische top 3-hit maken we niet vaak mee in de Nederlandse Top 40, maar in 2002 is het goed raak via All The Things She Said van de groep t.A.T.u., dat bestaat uit de zangeressen Lena Katina en Julia Volkova. Beide dames maakten eerder deel uit van de groep Neposedi, maar Julia stapt daar met veel bombarie uit en niet veel later is ook Lena toe aan wat anders. In 1999 komt het project t.A.T.u. op hun pad, dat mede wordt opgericht door de Russische producer Ivan Shapovalov. Hij wil nu eens echt een succesvolle Russische groep oprichten, die de wereld verovert.

All The Things She Said is een vertaling van de originele track van de groep, die Ya Soshla S Uma heet en al in 2000 in Rusland wordt uitgebracht. Het nummer verhaalt over twee meiden die verliefd op elkaar zijn, maar worstelen met de reacties van de buitenwereld. Voor de productie van het nummer werd toch even over de grens gekeken, want Trevor Horn zat achter de knoppen. De clip van All The Things She Said zorgt voor veel beroering, want Lena en Julia geven elkaar hierin een zoen en dat is in 2002 in veel landen nog een stap te ver. t.A.T.u. blijft plakken op de tweede plaats deze week.

Christina stijgt met het controversiële Dirrty
‘Een schande’. ‘Ondubbelzinnige promotie van masturbatie’. Dat waren termen die de Amerikaanse media over de video van Dirrty heen stortte. De clip wordt in 2002 door conservatief Amerika met geschokte reacties ontvangen en jonge kinderen worden verboden om naar de clip, waarin Christina letterlijk weinig om het lijf heeft, te kijken. Het mag duidelijk zijn: Christina rekent met Dirrty keihard af met haar – naar eigen zeggen – wat brave imago. Ze schakelde hiphop-producer Rockwilder in, met wie ze eerder al Lady Marmalade opnam. Dirrty moest dezelfde sfeer krijgen als Let's Get Dirty (I Can't Get in da Club) van de Amerikaanse rapper Redman. De titel werd expres verkeerd gespeld, om de track nog persoonlijker te maken. Mede dankzij de video en de stomende boodschap van het nummer stijgt de track op 9 november 2002 met superstip van 9 naar 3.

P!nk blijft met zesde Top 40-hit op 7 staan
De top 10 van 9 november 2002 is een bijzondere. Maar liefst 13 vrouwen staan er deze week in, inclusief de groepsleden van Atomic Kitten, Las Ketchup en t.A.T.u. Ook P!nk pikt haar top 10-hit mee. Just Like A Pill is de zesde Top 40-hit van de zangeres in Nederland. Ze schreef het nummer samen met producer en songwriter Dallas Austin. Ze putte inspiratie uit haar eigen leven, want de zangeres maakt er in interviews geen geheim van dat ze worstelt met een verslaving aan verdovende middelen. Volgens haar gaat het nummer dan ook ‘over een gedeelte van mezelf’. Just Like A Pill is naast haar zesde Top 40-hit ook meteen haar vijfde top 10-hit. Eerder kwam There You Go tot nummer 8, belandden Lady Marmalade (met Christina Aguilera, Lil’ Kim en Mya) en Get The Party Started op de tweede plek en bleef Don’t Let Me Get Me steken op 6. Nu, in 2002, staat de teller van P!nk op 38 Top 40 en heeft ze haar 25e Alarmschijf te pakken met Never Gonna Not Dance Again.

Kut Marokkanen??! van Raymzter is de hoogste binnenkomer
De hoogste binnenkomer vinden we deze week op nummer 12 en die is afkomstig van de rapper Raymzter. Kut Marokkanen??! is een reactie op de uitspraak die de toenmalige Amsterdamse wethouder Rob Oudkerk deed tijdens de uitslagenavond van de gemeenteraadsverkiezingen, in maart 2002. In een gesprek met burgemeester Job Cohen gebruikte hij de woorden ‘kut Marokkanen’, zonder dat hij wist dat er een camera en een microfoon van TweeVandaag in de buurt stonden en het gesprek opvingen. Hij voegde er snel aan toe ‘zo kun je dat niet zeggen’, maar het leed was hiermee al geschied.

Met Kut Marokkanen??! wilde Raymzter, die eigenlijk Raymond Rensen heet en zoon is van een Marokkaanse vader en Nederlandse moeder, vooroordelen bestrijden en laten zien dat de Marokkaanse Nederlanders dit soort uitspraken zat waren. Op 9 november 2002 is het de hoogste nieuwkomer. Voor het eerst zien we ook Ali B voorbijkomen in een video van een Top 40-hit.

Daan Schuurmans scoort als Ties
Op 10 oktober 2002 gaat de film Volle Maan van regisseur Johan Nijenhuis in première. Hij had in de jaren daarvoor al de grote publiekstrekker Costa! naar de bioscopen gebracht en de verwachtingen waren hoog gespannen. Voor Volle Maan putte Nijenhuis veel uit de cast van Costa!, met rollen voor Katja Schuurman, Georgina Verbaan en Daan Schuurmans. Die laatste is als Ties de hoofdfiguur in de film. Hij wordt verliefd op zangeres Sacha (Ellen Ten Damme) voor wie hij een lied schrijft. Met Denk Aan Mij, dat ook in de film voorkomt, scoort Ties (oftewel Daan) zijn eerste en tot nu toe enige Top 40-hit. Op 9 november 2002 stijgt het nummer van 20 naar 14. Denk Aan Mij zou in 9 weken Top 40 uiteindelijk tot de dertiende plek komen. Leuk detail: Jeroen Nieuwenhuize heeft een rolletje in Volle Maan, als een jongen die zich net iets te vaak opdringt.

Acda en De Munnik gaan iets langzamer
Vorige week kwam Ren Lenny Ren van Acda en De Munnik nog binnen op nummer 19. Deze week nemen ze na die binnenkomst wat gas terug en stijgen ze door naar 17. Ren Lenny Ren is de voorloper van hun album Groeten Uit Maaiveld, dat voor het eerst eens niet compleet is samengesteld uit liedjes uit hun cabaretvoorstellingen zal bestaan. Het zal op 19 november verschijnen. Ren Lenny Ren ging op bijzondere wijze in première: op donderdag 3 oktober om 8:45 was het voor het eerst te horen op alle grote Nederlandse radiozenders. Of je nu naar Radio 1, Radio 2, 3FM, Radio 538, Sky Radio, Radio 10 Gold of naar Yorin FM luisterde: je kon niet om de track heen. Later zouden de ambitieuze Thomas Acda en Paul De Munnik nog met een rockopera komen, die gebaseerd is op Ren Lenny Ren. Een deel van de nummers daaruit is te vinden op het album Liedjes van Lenny.

Shaggy stijgt het hardst met Hey Sexy Lady
Als iemand zich telkens opnieuw uitvindt, dan is het Shaggy wel. De Jamaicaan, die in het dagelijks leven Orville Burrell heet, weet telkens weer met een andere sound te komen. Vergelijk In The Summertime uit 1995 maar eens met Hey Sexy Lady, dat deze week de snelste stijger is en van 32 naar 22 schiet. Het klinkt totaal anders en toch door het bekende stemgeluid van Shaggy, toch ook weer vertrouwd. Hey Sexy Lady is zijn zesde Top 40-hit in twee jaar tijd en onder die zes zitten ook zijn nummer 1-hits It Wasn’t Me (met RikRok) en Angel (met Rayvon). Op zijn huidige hit krijgt hij de steun van het reggae-duo Brian en Tony Gold. Zij scoorden in 1994 samen met de Jaimaicaanse dj Red Dragon een hit in de Top 40, met Compliments On Your Kiss. Hey Sexy Lady is uiteraard niets minder dan een ode aan een knappe vrouw, die Shaggy helemaal ziet zitten.

P. Diddy, Usher en Loon zijn op zoek naar een vrouw
Zwoele R&B is aan het begin van de 00’s helemaal hip. En laten P. Diddy, Usher en Loon daar nu wel raad mee weten op I Need A Girl (Part One). Het nummer beschrijft de zoektocht van P. Diddy als superster naar de ware liefde. Hij ontmoet een hoop vrouwen die met hem het bed in willen duiken, maar hij weet niet of zij wel echt van hem willen houden. Voor de track putte Diddy veel inspiratie uit zijn eigen liefdesleven. Naar eigen zeggen gaat het derde ‘verse’ over zijn ex Jennifer Lopez. Hij rapt onder andere dat zij voor hem wilde sterven, maar dat hij haar niet genoeg waardeerde. Wat rest is dat hij alleen nog maar kan dromen dat zij de moeder van zijn kind zal worden. J.Lo had haar biezen al gepakt. Op 9 november staat I Need A Girl (Part 1) samen genoteerd met I Need A Girl (Part 2). Op die laatste doen Ginuwine, Mario Winans en Tammy Ruggeri mee. Beide nummers stijgen van 34 naar 26.

De complete Top 40 van 9 november 2002 bekijk je hier

Foto: cover single