Nieuws
Overig

Top 40 Classic: Eminem gaat langzaam omhoog met Mockingbird

Top 40 Classic: Eminem gaat langzaam omhoog met Mockingbird
Guus Meeuwis  Snoop Dogg  Justin Timberlake  Kane  Coldplay  Daniel Powter  The Game  50 Cent  Eminem  Brace  Jesse McCartney  Southside Spinners  EliZe  Anouk 

Duik met ons mee in de tijdmachine en ga mee terug naar een Top 40 uit het verleden. We lichten verschillende tracks uit, waaronder de nummer 1, de snelste stijger en een nieuwkomer. Deze week reizen we terug naar de Nederlandse Top 40 van 21 mei 2005.

Guus Meeuwis klimt terug naar 1 met Geef Mij Je Angst
In de Nederlandse Top 40 van deze week gebeurt iets bijzonders: de 614e nummer 1-hit ooit staat boven de 615e nummer 1-hit ooit. Guus Meeuwis heeft met Geef Mij Je Angst de eerste plek teruggewonnen van Something To Say van Kane. Daarmee wordt er een nieuw hoofdstuk geschreven in de opmerkelijke geschiedenis van de hit.

Die begint in 1982 als de Oostenrijkse zanger Udo Jürgens het nummer uitbrengt onder de titel Gib Mir Deine Angst. Een hit wordt het niet in Nederland voor Jürgens, die in 1978 zijn vierde en laatste Top 40-hit in ons land scoorde met Einmal Wenn Du Gehst (met Judy Cheeks). André Hazes pikt het nummer wel op in die tijd en is er van onder de indruk. Hij vertaalt het naar het Nederlands en bereikt met Geef Mij Je Angst in 1984 de 35e plek.

In 2003 wordt Guus Meeuwis door 538-dj Edwin Evers gevraagd om een nummer van Hazes te coveren, vanwege het 25-jarig artiestenjubileum van de volkszanger. Guus kiest voor Geef Mij Je Angst en verbouwt het tot een ingetogen pianoballad. Evers draait het nummer verschillende keren in zijn programma, waardoor het grote publiek onder de indruk raakt. Guus brengt het nummer uit, maar wel als B-kant van de single Ik Wil Je. In de zomer van 2003 blijft die steken in de Tipparade.

Op 23 september 2004 overlijdt André Hazes. Er volgt een grote herdenkingsdienst in zijn geliefde Amsterdam ArenA, met muziek van verschillende Nederlandse artiesten. Guus treedt op met Geef Mij Je Angst en opnieuw maakt hij indruk. De druk om de track opnieuw uit te brengen wordt groot en dat gebeurt in 2005 dan ook. Deze keer is Geef Mij Je Angst het hoofdnummer. Het resultaat is nu een nummer 1-hit, die de Kane-hit slechts twee weken voor zich moest dulden. 

Snoop Dogg en Justin Timberlake sprinten de top 3 in
Het moment waarop je denkt dat de vonk overslaat. Dat de persoon ook interesse lijkt te hebben in jou. Dat is het moment waarop het refrein van Signs van Snoop Dogg, Justin Timberlake en Charlie Wilson zich afspeelt. Justin Timberlake zingt het. Signs is de derde single van het album R&G (Rhythm & Gangsta): The Masterpiece van Snoop. De andere singles, Drop It Like It's Hot (met Pharrell Williams) en Let's Get Blown (ook met Pharrell) haalden ook de Top 40 en bereikten respectievelijk de 5e en 34e plek in de lijst. Signs is de uitschieter, want deze week stijgt het nummer met stip van 7 naar 3.

Deze hits staan niet los van de strakke producties van The Neptunes (Pharrell en Chad Hugo), die in de 00's bij veel artiesten achter de knoppen zitten, waaronder Justin Timberlake. De mannen maakten zelfs een remix voor The Rolling Stones. Op Signs hoor je ook de karakteristieke stem van Charlie Wilson, die eerder in The Gap Band zat en in 1980 een top 10-hit scoorde met Oops Up Side Your Head en een jaar later op 21 belandde met Burn Rubber. De drie acts belanden deze week achter Something To Say van Kane, dat naar 2 zakt. Justin Timberlake gaat het overigens nog druk krijgen: onlangs werd bekend dat hij zijn stem gaat verlenen aan een personage in Shrek 3. 

Coldplay en Daniel Powter gaan hard omhoog
De Top 40 van deze week telt maar liefst 7 superstippen deze week en twee daarvan komen we rond de 10e plek tegen. Coldplay stijgt van 14 naar 9 en daarmee scoort de band zijn tweede top 10-hit na Clocks uit 2003. Speed Of Sound is de eerste single van het langverwachte album X&Y, dat op 6 juni uit zal komen. Dat de band ambitieus is, blijkt wel uit de uitspraak van Chris Martin dat Coldplay U2 voorbij wil streven als grootste band ter wereld.

Net als bij de Ierse band schreven alle leden mee aan de track, die is geïnspireerd op Running Up That Hill, de hit waarmee Kate Bush in 1985 de 6e plek behaalde. "Dat is een nummer waar we vlak voor het maken van de single veel naar luisterden," zo vertelde zanger Chris Martin in een interview. "We wilden een groots nummer maken, met veel toeters en bellen erin. Ik zag mijn dochter Apple op een ochtend wakker worden en toen ik dat zag had ik een soort gevoel van ontzag en verwondering. Het nummer is dus een soort Kate Bush-nummer over wonderen." De drumbeat van het nummer komt rechtstreeks uit Running Up That Hill. "Die hebben we herbouwd naar dit nummer, daar doen we ook echt niet geheimzinnig over."

Coldplay blijft deze week Daniel Powter voor, met Bad Day wel een enorme sprong maakt: van 29 naar 11. De Canadese singer-songwriter probeerde al sinds 2000 door te breken, maar mede door een drugs- en alcoholverslaving lukte dat niet. In 2013 zou hij laten weten dat hij op zijn 7e werd misbruikt door een vrouwelijke babysitter, uit schaamte en schuldgevoel naar de fles en verdovende middelen greep. 

Anouk en EliZe zakken allebei in hun elfde week
Anouk en EliZe delen deze week een Top 40-overeenkomst: ze zakken allebei in hun 11e week. Na Nobody's Wife, R U Kiddin Me en Girl is het de Haagse rockchick opnieuw niet gelukt op nummer 1 te komen, want Lost strandde net als die nummers op de tweede plek. EliZe moest het met Automatic, ondanks een wervelend optreden tijdens de TMF Awards, doen met een zevende plek. Voor de zangeres is het haar tweede Top 40-hit na Shake, dat niet hoger kwam dan 34. 

Eminem stijgt, Brace verliest fors
Een mockingbird is letterlijk vertaald een spotvogel. Maar dat is-ie ook weer niet, want het is een spotlijster. Het belangrijkste verschil tussen beide vogels? De spotvogel is drie maanden per jaar in ons land te vinden, terwijl de spotlijster vooral in Noord-Amerika te vinden is. Bij volle maan zijn daar de klanken van de spotlijster goed te horen. De mockingbird is verschillende keren bezongen in de popmuziek. George Vaughn Horton bracht bijvoorbeeld in 1951 het nummer Mockin' Bird Hill uit, dat wij dan weer beter kennen in de versie van Roots Syndicate, dat er in 1993 een nummer 1-hit mee scoorde.

Een mockingbird staat symbool voor onschuld en laat dat nou net goed passen bij het verhaal dat Eminem wil vertellen in zijn hit Mockingbird, die deze week stijgt van 27 naar 25. In het nummer legt de rapper uit dat hij hard werkt om een goede vader te zijn, ondanks alle strubbelingen in zijn stormachtige relatie met moeder Kim Scott. Eminem rapt openhartig over het stukgelopen huwelijk met haar, maar heeft ook een boodschap aan Hailie: het komt goed met haar moeder. 

Eminem staat deze week vlak boven Vraag Jezelf Eens Af van Brace, die ook van zijn hart geen moordkuil maakt: hij verhaalt over zijn moeilijke jeugd en hoe hij zich daar doorheen heeft geslagen. 

Jesse McCartney scoort nu ook in de Top 40
Jesse McCartney verovert momenteel alle harten als Bradin in de tv-serie Summerland, die wekelijks te zien is bij Net 5. Hij speelt jongen van wie zijn ouders zijn overleden en die samen met zijn zusje Nikki (Kay Panabaker) en broertje Derrick Westerly (Nick Benson) van Kansas naar Californië verhuist om bij zijn tante Ava (Lori Loughlin) te gaan wonen. Toch is acteren niet de eerste liefde van de in Ardsley, New York geboren Jesse. Hij zat in 1999 al in de boyband Dream Street, waarmee hij een hitje scoorde met It Happens Every Time. Maar op zijn 15e besluit hij al solo te gaan.

Vorig jaar verscheen zijn debuutalbum Beautiful Soul in de Verenigde Staten en dat haalde de vijftiende plek in de albumchart van Billboard. Het was dus wachten tot ook Nederland kennis kon maken met de muziek van Jesse en dat moment is nu aangebroken, want het titelnummer van het album is nieuw op 37 in de Nederlandse Top 40. In de videoclip wordt handig gebruik gemaakt van de kraakheldere ogen van de zanger, die heel wat meiden én jongens in vuur en vlam zetten. Toch waakt Jesse voor het beeld van 'posterboy'. Hij wil dat zijn muziek serieus wordt ontvangen. Een paar plekken lager dan Beautiful Soul vinden we de Klubbheads Remix van Luvstruck van de Southside Spinners. De originele versie kwam in 1999 niet verder dan de Tipparade. De 2005-edit zakt in de vijfde week van 36 naar 39.

De complete Top 40 van 21 mei 2005 bekijk je hier. Je kunt 'm ook de hele week beluisteren op Spotify!

Foto: YouTube

(21/05/2023)

Alle Top 40-hits

Details Cyril - Stumblin' In
Details Dasha - Austin
Details Mark Ambor - Belong Together
Details Sabrina Carpenter - Espresso
Details Alex Warren - Before You Leave Me
Details Roxy Dekker - Sugardaddy
Details Jaxomy, Agatino Romero & Raffaella Carrà - Pedro
Details Dua Lipa - Training Season
Details David Guetta & OneRepublic - I Don't Wanna Wait
Details Joost - Europapa
Details Post Malone feat. Morgan Wallen - I Had Some Help
Details Teddy Swims - The Door
Details Zerb, Sofiya Nzau / Zerb, Tiësto & Sofiya Nzau - Mwaki / Mwaki - Tiësto's VIP Mix
Details Beyoncé - Texas Hold 'em
Details Rondé - Undecided
Details Shaboozey - A Bar Song (Tipsy)
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Tino Martin & Anouk - Voor Je 't Weet
Details Mr. Belt & Wezol - It's Not Right But It's Okay
Details Kris Kross Amsterdam & Inna - Queen Of My Castle
Details Frenna / Frenna feat. Jonna Fraser & Emms - Pretty Girls / Pretty Girls (Remix)
Details Benson Boone - Slow It Down
Details La Fuente - Ratata
Details Myles Smith - Stargazing
Details Di-Rect - My Blood
Details Purple Disco Machine & Ásdís - Beat Of Your Heart
Details Yves Berendse - Terug In De Tijd
Details Billie Eilish - Lunch
Details Dua Lipa - Illusion
Details Kygo with Zak Abel & Nile Rodgers - For Life
Details Robert Van Hemert - Zoet Zout Zuur
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details Donnie & Snollebollekes - Engelengezang
Details Rolf Sanchez - Un Chance
Details Armin Van Buuren & Chef'Special - Larger Than Life
Details Suzan & Freek - Verleden Tijd
Details Eminem - Houdini
Details Flemming - Hoop Dat Jij Me Mist
Details Artemas - I Like The Way You Kiss Me
Details Chef'Special - Fly Like Me